Forside Danmark Rubjerg Knude Fyr åbner for besøgende

Rubjerg Knude Fyr åbner for besøgende

DEL

På mandag den 21. marts indvies Rubjerg Knude Fyr. En ny trappe giver mulighed for at opleve landskabet fra nye højder og en lysprisme skaber nye oplevelser i fyret. Projektet er ét af 10 projekter, som Realdania gennemfører sammen med Naturstyrelsen, og som skal skabe bedre adgang til særlige steder i det danske landskab.

Rubjerg Knude ligger ved Vesterhavet vest for Hjørring, og er med sine 60 meter den højeste del af Lønstrup Klint. Her opleves naturkræfternes voldsomme spil. Blæsten får sandet til at fyge og klitten til at dække fyr og huse, mens havet æder sig ind i klinten.

Nu har stedet fået nyt liv gennem en række små, fine arkitektoniske tiltag. En ny trappe giver mulighed for at komme op i Rubjerg Knude Fyr og opleve områdets spektakulære klitlandskab fra højden. En lysprisme skaber nye oplevelser inde i fyret, og ankomsten til stedet vil blive opgraderet, så den står mål med det spektakulære sted.

Respektfuld arkitektur styrker naturoplevelsen
Rubjerg Knude Fyr har ikke været i funktion i mange år på grund af sandet, der år for år æder sig ind i landskabet og dækker fyret, så kun tårnet er synligt. Med trappen kan besøgende nu komme til tops i tårnet, inden tårnet forventeligt styrter i havet inden for de næste 15 år.

Trappen suppleres af et kalejdoskop, der kaster et dansende lyshav inde i tårnet – modsat tidligere, hvor fyret kastede lys ud over havet. Og ikke mindst vil ankomst- og parkeringsfaciliteterne på stedet blive forbedret, og der bliver anlagt en ny sti og pilemærker, som skal lede de besøgende på vej gennem området.

”Projektet på Rubjerg Knude viser, hvordan lavmælt og respektfuld arkitektur kan bidrage til at gøre oplevelsen af et sted mere intens og vedkommende uden at tage pusten fra det, der er hovedattraktionen – nemlig naturen,” siger Christian Andersen, programchef i Realdania.

BESSARD’s STUDIO og JAJA Architects har udviklet projektet sammen med Realdania som en del af Stedet Tæller, Realdanias kampagne for yderområderne samt Naturstyrelsen og Hjørring Kommune.

DEL