Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen var med, da Carlsberg holdt rejsegilde på anlægget, der skal gøre bryggeriet til det første i verden, der eliminerer vandspild. Efter en screening og evaluering udført af Carlsbergs Integrated Supply Chain blev bryggeriet i Fredericia valgt som teststed for det første “Total Water Recycling Plant”. Mandag formiddag var der rejsegilde på bygningen, hvor vandgenindvindingsanlægget skal placeres.

Peter Haahr Nielsen og Ane Halsboe-Jørgensen. (Foto: Patrick Viborg Andersen / Fredericia AVISEN)

“Rejsegildet er en vigtig milepæl i ethvert byggeri, men at vi er nået her til trods krisen, er imponerende. Vi har altid fokuseret på god ressourceforvaltning og vandreduktion på bryggeriet, men de nye teknologier til genanvendelse af vand, som vi implementerer her i bygningen, giver mulighed for at genanvende 90% af alt procesvand og dermed halvere vandforbruget i Fredericia. Vi kan derfor blive en vigtig læringsplatform for alle vores bryggerier, og det gør mig ekstra stolt i dag,” siger Peter Haahr Nielsen, direktør i Carlsberg Danmark.

Vandgenindvindingsanlægget er beregnet til at reducere det gennemsnitlige vandforbrug på bryggeriet fra det allerede lave nuværende niveau på 2,9 hl vand/hl øl til 1,4 hl vand/hl øl. Det nye anlæg anslås også at reducere bryggeriets energiforbrug med 10% gennem egen biogasproduktion og recirkulering af varmt vand. Dette vil bidrage yderligere til realiseringen af Carlsbergs bæredygtighedsprogram Together Towards ZERO, der består af fire ambitioner: NUL CO2-udledning, NUL vandspild, Nul uansvarlig drikkekultur og NUL arbejdsulykker. Hver af disse ambitioner understøttes af individuelle og målbare mål, som skal nås senest i 2022 eller 2030.

Det nye vandgenindvindingsanlæg er et partnerskabsprojekt initieret gennem det offentligt-private partnerskab DRIP (Danish partnership for Resource and water efficient Industrial food Production). Med til rejsegildet var også Flemming Nør-Pedersen, direktør, Landbrug & Fødevarer, der har været en af partnerne i DRIP, som involverer danske veterinær-, miljø- og fødevaremyndigheder samt universiteter og teknologileverandører, hvilket sikrer, at det opfylder de høje danske fødevare- og miljøstandarder.

Der blev lyttet interesseret til talerne. (Foto: Patrick Viborg Andersen / Fredericia AVISEN)

“Partnerskaber bliver afgørende i realiseringen af Landbrug & Fødevarers vision om et klimaneutralt fødevareerhverv i 2050 , og vi kan hente inspiration i DRIP-samarbejdet. Det er inspirerende at se en af de fire ambitioner i Carlsbergs bæredygtighedsprogram realiseret her i Fredericia. Danmark har dermed fået stærke kompetencer inden for vandteknologi og procesudstyr til fødevareindustrien, og det er en kunnen, som andre lande er interesserede i at tage til sig,” siger Flemming Nør-Pedersen.

Ane Halsboe-Jørgensen var i strålende humør. (Foto: Patrick Viborg Andersen / Fredericia AVISEN)

Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen skulle oprindeligt have taget første spadestik til bygningen den 13. marts, men arrangementet blev aflyst, og ministeren var glad for at være til stede ved rejsegildet i stedet. Hun sagde bl.a., at det nye anlæg kunne hjælpe med at fremme adgang til, og bæredygtig forvaltning af, vand og sanitet for alle, som er FN’s sjette verdensmål.

“Vores ambition i regeringen er klar: Vi vil gøre Danmark til et grønt og bæredygtigt foregangsland, og noget af det, der optager mig meget, er, hvordan vi får mere grøn forskning ud at virke i samfundet. Her I Fredericia har I gjort det. På tværs af erhvervsliv, myndigheder og forskere. Med det nye anlæg er I godt på vej til at skabe det første bryggeri i verden, der eliminerer vandspil, og jeg er glad for at se, hvor langt I er kommet,” siger Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen.

Fredericia er et forbillede

Ane Halsboe-Jørgensen på rundvisningen. (Foto: Patrick Viborg Andersen / Fredericia AVISEN)

Inden rejsegildet var Ane Halsboe-Jørgensen på rundvisning på Carlsberg i lighed med Statsminister Mette Frederiksen på rundvisning på det imponernede Carlsberg-anlæg. Hun var imponeret over den omstillingsparathed Carlsberg har vist.

“For et halvt år siden talte jeg til Innovations-fonden om grønne løsninger. Jeg havde en Carlsberg-flaske med, der var lavet af bæredygtigt træfiber. Nu står vi her på Carlsberg, hvor man ikke bare laver øl og sodavand nu, men også gør det bedre i forhold til miljøet,” sagde Ministeren.

Tommy “Pølsemand” Jensen var til stede med lejenpølsemand.dk så der var en godbid efter rejsegildet. (Foto: Patrick Viborg Andersen / Fredericia AVISEN)

“Vi har brug for, at nogle går forrest. Vi har kun én jordklode, men vi lever som om, at vi har mere. Hvis det var en forretning var det en dårlig en af slagsene, og der skal Danmark være et grønt forgangsland. Vi skal have flere, der går den her vej og det optager mig. Vores driftige erhvervsliv skal spille endnu tættere sammen i fremtiden. Det er inspirerende at se, at det virker i den her sammenhæng, selvom det ikke altid er lige nemt. I Fredericia har ma gjort det på tværs og det gør, at man praktisk talt eliminerer vandspild. Jeres viden er vigtig som forbillede for hele verden,” sluttede Ane Halsboe-Jørgensen.

Se her flere billeder:

Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer