Et mareridt ramte holdet bag ved den største musikbegivenheden i Lillebæltsregionen.

Rock Under Broen har gennem tre årtier stået last og brast med et trofast publikum, hvor især byerne Middelfart og Fredericia har støttet op omkring deres egen musikfestival.

På det nye kontor i Middelfart kommer Rock Under Broens formand, Bent Frandsen, til interview på en solskinsdag i slutningen af september 2021. 

Vi har i telefonen aftalt, at han vil give en status på Rock Under Broen, her nogle måneder før offentliggørelsen af det nye program til 2022.

Det kan godt være at selve koncerterne kun varer et døgns tid at afvikle, men i praksis skal hele holdet arbejde benhårdt året rundt for at få denne ene dag til at lykkes. Det er en udfordring og et ansvar som Frandsen tager dybt alvorlig, og vi når knap nok at komme ind i den nye bygning, før telefonen ringer første gang ud af mange. For der er mange ting, der skal løses og tages stilling til.

Frandsen kan sin Rock Under Broen historie. Han og andre har gennem tre årtier båret ideen til en musikfestival under den nye Lillebæltsbro frem. Tilbage i 2016 kom Bent Frandsen til at stå i spidsen som formand, og han ville gerne udvikle festivalen til noget større.

Man havde i en årrække haft omkring 8-9000 gæster, og økonomien gik bare nogenlunde lige op med et beskedent overskud.

Men der blev sadlet om, og så tog man ellers nogle chancer, for ambitionerne skulle være større. Ikke mindst set i lyset af at konkurrencen om festivalgæsterne tog gevaldigt til i omfang rundt omkring i landet.

– Vi skulle have nogle virkelig gode navne på plakaten. Og det skulle passe til det publikum, vi gerne ville tiltrække. Men også markedsføringen, der jo er rasende dyr, har været en del af satsningen. Men det gave pote, det kan jeg love for, siger Bent Frandsen.

Rock Under Broen voksede gevaldigt. Antallet af besøgende var stort, og selve afviklingen blev effektiviseret og forbedret. Samtidig blev overskuddet så godt, at der kunne udvikles yderligere. Da holdet bag Rock Under Broen i slutningen af 2019 kunne annoncere programmet for 2020 og samtidig smække det internationale koncertnavn Aerosmith op på plakaten i en solokoncert, var man pavestolte og elektrisk af energi og glæde:

– Det var svært at få armene ned. Vi var lykkes med noget stort, og vi var totalt overbeviste om, at vi ville vise alle, at vi kunne afvikle så store arrangementer her i området, siger Bent.

Forberedelserne var i fuld gang, og der var mange, mange opgaver. Detaljerne omkring afviklingen af et stort musikarrangement med 20-25.000,- gæster krævede styring, planlægning og udførelse. Men det var Rock Under Broen-folkene på toppen af, og de glædede sig for hver dag, de kom nærmere de magiske koncertdatoer i sommeren 2020. Indtil de ramte en mur de ikke anede eksisterede. Chokket forplantede sig gradvist, og for Bent Frandsen blev det en nervepirrende tid, som han sent kommer til at glemme:

– I marts 2020 kom coronakrisen som et lyn fra en klar himmel. I begyndelsen var vi optimister. Vi var overbeviste om, at vi bare lige kunne flytte Rock Under Broen til september. Så var det nok overstået, troede vi. Men sådan blev det jo som bekendt ikke. Vi blev hårdt ramt og var langt nede, for vi anede ikke, hvor vi stod, fortæller Frandsen.

Man havde allerede betalt kunsterne, der skulle optræde. Samtidig havde man de indirekte omkostninger, hvor der løbende skulle betales regninger. Så der bliver kigget med store øjne mod politikerne på Christiansborg. For risikoen for at miste alt var reel:

– Vi havde på det tidspunkt en kulturminister (Joy Mogensen, red.), som stort set ingenting sagde. Hele branchen anede ikke, hvor den var. Vi holdt et hav af møder med vores organisation, Danske Live, der prøvede at hjælpe os igennem det her og finde ud af, hvor vi stod. Jeg blev mindre og mindre optimistisk omkring, hvordan vi kunne komme gennem denne krise.

Bag kulisserne gik Bent Frandsen og de andre fra Rock Under Broen rundt om sig selv. Hvis festivalen skulle aflyses, måtte man betale alle tilbage, der ville have pengene retur. Men frem for alt risikerede man at skuffe tusinder af trofaste og loyale koncertgæster. Det var et stampublikum, der havde været med til at skabe den succes, som festivalen havde solet sig i.

Efterhånden som tiden skred frem, blev det mere og mere klart, at man ville blive tvunget til at aflyse Rock Under Broen.

Bent Frandsen gik den tunge veje til medierne, og udsendte en pressemeddelelse med de kedelige nyheder. Samtidig opfordrede man folk til at holde fast i billetterne, så der også var et Rock Under Broen på den anden side af coronakrisen.

– Sandheden er at jeg sad og kiggede på skærmen konstant for at se, hvordan reaktionen blev derude. Vi havde sagt, at hvis folk ville være solidariske, så garanterede vi for, at vi holdt en kæmpefest i 2021, fortæller Bent.

Samtidig havde man meddelt, at Rock Under Broen ville blive udvidet til to dage. Da reaktionerne strømmede ind fra publikum på den dårlige nyhed, spredte glæden sig hurtigt til hele holdet. Opbakningen til festivalen var enorm, og størstedelen beholdte deres billetter. Nu koncentrede holdet sig om at give fuld valuta tilbage i form af indfrielsen af deres løfte om en kæmpefest i 2021, så man rendte ud og købte mere musik. To dage skulle fyldes ud med kunstnere:

– Det er jo ikke bare sådan lige, at gå ud og købe musik. Samtidig var mange kunstnere også kommet ind i kompensationsordninger, så de overvejede om det kunne svare sig at gå ud og spille i 2021. Det var en hel masse ting der gjorde, at man begyndte at jonglere rundt med tingene. Så sagde jeg, hør nu her, vi spiller da alle sammen i 2021. Det var jeg slet ikke i tvivl om, på det tidspunkt.

(Foto: AVISEN)

Kontrakterne med scene, lyd og lys lavede Bent Frandsen i november 2020. På det tidspunkt skyldte man en frygtelig masse penge væk. Men man turde gøre det. Ikke mindst fordi man skyldte en frygtelig masse mennesker en festivaloplevelse. Og koncerten med Aerosmith blev også flyttet. Puslespillet på bordet var enormt. Og så skulle man i øvrigt finde ud af, hvordan man fik betalt sine regninger. Den løsning kom i foråret 2021, hvor man kunne indgive ansøgning om kompensation til staten. Men først skulle der rykkes og rykkes hos myndighederne, for der skete ikke rigtig noget.

– Så gik jeg til aviserne og forsøgte at klage min nød over det hele. Det hjalp. For pludselig fik jeg en henvendelse fra Erhvervsstyrelsen at de havde læst avis. De var kede af situationen, men havde nu løbet det hele igennem, og kunne se at de godt kunne udbetale penge. Alle vores underleverandørerne hang også med skuffen, for de var i samme båd. Så med udgangen af juli måned kunne vi endelig afregne og få betalt vores regninger, siger Frandsen.

Som om pengesituationen og kompensations-bøvleriet ikke var nok, så så man i begyndelsen af 2021 ind i en ny nedlukning. Krisen var langt fra slut, og den havde hårdt fat i det danske samfund. Så Rock Under Broen måtte konstatere, at 2021 også kunne gå hen og blive et problemår for festivalen:

– I marts måned 2021 kommer dødsdommen. Vi kan ikke afholde vores festival. Det er ren deja vu. I første omgang rykker vi det til september måned. Men efter 14 dage og en masse diskussioner med Kulturministeriet, må vi atter kaste håndklædet i ringen. 2021 bliver endnu et år uden Rock Under Broen.

Endnu engang med Bent Frandsen gå den tunge gang til pressen og koncertgæsterne med en pressemeddelelse. Og endnu engang sidder han klistret til skærmen for at se reaktionerne derude blandt koncertgæsterne. Men til hans og holdets store glæde fastholder de fleste deres loyalitet og forståelse for situationen. Midt i en apokalyptisk tid er hele musikbranchen i knæ, men samtidig oplever man et kæmpe ønske om at der atter skal være musik og glade dage rundt omkring i landet. Med den erfaring Bent Frandsen har i musikbranchen, ser han allevegne hvordan folk har måttet kæmpe sig gennem det ukendte farvand. Han beskriver mange kunstnere og folk omkring live events som heste, der savner savsmuld.

– Nu ser vi frem mod 2022. Og heldigvis ser situationen helt anderledes ud. Vi kan selvfølgelig ikke vide, om der kommer restriktioner. Men jeg tror på, at der ikke kommer flere aflysninger. Og hør her, vi kommer med et fantastisk program i december måned. Glæd jer, siger Bent Frandsen med stolthed.

For selvom han ikke vil afsløre programmet endnu, så er det lykkedes at sikre rigtig gode navne til plakaten. Samtidig er der mange kunstnere, der gerne vil optræde til Rock Under Broen, og som har et stort behov for at få sig selv på plakaten efter lang tids krise. Muligheden for at spille for 20.000 mennesker er noget, der trækker i mange af dem. Men også i folkene omkring afviklingen af Rock Under Broen.

Så Bent Frandsen opfordrer frivillige foreninger fra byerne omkring Lillebælt, herunder Middelfart til Fredericia og Kolding om at kontakte ham. For der er brug for hjælp, og der arbejdes benhårdt på at stable to dages koncertoplevelse på benene til 2022.

– Det her lykkes. Det bliver stort i 2022. Vi kommer tilbage efter en meget lang pause, men vi har så meget klar til publikum. Det er også derfor, vi er flyttet i de her nye lokaler. Fordi vi skal være godt forberedte. Og så vil jeg godt takke hver og en, der har bakket op om Rock Under Broen, på vegne af hele holdet. Vi er utrolig stolte og ydmyge overfor den tillid, I har udvist. Rock Under Broen kommer stærkt igen, siger Bent.

Så ringer telefonen endnu en gang. Travlheden er ikke til at tage fejl af. Interviewet er slut, og formanden for Rock Under Broen siger pænt farvel og på gensyn i 2022.