Foreningen Rubicon havde sat et brandaktuelt tema på dagsordenen, da de holdte foredrag med Philip Chr. Ulrich fra Kongressen.com. Han kom med en masse bud på hvorfor den amerikanske præsident klarer sig så godt i USA.

Michael Rix fra foreningen startede med at præsentere det kommende program og tale lidt om de ændringer, der har været på grund af Coronakrisen. Aftenens foredrag foregik på Fredericia Gymnasium, der også har været ramt af nedlukningen. Lokalet var fuld af forventningsfulde medlemmer, og som foredragsholderen bemærkede efter foredraget, så var det et temmeligt oplyst publikum.

Michael Rix fortalte om programmet (Foto: Fredericia AVISEN)

“Det er ikke så tit, at der er så mange oplyste mennesker på en gang, men det er inspirerende”, sagde Philip Chr. Ulrich. Publikum var interessede i at høre hans bud på, hvordan Donald Trump er i stand til at få det amerikanske folk med sig. Til det bemærkede Ulrich at vores danske opfattelse af verden ikke kan overføres på amerikanske tilstande:

“Vi ser en person som Bernie Sanders, der er populær i eksempelvis Danmark. Hos os er han vel nærmest Radikale Venstre. Men i USA er han socialist og på den yderste venstrefløj. Derfor fik demokraterne endeligt til Joe Biden i primærvalget, fordi det var utænkeligt for dem at opstille en socialist til det amerikanske præsidentvalg”.

Samtidig ser Philip Chr. Ulrich er afgørende faktor, som man skal være opmærksom på, når man vurderer Donald Trumps succes og forholdsvis store tilslutning blandt amerikanerne og ikke mindst i det republikanske parti, hvor knap 85% støtter ham:

“Donald Trump holder hvad han lover. Hvor tit ser du det med politikere? Uanset om det han har lovet så ellers er grebet ud af luften, så gennemfører han det. Hans mur mod Mexico var nærmest en tilfældighed for at varme et publikum op under forrige valgkamp. Men det fik gang i forsamlingen, og så blev det politik. Nu gør han det”!

Men Trump har jo ikke nogen sag? Han virker slet ikke interesseret i normal politik?

“Jeg er ikke helt enig i, at Donald Trump ikke har nogen sag. Den sag han har, er bare ham selv”, forklarer Ulrich. De mange mystiske tweets fra den amerikanske præsident er ofte fokuseret på hans egen opfattelse af hans person eller handlinger, og ser man hans sag i det lyst, giver det mere mening.

Rubicons program giver plads til fordybelse (Foto: Fredericia AVISEN)

I 2016 spåede næsten alle at vinderen af valget ville blive Hillary Clinton. Så det kom bag på det meste af verden, da den politisk uerfarne Donald Trump vandt valget, endda på trods af at han ikke havde flertal i befolkningen. Her skal man betragte det særlige amerikanske valgsystem, hvor hver stat har et antal delegerede, hvorfor det i sidste instans ikke er nødvendigt at have flertal på landsplan.

“Der var stater som Ohio, der valgte Trump, på trods af de ikke har stemt republikansk i 70 år. Så hele effekten af fænomenet Donald Trump slog igennem på den mest overraskende måde”, forklarer Ulrich.

Trumps modkandidat til november ser ud til at blive demokraternes Joe Biden, der var vicepræsident i 8 år under Barack Obama. Før havde han været senator. Philip Chr. Ulrich mener, at det er et tegn på krisen i det demokratiske parti, at der nærmest ikke er nogle yngre kandidater:

“De er blevet udryddet, og tilbage ser vi resterne. I 2016 vidste alle demokrater, at det var Hillarys tur. Ingen turde udfordre hende og dermed risikere at hele Clinton-maskinen kom efter dem. Denne gang var Joe Biden det nødvendige valg, fordi der ikke var andre”.

Men hvad med resten af verden? USA har ført en usædvanlig isolationspolitik under Donald Trump, og man skal tilbage til før 2. verdenskrig for at finde en tilsvarende afstandtagen til at blande sig i internationale forhold. Ulrich mener at vi har vænnet os til at amerikanerne har løftet de store opgaver, og når så Trump kommer og siger at vi skal betale noget mere for det, kan vi ikke forstå det.

“Hele Donald Trumps mantra er at USA bliver snydt. Man bliver snydt af Nato, WHO og handelsorganisationerne”, siger Ulrich. Med Kina på fremmarch som et vækstområde og en international stormagt ser fremtiden også helt anderledes ud end tiden hvor USA sad solidt på førerpladsen.

Hvem vinder i november?

“Uha. Brændt barn har lært ikke at røre ilden! Så det tør jeg ikke gætte på. Hvad mener I?”, spurgte Philip Chr. Ulrich forsamlingen. De fleste rakte hænderne op til Trump, men der var næsten lige så mange til Biden. Så udgangspunktet er stor tvivl. Men det får Fredericianerne mulighed for at tage op med foredragsholderen fra Kongressen.com, når han kommer tilbage den 11. november 2020.

Michael Rix, Foreningen Rubicon, sluttede af med at opfordre alle til at tage en kammerat eller et familiemedlem med til arrangementerne.

“Folk derude ved måske ikke hvor engagerende det er med vores aktiviteter, så hvis man synes, der er noget spændende at hente, hvorfor ikke tage en med, der måske kan blive medlem og få glæde af foreningen”?

Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer