Der er varmt i Danmark, men der er nok, om muligt, varmere i de lokaler hvor Mette Frederiksen i disse dage fortsat forhandler regering og regeringsgrundlag. Hvordan står det til med de her regeringsforhandlinger? Er vi på vej imod et nyvalg?

“Vi er ved at være der, hvor det i sidste ende er et spørgsmål om politisk vilje”, således lød det mandag aften fra Socialdemokratiets formand og Kongelig Undersøger, Mette Frederiksen, der kort forinden havde afsluttet en forhandlingsrunde kun med partilederne.

Men lad os lige kigge et par uger tilbage, tilbage til d. 5. juni. Danskerne var ved stemmeurnerne, desværre i lidt mindre grad end tidligere, men stadigt var mange danskere nede for at sætte deres kryds. Det blev et overbevisende rødt flertal med 25,9% til Socialdemokratiet, 8,6% til Radikale Venstre, 7,7% til SF og 7% til Enhedslisten.

Men disse procenter er ikke meget værd, når det kommer til forhandlingerne – eller er de? En kilde til de store medier inde fra forhandlingslokalet beskrev under forløbet Radikale Venstre som værende nogen der havde fået 8,6%, men at de forhandlede som havde de fået 55%. Det kan vække forargelse, men ikke desto mindre er det jo et godt træk af Radikale Venstre, når de ved, at de er tungen på vægtskålen – uden dem kan Mette Frederiksen ikke finde et flertal.

Men det går fremad, det virker rimelig klart – men Mette Frederiksen virker også som en Kongelig Undersøger der efterhånden har fået nok af ultimative krav og hvad der ellers har været i forhandlingerne. Men samtidig fortæller hun, med citatet i starten af denne analyse, at de er meget tæt på – at det politiske indhold reelt er på plads.

Men forhandlingerne fortsætter, for Enhedslisten vil én økonomisk politik, og Radikale vil en anden. Der er markant forskel på de to partier – men kan de samles om at danne et fælles grundlag for Mette Frederiksen? Mit bud er, at det kan de godt – og de finder hinanden inden længe.

Hvordan står det så til med det der regering? Mette Frederiksen har fra starten sagt, at hun vil have en socialdemokratisk mindretalsregering, fordi hun vil have manøvredygtighed til begge sider i Folketingssalen. I går slog hun fast, at det fortsat er planen, også selvom både Radikale og SF har meldt sig klar til regering.

Men lad mig slutte her med et forsigtigt bud: Vi har en ny regering i Danmark inden weekenden. De er så tæt på hinanden, at det ikke kan tage så pokkers lang tid før de når til enighed.

https://www.6juli.dk/