”Det kom som et chok, da hun forlod mig”, således lød det fra Danseorkesteret i 1986. Det er nok meget de samme ord der kan beskrive 8. december 2020, hvor Jacob Bjerregaard som et lyn fra en klar himmel meddelte sin afgang.

Der var ikke mange der havde set den komme, at Fredericias Borgmester efter 1. februar ikke hedder Jacob Bjerregaard. Han har fået et nyt job – et jobtilbud han ikke kunne sige nej til. Det overlader en plads med nogle meget store sko der skal udfyldes.

Det kommer til at være en svær opgave, ja for ikke at sige umulig. Stemmetallet ved det seneste valg siger meget om det. Det er en opgave der kræver meget arbejde, et solidt navn og en stor hjælp fra baglandet.

Det er en Borgmester der i sine syv år på posten har landet syv budgetforlig med et enstemmigt byråd bag sig. Det er en Borgmester der har delt ud af posterne, for at give alle partier indflydelse – og for at sikre en større sammenhængskraft i Byrådet. Det er ting der kræver en leder, hvilket man må sige at den nu afgående Borgmester har været.

Men hvad gør Socialdemokratiet uden deres leder? Hvordan er de stillet til valget? Hvordan påvirker det de andre partier?

For at besvare det første spørgsmål, så kan det svares på både kort og langt. Den korte er, at de står sammen om en ny borgmesterkandidat. Den del af taktikken har de allerede klaret, for der har ingen slinger i valsen været hverken fra Kredsformand Cordtz eller Gruppeformand Larsen. De peger begge på Steen Wrist. Med den del klaret, så kommer det lange svar.

For nu venter det rigtige svære arbejde. Jeg tror, at det kommer som et chok for mange – også internt i partiet – at Bjerregaard er trådt af med så kort varsel. Han har været lederen, det sikre kort. Det er væk nu, men er det for sent til at køre en ny i stilling?

Wrist fik i foråret tildelt titlen som politisk ordfører, det man med andre ord kan kalde for en kronprins. Naturligvis kan han ikke på nuværende tidspunkt sige ja tak – for det kræver betænkningstid, for det et voldsomt pres der kommer til at være på ham, hvis han takker ja.

Men med et enigt parti bag sig, så bliver opgaven lidt lettere. Men det bliver stadig en stor opgave der venter. Socialdemokratiet er et parti med en stor spændvidde – også på de politiske holdninger. Det kræver derfor en samlende figur at nå hele vejen rundt. Wrist har i de seneste år primært markeret sig på by- og planudvalget, men efter han fik titlen som politisk ordfører har han vist, at han med ro i maven kan stå på mål for beslutningerne og udtale sig hurtigt og præcist om selv helt akutte sager. Det er i hvert fald tegn på en mand, der ville kunne bestride borgmesterposten.

Hvordan står de til valget? At de ville tabe 1-2 mandater havde de fleste nok regnet med, men hvad gør den nye situation? Den giver anledning for de øvrige partier til for alvor at markere sig.

Socialdemokratiet kommer ikke til at stå ligeså stærkt. Det er næsten et faktum. Men at de fortsat vil høste mange stemmer, det tror jeg heller ikke der er megen tvivl om. De har et solidt fundament – og med den rigtige kandidat i spids skal de nok få et pænt valg.

Men der bliver nok en lille håndfuld mandater at spille om for de øvrige partier. Venstre gik tilbage ved det seneste valg og håber nok på at kunne nappe i hvert fald et mandat eller to mere. Ved siden af dem finder man nu Karsten Byrgesen og Nye Borgerlige, men det er nok ikke dem der er først i køen til stemmerne fra de der satte deres kryds ved liste A sidste gang. Dog er meningsmålingerne med dem – hvor de ser noget dystre ud for Dansk Folkeparti. Sidst fik DF tre mandater, det bliver svært for dem at få det igen. Måske de endda skal have heldet med sig, hvis de skal have to pladser efter næste valg. Susanne Eilersen er en stærk figur, der med garanti kan trække stemmer. Men er det nok til mere end et mandat? Det bliver tæt mellem Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti, som jeg tror skal kæmpe om de samme 2, måske 3 mandater.

Så har vi de Konservative stående på sidelinjen. Retorikken har været skarp længe, der er ingen tvivl om at de er gået i valgkamp. Der var heller ikke meget positivt at spore om Borgmesteren hos den konservative spidskandidat. De har spillet meget aktivt ind i debatten indtil nu, men om det holder til et mandat – og måske endda flere, det kommer an på flere ting. Den kritiske tone er nemlig ikke altid den letteste vej til mandater – og slet ikke når den kommer ovenpå rimelig succesfulde syv år.

På den anden side står SF, der efter en rodet proces har valgt deres spidskandidat. Han er et velkendt navn i byen og han arbejder med kerne-SF-sager. Deres udfordring kan blive, at han også er for direkte og for kontakt i sin retorik, hvilket godt kunne skræmme nogle SF-vælgere. Men jeg er overbevist om, at vi igen har SF repræsenteret i Fredericia Byråd efter næste valg.

Enhedslisten har to gange i træk sikret sig det yderste mandat. Indflydelsen har været markant større end stemmetallene, men det har også kostet et par kameler gennem tiden. Men alt i alt har de stået stærkt, de har fået opmærksomhed og indflydelse. Men om det er nok til et ekstra mandat, det er jeg ikke sikker på.

Selvom der ikke er meget der er sikkert, hverken hvem der bliver Fredericias næste Borgmester, hvem der er Borgmester efter næste valg – og slet ikke hvordan mandatfordelingen ser ud. Der er kastet nogle bolde i luften nu, som vi først ser på valgnatten hvordan de er faldet ned.

Én ting er helt sikkert: Det bliver et par intense dage for Socialdemokratiet – og en mere intens periode for den der ender som Borgmesterkandidat. De øvrige partier har nu en stor mulighed for at skabe opmærksomhed. Der er vælgere der har stemt på Bjerregaard og ikke på Socialdemokratiet. Det er de vælgere der nu bliver kamp om.

Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer