På trods af den store støtte til Donald Trump i det republikanske parti stiger presset på senatorerne, der gennem rigsretssagen er blevet konfronteret med massive beviser på den forhenværende præsidents opfordring til et angreb på den amerikanske kongres. Nye videoer fra den 6. januar 2021 viser hvor tæt mange toppolitikere var på at blive fanget af Trumpisterne, der brød ind i kongressen.

Ved hjælp af Donald Trumps egne tweets og udtalelser til medierne, kunne repræsentanterne der kører sagen mod Trump, fremvise et omfattende bevismateriale til senatet, der skal tage stilling til om der skal ske domfældelse. For at det sker skal 2/3 af senatets medlemmer stemme for, men det er uvist om der er nok republikanere, der tør udfordre Trumps stærke magtbase i partiet. I januar ønskede den forhenværende majoritetsleder af senatet, Mitch McConnel, tillykke til Joe Biden og brød som den første prominente republikaner med Trumpisternes grundløse påstande om valgsvindel under præsidentvalget i november. Men siden har der været lunkent med støtte til demokraternes anden rigsretssag mod Trump.

Donald Trumps forsvarere argumenterede på førstedagen af rigsretssagen for, at han ikke kan stilles til regnskab i en rigsret, da han ikke længere er præsident. Men det argument blev nedstemt af et snævert flertal i senatet, hvor det er lykkedes demokraterne at få et spinkelt flertal med valget af 2 nye senatorer i delstaten Georgia. Men krisen kradser internt i partiet. En video der blev afspillet under rigsretssagen afslørede at den republikanske sentator, Mitt Romney, var sekunder fra at løbe ind i den vrede pøbel. Han blev kun reddet i sidste øjeblik af en af kongressens politibetjente, der sendte ham på en anden kurs og dermed i sikkerhed.

Også forhenværende vicepræsident Mike Pence var tæt på at blive taget til fange af menneskemængden. I timerne op til Trumpisternes angreb på kongressen, skrev Donald Trump på Twitter, at vicepræsidenten havde svigtet USA, fordi han ikke ville “stoppe” certificeringen af valgresultatet. Det fik angriberne til at råbe “hæng Mike Pence”, og disse videoklips blev også afspillet under rigsretssagen.

Den amerikanske befolkning følger nøje med i denne anden rigsretssag. Det er første gang i 200 år at den amerikanske republik har været så tæt på et politisk kollaps. Det store polarisering i befolkningen, der har været nogenlunde lige delt mellem det demokratiske parti og det republikanske parti, fik med skæbneåret 2020 endnu et skub i retning af en forværring. Men angrebet på kongressen har chokeret så mange amerikanere, at republikanerne kan se det i meningsmålingerne. Nu venter man spændt på hvad befolkningen siger til den massive fremstilling af anklager og beviser, der lige nu afspiller sig i kongressens lokaler.

Der har været tavs fra Det Hvide Hus, hvor den nye præsident, Joe Biden, lader tingene udspille sig i rigsretssagen. Det er helt usædvanligt, at der er en rigsretssag mod en forhenværende præsident. Da embedsfolkene traditionelt bliver udskiftet samtidig med et præsidentskifte, er den forhenværende administration ikke i stand til at kommunikere omkring retssagen. Donald Trump selv blev blokeret af Twitter og Facebook i kølvandet på angrebet den 6. januar, og der har været meget stille siden.

0 0 stemmer
Artikel Rating
Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer