I Danmarks Riges Grundlov er det stipuleret ”§ 67 Borgerne har ret til at forene sig i samfund for at dyrke Gud på den måde, der stemmer med deres overbevisning, dog at intet læres eller foretages, som strider mod sædeligheden eller den offentlige orden.

De senere år med politiske forsamlinger af nationalkonservativ art får man indtryk af, at visse religioner ikke er tilladt, men det fremgår tydeligt af Grundloven, at alle religioner er tilladt, blot intet læres eller foretages, der strider mod sædeligheden og den offentlige orden. Det er her vi skal gribe fat. Den almindelige lovgivning give adgang til, at man kan forhindre læring og adfærd, der strider mod lovgivningen. Det betyder, at alle religioner i Danmark er underlagt dansk lovgivning. Hvis man laver skilsmissekontrakter, der ligger udenfor lovgivningen, så er de derfor ikke lovlige, men social kontrol kan gøre, at man vil følge dem aligevel.

Vi har rigtig mange subsamfund af mere eller mindre religiøst art. En del af dem er mere eller mindre hemmelige, så de facto ved vi ikke, om de strider mod lovgivningen. Vi kan nævne: Frimurerne, Od Fellow, Jehovas Vidner, Indre Mission, Rockerklubber, Økonomiske sammenslutninger, magtsammenslutninger m. m. fl.

Hvor mange religioner, der har social kontrol ved jeg ikke, men jeg kender et par stykker, der udøver social kontrol. De påstår, at de er kristne. Jeg har som højskolelærer og senere leder af et EU-socialfondsprojekt kæmpet med unge, der har været udsat for social kontrol, og de havde det svært med at bryde normerne i socialkontrollen. Nogle blev psykisk syge og nogle begik selvmord på grund af den belastning, som skyldfølelse og andet giver. Desuden led de af mangel på selvtillid, da den var taget fra dem i religiøs sammenhæng. Det er jo sådan, at man bl.a. i Kristendommen beskæftiger sig med begrebet discipel, hvilket grundlæggende betyder, at man ikke må tænke selvstændigt, men man skal tænke som Gud har bestemt.

De tre monoteistiske religioner Jødedom, Kristendom og Islam er alle udsprunget af jødernes leveregler og religion. De senere har gjort oprør mod det oprindelige og skrevet grundlaget om, men de kommer fra de samme kulturer i Mellemøsten. Et er religion noget andet er kultur. Ofte har man indføjet regler i religionen for at styre kulturen. F.eks. omskæring er et kendetegn på pagt med Gud på samme måde som en tatovering er et tegn på tilhørsforhold til en klan, men oprindelsen med omskæring var på samme måde som med svinekød, at man indføjede reglerne i religionen for at reducere inficering med trikiner og betændelse under forhuden på grund af varme og mangel på rent vand. Nu er omskæringen så blevet et fysisk kendetegn på at man tilhører Islam eller Jødedom på samme måde som dåben, der dog ikke giver fysiske men, med mindre præsten er inficeret med et eller andet. Man behøver således ikke at være belastet af det hele livet.

Op igennem historien er Det Gamle Testamente, Det Nye Testamente og Koranen blevet tolket efter forgodtbefindende. Man tillægger disse skrifter en masse, som de ikke indeholder. På samme måde bortforklarer man en masse af det, de indeholder, som man ikke vil være ved. Teologer lærer at tolke udenom besværlige stedet som f.eks.: ”Tredje Mosebog kap. 26 vers 27: Og hvis I alligevel ikke adlyder mig, men handler genstridigt mod mig, (vers 28) så vil jeg også i vrede handle genstridigt mod eders synder. (vers 29) I skal fortære eders sønners kød, og eders døtres kød skal I fortære. (vers 30) Jeg vil lægge eders offerhøje øde og tilintetgøre eders solsøjler; jeg vil dynge eders lig oven på ligene af eders afgudsbilleder, og min sjæl skal væmmes ved eder.”

Vi er vel ikke kannibaler? Men skriftstedet kan anvendes, og er sikkert blevet det.

Der kommer mennesker hertil med en anden kulturel baggrund. Når de bliver dårligt modtaget, finder de bl.a. den kultur frem, som de kommer fra, og bliver en modkultur. Så kan man sige: ”Der kan I se, hvordan de er.” Det er det samme som at pisse på en for derefter at sig: ”Du lugter!”

Vi har politiske organiseringer, der lever af at gøre andres liv umulig. Ydermere tillader de sig at kalde sig kristne.

Jens Jørn Pedersen – Fredericia

Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer