“Hvorfor vælger I at bringe noget om dem?”. Det spørgsmål er blevet stillet både i kommentarfeltet, i Fredericia AVISENs indbakke og min private indbakke efter vi i fredags dækkede en demonstration arrangeret af Stram Kurs. Nogle har beskyldt os for at være tilhængere af Stram Kurs, nogle taler om at boycotte AVISEN. Men i virkeligheden er der tale om et demokratisk valg fremfor et valg af et parti frem for andre.

Jeg er tilhænger af demokrati, den demokratiske debat og ytringsfriheden. Uanset hvor man politisk hører til – og hvor langt væk fra min personlige holdning det måtte være – så er min klare overbevisning, at alle skal høres. Den politiske debat og ytringsfriheden må og skal ikke blive krænket og tilsidesat blot fordi man ikke er enig. 

Jeg har for nyligt afleveret bachelor på Statskundskabsstudiet, en opgave hvor jeg netop undersøgte mediernes dækning af politik. En konklusion her var, at det giver pote at være mere ekstrem end de andre partier. Det kommer vel heller ikke bag på nogen, hvis man ser tilbage på valgkampen. Men er det nu også tilfældet i Fredericia og på Fredericia AVISEN? Bestemt ikke. Vi forsøger så vidt muligt at dele sol og vind lige – og inviterer nogen til et arrangement, så kommer vi, hvis det overhovedet er muligt – og det er uanset om de der inviterer hedder Socialdemokratiet, Venstre, Enhedslisten eller Stram Kurs. 

At være uenig er en af grundpræmisserne i et demokrati. Mennesker er uenige. Mennesker er forskellige og disse forskellige udgangspunkter vil give forskellige livssyn og dermed forskellige politiske holdninger. Det synes jeg man skal værne omkring. Man skal værne omkring den politiske forskellighed og den menneskelige forskellighed. 

En del af kritikken gik på, at der var tale om et ucensureret og ukritisk livestream fra en del af demonstrationen. At den ukritiske vinkel ikke hører til i et medie som Fredericia AVISEN. Til det og de kritikere vil jeg blot sige: At vi bragte også livestream fra 1. Maj sidste år, fra Grundlovsdag, fra en demonstration imod et udbud i plejesektoren. At være live og på pletten er en del af vores DNA. Vi er hvor tingene sker. Vi observerer, formidler og publicerer. Efterfølgende er der bragt en artikel med min kollega som forfatter, der nuancerer perspektiverne, der beskriver hændelsesforløbet.

Jeg er med på, at Stram Kurs er meget provokerende i deres retorik og adfærd. Det tror jeg faktisk ikke engang de vil benægte, for det er en af deres måder at komme så bredt ud på. Flere kalder dem racister, men det er ikke op til folkedomstolen at beslutte, det er i bund og grund op til de rigtige domstole at vurdere. Har man lyst til at melde dem for racisme, så skal man bare gøre det. Retten er ikke objektiv. Objektivitet eksisterer ikke, men vi kan få en retslig begrundelse. Partier som Dansk Folkeparti og Fremskridtspartiet også har været tur forbi retten historisk for racisme, venstrefløjen flere gange for spionage. Der er så mange holdninger, ideer og måder at se verden på. Derfor er demokratiet noget, vi skal bruge og være lykkelige for.

Jeg vil altid værne om demokratiet og den frie debat, uanset hvor afsporet og uenig man må være. Jeg er ikke tilhænger af Stram Kurs, det ved de fleste, men bare fordi jeg er uenig vil jeg ikke stoppe med at dække de begivenheder og politiske partier der er i Fredericia. Heldigvis kan jeg læse, at mange læsere er enige i denne betragtning. At demokratiet og ytringsfriheden vejer højest. 

1 KOMMENTAR

Leave a Reply