Fredericia AVISEN var fredag eftermiddag inviteret til pressemøde hos Reformert Menighed i Fredericia, der i år kan fejre 300 års jubilæum. På pressemødet blev jubilæumsprogrammet afsløret – og der venter mange spændende ting.

Pressemødet blev afholdt i den tidligere reformerte skole i Dronningensgade, hvor der nu er lokaler til forskellige formål i menigheden. På bordet var både chokolade, småkager og kaffe – og så var der Rosa Engelbrechts bog ‘Skole for livet, Den Reformerte Skole – Fredericia’ og bogen ‘Den Reformerte Menigheds Skatkammer”.

Her fra Fredericia AVISEN skal der lyde en kæmpe tak – vi vil snarest dykke ned i historierne om menigheden, der har betydet så meget for Fredericia.

Formand for Den Reformerte Menighed, Peter Honoré, indledte pressemødet med en velkomst og en tak for fremmødet. Selv er han niende generation af huguenotterne der flyttede til Fredericia. Han præsenterede jubilæumsudvalget, der har stået for udarbejdelsen af programmet. Udvalget tæller forfatter Rosa Engelbrecht, pastor Sabine Hofmeister og Tove Møller.

“Vi har lavet programmet med baggrund i, at vi synes det er en bedrift at vi har været i byen i så mange år. Vi er en del af byen – og vi vil gerne dele glæden med hele byen. Vi har fået mange institutioner udefra, der kan hjælpe os.”, fortalte Rosa Engelbrecht.

Royalt besøg

Hendes Majestæt Dronning Margrethe sammen med Hans Kongelige Højhed Prins Henrik tidligere besøgt Den Reformerte Menighed i Fredericia. H.K.K. Prins Henrik kan naturligvis ikke komme igen – men man håber meget, at Dronningen lægger vejen forbi.

“Vi har haft kontakt med Hoffet i gennem flere år. Vi ved, at der kommer en repræsentant for Kongehuset. Om det er Dronningen, Kronprinseparret eller andre ved vi endnu ikke, men vi håber og tror på, at Hendes Majestæt kommer”, fortalte pastor Sabine Hofmeister.

Genopførsel af historisk dør – og håbet om et nyt dåbsfad

Når man først ankommer til Den Reformerte Kirke i Fredericia er der noget lidt specielt. Den naturlige indgang er muret op og malet hvid, i stedet skal man rundt om bygningen for at finde indgangen. Det ligger de ren særlig historie bag, fortalte Peter Honoré.

“I 1848 rømmede man fæstningen og efterfølgende blev krudtmagasinerne bombarderet af den danske flåde. Efter man forlod byen, så inddrog krigsministeriet kirken til magasin og lazaret. De lovede at passe på det – det gjorde de ikke”, siger Peter Honoré og fortsætter:

“Så vendte man kirken som den ser ud nu. Man murede hullet op – og vi har da heller ikke en intention om at lave indgang der. Vi har samlet penge sammen til en dør, der ikke rigtigt er en dør. Det er en eksakt kopi af den eksisterende dør, men der vil være murværk bagved”.

“Vi håber at kunne få et nyt dåbssæt. Faktisk er det nuværende sæt 100 år gammelt i år, så det trænger til fornyelse. Det er lavet i tin, og det holder ikke særlig godt. Derfor har vi startet arbejdet mod at finde penge til et nyt dåbsfad, denne gang skal det være i sølv”, fortalte Sabine Hofmeister.

Pastorens jubilæum

I år er ikke hvilket som helst år for Pastor ved Den Reformerte Menighed i Fredericia, Sabine Hofmeister. Det er i år hun kan fejre 25 års jubilæum som ordineret præst. I Den Reformerte Menighed kan man først blive ordineret når man får sit eget sogn, så Sabine har været hjælpepræst i Hamborg inden hun flyttede til Fredericia og blev ordineret.

Søndag den 10. marts vil der være ordinationsjubilæum i kirken, hvor Sabine bliver velsignet, både af hendes tidligere ordinator, men også af Formandsskabet. “Det er meget stort for mig”, sagde Sabine Hofmeister.

Fakta

  • Den Reformerte Menighed i Fredericia er landets største med omkring 200 medlemmer
  • Menigheden har eksisteret i Fredericia siden 1719
  • Den første menighed i Danmark startede i København i 1685
  • Kirken på Dronningensgade 87 er fra 1736
  • Der findes flere grene af Den Reformerte Menighed i Danmark, blandt andet en tysk, en fransk, en koreansk og sågar en Ghanesisk
https://www.facebook.com/mrhoejer/
Annonce