Rigsretssag er ikke særligt brugt i Danmark, men på det seneste er der blevet kastet om sig med trusler om rigsretssager. Inger Støjberg har efter de første konklusioner fra Instrukskommissionen et problem – og hvis det problem viser sig at være rigtigt, så er hendes formand klar til at kaste sin næstformand i en rigsretssag.

“Ultimativt er vi klar til at støtte en rigsretssag. Nu afventer vi vurderingen fra Folketingets advokater, men kernen i mit budskab er, at Venstre ikke kan tåle at have den her mere eller mindre konkrete anklage hængende over os”, således udtalte formand for Venstre, Jakob Ellemann-Jensen, til Jyllands Posten.

På hans facebookside må man forstå, at der kun er to mulige udveje:

“Enten kommer der en klar konklusion fra advokatvurderingen, som fører til, at Folketinget klart tilkendegiver, at der ikke er bund i delberetningens konklusioner om instruksen”, skriver Ellemann og fortsætter:

“Eller også må der gennemføres en rigsretssag, hvor spørgsmålet om ulovlig administration afgøres én gang for alle, så Venstre og Inger kan blive frikendt”.

Han er altså klar til at smide sin egen næstformand under bussen, fordi det er en sag Venstre ikke vil kunne holde til. Hovedpersonen selv er meget undrende over hendes formands ord – det skriver hun i et opslag på facebook.

“Mange spørger mig i dag om, hvordan jeg ser på, at min egen formand, Jakob Ellemann, på forsiden af Jyllands-Posten i dag ‘inviterer’ mig til at blive stillet for en rigsret i barnebrudssagen. Mit svar kan sådan set skrives meget kort: Jeg er meget overrasket. Jeg vidste ikke, han havde lavet interviewet, og jeg er helt uenig.I JP-artiklen fortæller Jakob, at han har haft to uafhængige advokater til at kigge sagen igennem for sig. Deres vurderinger kender jeg, og jeg ser frem til, at deres vurderinger lægges frem. Jeg kan røbe så meget, at deres konklusioner et langt stykke hen ad vejen underbygger min egen opfattelse af sagen. Der er bestemt begået fejl, og dem beklager jeg – men jeg har selvfølgelig ikke bedt nogen om at bryde loven. Derfor mener jeg heller ikke, der er grundlag for nogen rigsretssag.Venstre er et parti baseret på lov og orden og retsstatsprincipper. Det betyder bl.a., at man er uskyldig, indtil det modsatte er bevist, og at man ikke rejser straffesager mod nogen, med mindre der er forventning om en dom. De principper mener jeg, vi burde stå fast på. Man dør ikke af at blive stillet for en rigsret, og uanset hvad der sker, tager jeg det med oprejst pande. Det gør jeg særligt efter de to advokaters nøje gennemgang af sagen. Om der kommer en rigsret eller ej, vil jeg fortsætte kampen mod det ækle fænomen, som barnebrude er. Det er en kamp, som jeg kommer til at kæmpe resten af mit liv”, skriver Støjberg.

Der er altså kaldt til kamp i Venstre. På den ene side står Støjberg, der har den yderste højrefløjs klare opbakning. Dansk Folkeparti er ikke klar til en rigsretssag – og slet ikke Nye Borgerlige, der gennem hele forløbet har kørt en stor opbaknings-kampagne til Støjberg. Dette har tydeligvis ikke været nok, når hendes egen partiformand nu åbner muligheden for en rigsretssag.

En rigsretssag vil ikke være godt for hverken Støjberg eller Venstre, men de interne beregninger må meget tydeligt have vist, at det er dyrere for partiet ikke at støtte en rigsretssag, hvis der skulle være grundlag herfor. Men denne melding viser samtidig en stor splittelse i partiet, en splittelse der har kendetegnet Venstre i de seneste mange år. Det har i lang tid ikke været en samlet gruppe, en gruppe der stod samlet om linjen.

Med Ellemanns melding her, så viser han for fuld flor, at der fortsat ikke er en klar linje. Man er i hvert fald ikke klar til at beskytte sine egne, som det tidligere har været tilfældet. I stedet er Ellemann klar til at sende Støjberg med det første tog ud af Venstre og direkte i den politiske afgrund.

Det her sætter Venstre et svært sted. De senere år har Venstre, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og til dels Nye Borgerlige sat sig hårdt på dagsordenen omkring flygtninge- og indvandrerområdet. Støjberg har været Venstres ubetingede profil i denne debat, men den rolle ser nu ud til at koste enten hende eller Ellemann.

For det ser svært ud for Venstre at komme ovenpå det her med både Støjberg og Ellemann i partiet. En af dem må finde nye veje, spørgsmålet er bare om der i baglandet er opbakning til Ellemann eller Støjberg. Støjbergs hårde linje fanger den ene fløj i Venstre, hvor Ellemann appellerer til helt andre folk i baglandet. Det bliver spændende at se hvad der sker. På Twitter kan man finde mange der prøver at se i spåkuglen – og her er det et Støjberg-exit der er blandt det mest populære. Spørgsmålet synes bare at være om det er Dansk Folkeparti eller Nye Borgerlige der kan skrive den markante profil på partilisten.

Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer