På 11 af landets Social- og Sundhedsskoler er man gået sammen om et projekt om rollemodeller, der taler SOSU-faget op. Direktør for Social- og Sundhedsskolen Fredericia-Vejle-Horsens, Anne Mette Vind, kommer med en status på projektet.

I efteråret 2021 lancerede SOSU-skolen et tiltag med YouTuberen  Rasmus Brohave omkring rollemodeller, der skal tale faget op, og være med til at give flere elever på skolen.

– Status er, at rollemodellerne er klædt godt på i forhold til det aftalte . De gør en stor forskel og fortæller om uddannelsen. De er til alle mulige arrangementer. Det er hvor vi er ude at fortælle andre unge om uddannelsen. De er gode til at være ambassadører. De unge kan noget os skolefolk ikke kan, de kan tale som unge nu kan sammen. Der har været lidt aflysninger pga. corona i efteråret og slutningen af sidste, så det var ærgerligt vi ikke fik brugt dem noget mere. Vi har timer der ikke er brugt pga. aflysninger så vi kan forlænge projektet, siger direktør på SOSU FVH, Anne Mette Vind.

Direktøren har kun rosende ord til rollemodelerne, som hun mener er med til at gøre en forskel.

– De har taget opgaven på sig og tager det alvorligt. Det er et fag, hvor der skal bruges flere uddannede. De har været stolte af at repræsentere skolen, og man kan mærke, at de er stolte af faget, som de brænder for – de er virkelig gået ind i det med et stort engagement. Det at lave noget på tværs af skolerne har også givet en form for fællesskab. Hver gang vi har spurgt rollemodellerne om de vil med til noget, så har de svaret ja, siger Anne Mette Vind.

Om kampagnen med rollemodeller får en effekt kommer Social- og Sundhedsskolen for alvor til at kunne mærke, når der skal optages elever til det nye skoleår.

– Lige nu venter vi spændt på de unge, der den 1. marts skal vælge hvad de vil efter folkeskolen, forklarer Anne Mette Vind.

Direktøren oplever, at der fra elevernes side er en stor stolthed over at fortælle om deres fag, og det håber Anne Mette Vind smitter af på dem, som de taler med.

– Stoltheden over at være en del af faget kan man mærke på dem. De unge kan blive ramt af det image, som SOSU har, og det er der, hvor rollemodellerne skal fortælle om faget og nedbryde fordommene, fortæller Anne Mette Vind og slutter:

 – Når vi tager på messer kan vi selv mærke en forskel på om unge er klædt godt på til at fortælle om uddannelsen. Alle skolens uddannelsesvejledere kommer med gode tilbagemeldinger.

Om rollemodel-projeket:

Der er 150 elevambassadører fra landets Social- og Sundhedsskoler, der er blevet trænet i , hvordan man inspirerer andre til at vælge en karriereveje indenfor sundhed og omsorg. 

Til at træne og kvalificere de unge ambassadører har skolerne hyret YouTuberen Ramus Brohave. Han har stor erfaring med at nå unge målgrupper på de sociale medier, har over 280.000 følgere på hans YouTube kanal, og har bl.a. øget kendskabet til en række uddannelsesmuligheder med sin YouTube-serie ”Hvad kan jeg blive”. Som led i serien lavede han i 2020 i samarbejde med social- og sundhedsskolerne en film om at blive social- og sundhedsassistent