Med Statsminister Mette Frederiksens udmelding om, at restriktionerne forlænges og forsamlingsloftet forbliver fem personer betyder det samtidig, at al idræt, der ikke er professionelt, lukkes ned.  Vi har talt med formand for for DGI Sydøstjylland, Dan Skjerning, der fortæller om hvad man som forening kan gøre for at aktivere medlemmerne.

Foreningsidrætten i Danmark  har været ramt af regeringens restriktioner, og særligt forsamlingsloftet på fem personer sætter sine begrænsninger for, hvad man kan lave af aktiviteter for en gruppe, hvor man derfor typisk vil skulle være fire medlemmer og en instruktør / træner. Derfor har en del foreninger valgt at lukke helt ned, da man ikke vil kunne gennemføre struktureret træning.

Leder af Idræt i Dagtimerne, Tony Brazil. (Foto: AVISEN)

Hos Idræt i dagtimerne, der er til for at skabe livskvalitet gennem aktivteter, hvor der er fokus på sundhed, tryghed og brobygning, har man haft helt lukket ned gennem længere tid. Det skyldes, at de primære aktiviteter er indendørs, og årstiden og det faktum, at forsamlingsloftet ikke har været særlig højt gennem en længere periode, har umuliggjort alternative udendørsaktiviteter.

»Under hele nedlukningen har vi brugt Facebook og vores hjemmeside, hvor vi har linket til vores YouTube-kanal, hvor der er træningsseancer, og det er det primære vi har gjort. Ellers har vi opfordret vores medlemmer til at bruge naturen, men vores grundlag er at skabe fællesskab og samvær, og det kan ikke lade sig gøre,« siger daglig leder af Idræt i dagtimerne, Tony Brazil til AVISEN.

Idræt i dagtimernes primære medlemsskara er af den ældre generation, og det besværliggøre onlineinstruktioner.

»Det kan være lidt svært at nå ud til så mange som vi plejer, da ikke alle er på Facebook, og ikke alle bruger en hjemmeside. Nogen af dem, der lider mest i forbindelse med nedlukningen, er nogen af vores svage brugere, der har størst behov for at komme afsted, så det er selvfølgelig trist,« siger Tony Brazil og fortsætter:

Når vi må komme igang igen, så bliver det noget af en genstart. Vi skal skabe vished og tryghed om at komme afsted, og vi havde også lige startet med et projekt på Sundhedshuset for demente med bevæg dig glad. Det skal vi starte lidt forfra med,« forklarer Tony Brazil. 

Udendørstræning

Formand for FJJK, Lasse Hildingberg. (Foto: Lars Møller)

En af de foreninger, der forsøger at lave alternativ træning er Fredericia Judo- og Ju-Jutsu Klub, der fortæller, at medlemmerne tager situationen med oprejst pande.

»Vi arbejder på et setup med udendørstræning, hvor vi indordner os forsamlingsforbuddet,« siger formand for FJJK, Lasse Hildingberg, der ikke blev overrasket, da restriktionerne blev forlænget:

»Det kom ikke som den store overraskelse, og vi kan ikke gøre så meget ved det, men tingene må gå sin gang og så glæder vi os til, at det åbner op igen,« siger han.

Formand for EGIF Fodbold, Mads Hansen, på fodboldskolen i 2020. (Foto: AVISEN)

Hos EGIF Fodbold har man indstillet alle aktiviteter, men på nogen af holdene er der koordineret fysisk træning, hvor der enten meldes ud til forældrene eller direkte til medlemmerne.

»Hvor meget vi kommer til at gøre afhænger af, hvordan det bliver med de mindste klasser i skolen, og det afventer vi lidt. Ellers har DBU sendt ting ud man kan gøre, og jeg går selv dagligt en tur, og ser, at flere benytter vores kunstgræsbane, og andre cykler og løber med deres forældre for at holde sig igang,« siger klubbens formand, Mads Hansen, der til gengæld har oplevet en problematik omkring kontigent:

»Vi har måttet lave et statement omkring det, da vi har nogen forældre, der ikke forstår, at de skal betale, når deres barn ikke kan spille. Vi vil gerne åbne, og vi er også blevet spurgt om vi kan, selvom forsamlingsloftet er fem,« siger Mads Hansen.

Det kræver store kræfter

Formand for DGI Sydøstjylland, Dan Skjerning.

Formand for DGI Sydøstjylland, Dan Skjerning, kommer med en general anbefaling til foreninger, der er ramt af restriktionerne.

»Vi anbefaler at man skal informere og fortælle, hvor meget man glæder sig til at se dem, og så skal man lave så meget online som muligt. Eksempelvis har jeg talt med en løbeklub, der løb hver for sig, og har sat “point”, og derfor kunne dokumentere over for de andre, at de havde været ude at løbe, selvom de løb hver for sig,« siger Skjerning til AVISEN.

Hvad betød Mette Frederiksens seneste udmelding for dig?

»Det gør ondt, og det gør det overalt i samfundet. Foreningslivet lider virkelig meget under det, eksempelvis gymnastik, hvor vi har mange foreninger. De arbejder med ting, der skal kulminere nu her, og har arbejdet med nødplaner, og det gør afsindig ondt på dem. Det kræver store kræfter at genrejse,« siger Dan Skjerning, der har fuld forståelse for, at man overvejer om man vil betale ens kontigent eller ej i den nuværende situation:

»Ja, det forstår jeg. Vi skal anerkende, at det er svært at forstå, og man som forening sender et signal om, at man ikke har samme udgifter og derfor har et lavere kontigent, men for at fastholde et fællesskab, skal man betale. Det kan være svært at forstå, men hvis foreningen skal bestå på den anden side, så er det vigtigt, at man betaler,« slutter Dan Skjerning.

0 0 stemmer
Artikel Rating
Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer