Det var tydeligvis ikke borgere, der var vandt til at færdes i det lokalpolitiske univers, der mandag eftermiddag stillede sig op foran rådhuset for at demonstrere mod afskaffelsen af borgervejlederen. Handicappede, syge og frustrede borgere havde selv arrangeret demonstrationen, der tydeligvis kom bag på byrådspolitikerne.

Nogle byrådsmedlemmer fugte demonstrationen (Foto: Fredericia AVISEN)
Nogle byrådsmedlemmer fulgte demonstrationen (Foto: Fredericia AVISEN)

Fællestrækket for en hel del demonstranter var, at de har haft forløb hos kommunen, hvor de har haft brug for den uvildige borgerrådgivning. I de høringssvar der er fremkommet siden foreslaget blev offentliggjort, kan man også læse om oplevelserne. Men også borgere med interesse for demokratiet og lokalstyret var mødt frem for at vise deres sympati.

Demonstrationen valgte at gå ind i byrådssalen lidt i fem, hvor de fyldte tilskuerrækkerne op. Med sig havde de bragt et stort banner, hvorpå der stod “Bevar vores borgervejleder”. Politikerne så overraskede ud over det store fremmøde til deres byrådsmøde, og der blev hilst pænt på alle.

Intenst blik fra de fremmødte demonstranter, der var tydeligt berørte af situationen, mens borgmesteren gav hånd til alle (Foto: Fredericia AVISEN)

Flere af borgerne avisen talte med, var personligt påvirkede af sager hos kommunen, og ikke mange havde lyst til at stå frem offentligt af samme grund. En forklarede avisen at det havde været meget svært at sidde i byrådssalen efter mange års sagsforløb hos kommunen:

“Det er bare svært for mig. Men jeg ville vise overfor mig selv, at jeg kunne give min mening til kende”, forklarede en kvinde.

Da borgmester Jacob Bjerregaard ankom gik han rundt og gav hånd til alle de fremmødte. Men da han efterfølgende indtog sin plads og åbnede byrådsmødet med at byde velkommen, begyndte demonstranterne at forlade salen. Det lod til at overraske politikerne, der så forbløffet på at tilskuerrækkerne blev tomme igen.

Mor og datter til demonstration i byrådssalen (Foto: Fredericia AVISEN)

“Jeg vil gerne takke jer for at tage del i den demokratiske debat, og det er alle altid velkomne til. Og så vil jeg ønske jer en rigtig god aften”, sagde borgmesteren mens salen langsomt blev tømt.

Udvandringen foregik stille og roligt. Borgmesteren valgte at give sig god tid og vente på at demonstrationen havde forladt salen, mens alle byrådsmedlemmer fulgte protesten fra deres pladser.

Borgmester Jacob Bjerregaard takkede for fremmødet (Foto: Fredericia AVISEN)

Fredericia Kommune har som mange andre kommuner løbende den udfordring, at de skal implementere og håndhæve den indsats i sociale sager, der er vedtaget af landspolitikerne. Samtidig er lokalpolitikerne dog også i tættere kontakt med borgerne i hverdagen. På kommunens hjemmeside har man i forbindelse med budgetforeslagene lavet en høringsside, og her kan man se at forvaltningen har forsøgt at sikre mod personlige sagsoplysninger i høringerne. Således har man med fed skrevet:

“Vi forbeholder os retten til at slette indsendte høringssvar/kommentarer, der indeholder personlige oplysninger eller personsager “.

Kommunaldirektøren kiggede på scenen, hvor demonstranterne forlod salen i protest (Foto: Fredericia AVISEN)

Borgere, foreninger og andre der føler sig berørt af budgetforeslagene, har afgivet svar på kommunens hjemmeside. Her kan man læse flere, der er mod besparelser på forskellige områder, men der er også nogle personlige betragtninger om borgervejleder-funktionen i blandt disse:

“Jeg havde aldrig troet, at jeg ville ryge i så store problemer, som jeg gjorde i 2017. Aldrig forestillet mig, at jeg ville blive ramt så både hus, bil, job mm ikke mere var en naturlig del af mit liv. Jeg kom for første gang i mit liv i en alder af 56 i kontakt med det system, der kan være meget svært at forstå. Det var kæmpe nedtur, gang på gang efter utallige samtaler med det offentlige. Jeg “faldt” ned mellem to stole og anede ikke mine levende råd”, skriver en borger.

Der var stille hos sekretariatschefen (Foto: Fredericia AVISEN)

Også borgere med interesse for veteranerne, har reageret mod ideen om at reducerer veteranindsatsen for at få plads til nogle timers borgervejledning efter afskaffelsen af borgervejlederen, har fundet vej til høringssvarene:

“I håbet om, at min henvendelse måtte bidrage til, at forslaget om sammenlægning af de to nævnte stillinger ikke måtte blive vedtaget, og at det vigtige samarbejde mellem kommunens veterankoordinator, veteranhjemmets daglige leder samt Veteranscenteret rådgiver fortsat kan prioriteres til gavn for veteranerne og deres pårørende”, skriver en anden.

Generelt for alle de høringssvar som avisen har læst er, at der er utilfredshed med besparelser. En skribent går dog meget konkret til værks i forhold til de ofte komplicerede regler almindelige borgere tvinges til at forholde sig til:

“At fjerne Fredericias eneste borgervejleder, for en anden skal kunne tage over i 10 timer, er en korrupt besparelse. Både for de veteraner det går ud over i at miste de timer. Og for dem som har brug for en borgervejleder til den jungle der er af paragraffer, love og regler”.

Demokratiets vilkår blev budt indenfor (Foto: Fredericia AVISEN)

I høringssvarene som politikerne skal gennemgå, kan de endeligt også læse en hilsen fra en borger, der henviste til historien og retssikkerheden:

“Mon Fredericia byråd har glemt alle frustationer, og spørgsmål på hver eneste byrådsmøde”?

Der kigges på tilhørerne (Foto: Fredericia AVISEN)

En anden borger slutter af med en advarsel til byrådet:

“At slå borgervejleder og veterankoordinator funktionen sammen er den sikre vej til ballade og negativ omtale”, skriver borgeren. Alle de citerede høringssvar kan læses her.

Tid til reflektion (Foto: Fredericia AVISEN)

På denne mandag aften kunne de 21 byrådsmedlemmer konstatere, at der var stor utilfredshed med foreslaget om at afskaffe borgervejlederen og spare på veteranindsatsen. Byrådsmedlemmerne sad tavst og kiggede på at demonstranterne forlod byrådsmødet.

Det var ikke hverdagsscenen fra et byrådsmøde (Foto: Fredericia AVISEN)

Efter at salen var blevet påfaldende tom, gav borgmesteren ordet til det første byrådsmedlem, Steen Wrist (S). Herefter begyndte man at gå gennem dagsordenene for mødet.

Byrådsmødet kunne begynde (Foto: Fredericia AVISEN)
https://www.facebook.com/menyfredericia/