Efter den længste valgkamp i 45 år med hele to store valg står Mette Frederiksen med muligheden for at blive statsminister, mens Lars Løkke Rasmussen må aflevere stafetten efter endnu et flot valg til hans parti. Dansk Folkeparti er banket til hjørne, Radikale Venstre markant styrket og Pape blev en folkehelt hos Det Konservative Folkeparti.

I rød blok red Pia Olsen Dyhr på klimabølgen. Socialdemokratiet fik et mandat mere, men gik samlet tilbage og Enhedslisten gik også tilbage. I blå blok blev Liberal Alliance udraderet, Venstre styrket og Dansk Folkeparti smadret.

Ny Borgerlige nåede over spærregrænsen, mens Stram Kurs, Klaus Riskjær Petersen og Kristendemokraterne med den fredericianske Isabella Arndt ikke opnåede valg. Sidstnævnte var igennem en politiske rutchebanetur, da hun efter de første exitpolls blev liveinterviewet som den store vinder, der endelig havde sikret partiet valg igen, men sådan gik det ikke.

Udenfor fløjene var det ikke en flyvende Elbæk, der kunne danse sig ind i den varme nat. Alternativet formåede ikke at bringe befolkningen noget nyt og anderledes, og det vindstød de leverede ved sidste valg med friske ideer og tanker, blev ved tankerne, da vælgerne satte kryds denne gang.

Tilbage står vi med ligningen, hvor Radikale Venstre igen har mulighed for at spille en afgørende rolle i dansk politik, efter et valg, der blev grønnere end nogensinde før. Men nu venter virkeligheden, og her får alle danske partier det svært. Morten Østergaards krammer til Mette Frederiksen i går aftes sagde alt. De står sammen, men hans stemmer kommer ikke gratis.

Radikale Venstre blev fordoblet, og er tilbage i fordums styrke, da Niels Helveg Petersen og Marianne Jelved styrede landet med Nyrup og Lykketoft, inden Margrethe Auken greb roret. Hvis Morten Østergaard spiller sine kort rigtigt, så vil han være kongemageren, der kan sikre, at dansk politik samles henover midten – også uden Lars Løkke Rasmussen, som statsminister.

Lars Løkke Rasmussen har nu ført Venstre til fremgang gennem to valg, hvilket sætter jyske Kristian Jensen udenfor et stykke tid, hvis Løkke vil prøve at genvinde magten endnu engang.

Han er jo kendt for ikke at give op. Men Jensen står klar, som en hund, der øjner chancen for at smage kødbenets marv og vise, at han er den ægte liberale, borgerlige og jyske venstremand, der kender partiet bedre end nogen anden. Men i kulissen står et væld af venstrefolk fra den mere strategiske side klar til at flyve ind og tage det ben. Så det bliver spændende at følge lige præcis venstre internt de kommende måneder og år.

Hos Socialdemokratiet får Mette Frederiksen nu en gylden mulighed for at blive landets leder, men hun har under valgkampen set træt ud, og selvom hun har fokuseret på at brande,”at vi fortæller om vores politik”, og dermed ikke som andre partier, fokuseret på, hvad de andre har gjort eller gør forkert, så er det ikke en S-formand med hænderne i vejret.

Derfor virkede den socialdemokratiske valgfest i går også som en øl, der har stået for længe, og nu bliver leveret uden brus, halvlunken og ikke giver den ønskede oplevelse. Grøn er den dog, og Socialdemokratiet skal stå i spidsen for landets første “klimaregering”.

Dansk Folkepartis leder Kristian Thulesen Dahl “will never walk alone”, men han mister nogle af sine helt store støtter, som f.eks. i Københavns Storkreds, hvor Peter Skaarup og Martin Henriksen har et mandat at dele. Og det gule Jylland er nu blåt igen.

Fredericia AVISEN følger i dag valgets resultater og om små tre timer ved vi om, der vælges nogen fra Fredericia.

-ada

http://bit.ly/sofielindelecture