Regeringen præsenterede på et pressemøde klokken 19.00 status på COVID-19 i Danmark, herunder at restriktionerne forlænges.

»Undersøgelser viser, at B117 (den britiske variant), breder sig. Stikprøverne viser, at væksten er grunden til voldsom bekymring, fordi det betyder, at vi kommer til at se en situation med stærkt stigende smittetal,« indledte Sundheds- og Ældreminister Magnus Heunicke.

Han fortalte også, at man ser stor hastighed i indlæggelser, smitte og dødelighed, når man ser på de britiske øer.

»Tallene skal længere ned, for B117 overtager på sigt den danske variant. Restriktionerne forlænges til 7. februar,« fortalte ministeren. Det betyder, at forbud mod forsamlinger på mere end 5 personer gælder, børn- og unge er hjemsendt fra skoler, afstandskrav på to meter, restauranter og barer er lukket. Vi anbefaler, at man aflyser alle sociale aftaler, der kan aflyses. Man skal ikke aflyse lægeaftaler, men aftaler med venner og familie skal begrænses mest muligt. Når smittetallene og vaccinationer er der, hvor de skal være, så kan en genåbning finde sted. Vi ser pt. nærmere på en ekspertgruppes rapport, der fortæller, hvordan vi kan åbne op igen, når den tid kommer. Vi har også indbudt Folketinges partier til denne præsentation. Jeg kan også meddele, at vi ansætter 600 mere i smitteopsporingen. Dertil kommer, at alle plejehjemsbeboere, der har ønsket det, har modtaget vacciner. Vi ligger øverst blandt de lande i EU, hvor borgere har modtaget vacciner. Vi går i gang med at give de vaccinerede det andet stik,« sagde Heunicke.

»Jeg ved, at alle kæmper. Jeg ved, at det er hårdt for mange forretninger. Jeg vil dog gerne garantere, at vi gør alt for, at vi kommer bedst ud af denne krise. Vi skal dog have bragt smitten ned, før vi kan få økonomien på ret køl igen. Kan vi ikke slippe af med smitten, så har vi ikke styr på økonomien. Vi har et sikkerhedsnet i form af hjælpepakker, der holder hånden under danske virksomheder. Små 80.000 arbejdspladser i 2020 og over 55.000 2021 er sikret, som følge af vores hjælp. Hjælpen går til lønmodtagerne og virksomhederne. Der har været diskusion om farten på udbetalinger. Der er udbetalt 27 milliarder kroner og behandlet over 230.000 sager, men det er klart, at hastigheden går hånd i hånd i opfølgning med kontrol. Det er afgørende, at hjælpepakkerne kommer ud så hurtigt som muligt, så de holder hånden under danske arbejdspladser og virksomheder, der oplever store udfordringer, som følge af den pandemi, som vi lever under,« sagde Skatteminister og Fungerende finansminister, Morten Bødskov.

»Bliv testet en gang om ugen, hvis du går på arbejde, og særligt jer, der er mange på arbejdspladsen eller omgås mange. Der er indgået aftaler med Regionerne om gratis hurtigtest. Hvis vi udnytter testkapaciteten, så kan vi forhindre, at smitten breder sig. Der arbejdes derfor også på at få mobile testcentre ud. Vi opfordrer til at følge de sundhedsfaglige anbefalinger,« sagde Justitsminister Nick Hækkerup, der også opfordrer medarbejdere i dagsinstitutioner, plejecentre og transportsektoren til at blive testet hyppigt.

»Jeg er bekymret for B117, den fylder for meget i mine vågne timer, men også i mine drømme. Vi kan ikke klare en spidsbelastning på sygehusene og som vi har haft i flere uger nu, kan vi ikke blive ved at klare. Derfor skal vi holde fast nu, også selv om vi er trætte af det hele. Vi er nødt til at investere meget i epidemikontrol lige nu. Virus har det med at toppe i februar på grund af de klimatiske forhold, vi har. Vi skal længere ind i februar, for det er sundhedsmæssigt forsvarligt at lempe restriktioner Håbet er sæsonskifte, håbet er vaccinen, men det er for tidligt at fejre de håb, så derfor er min appel til jer: tålmodighed. Vi skal holde fast – også under vanskelige forhold, og så selvom kontakttallet kommer ned,« sagde Direktør for Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm.

Direktør i Statens Serum Institut forklarer, at B117 er smitsom. Den engelske variant har et estimeret kontakttal på 1,2 til modsætning til den generelle virus, hvor man ser et kontakttal på mellem 0,85 og 0,9. Han fortalte også, at man ser smitten i andre lande nu – blandt andet Spanien. ■

Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer