Det står klart, at Danmark har fået en ny statsminister, der skal stå i spidsen for en ny regering. Dannelsen af den nye regering kan sikre den lokale kandidat en plads i folketinget.

Når et ministerhold skal sættes er der manege overvejelse der skal tages hensyn til. Fredericia AVISENs chefredaktør har i en analyse smidt Borgmester Jacob Bjerregaard i puljen som ny minister. Om det sker er usikkert, men en der formentlig ikke er meget tvivl om er 48-årige Benny Engelbrecht, der under Helle Thorning-Schmidt var Skatteminister.

Desuden er navne som Jesper Petersen og Christian Rabjerg Madsen bud på socialdemokrater, der i den seneste periode har markeret sig en del i medierne.

Anders Kronborg er godt nok blevet valgt for første gang, men han fik næstflest stemmer i Sydjylland, så han er for mig at se en outsider til en post som Undervisningsminister qua hans uddannelse og job som folkeskolelærer. Men hvor er det lige det lokale kommer ind her? Altså udover chefredaktørens bud på Bjerregaard, så åbner regeringsdannelsen en dør for den lokale folketingskandidat, Jens Jonatan Steen.

Det er flere gange tidligere set, at en minister søger orlov fra Folketinget så længe de er minister, hvilket altså åbner en plads for en suppleant. Jens Jonatan Steen endte på den trælse syvende plads hos Socialdemokratiet i Sydjylland, den plads der lige nøjagtigt ikke sikrede ham en plads. Men hvis Sydjylland får en minister, eller for den sags skyld flere ministre, ja så åbnes døren for ham.

Læs også:

Han er den første på listen til at tage over for eksempelvis Benny Engelbrecht. Men det forudsætter, at han vælger at udtræde af Foketinget imens. Det er set mange gange før, men der er flere eksempler på det modsatte, hvor ministrene fortsat holder fast i deres plads i Folketinget.

Hvad taler for at udtræde af Folketinget? Således kunne man fristes til at spørge, for det er da stort at opgive en plads som folkevalgt. Det er bare således, at arbejdet i Folketinget er et fuldstidsjob plus det løse, og tilsvarende er en ministerpost også. De fleste ville ryste meget på hovedet hvis man bad dem varetage to fuldtidsjobs.

Desuden vil en udtrædelse af Folketinget for en minister sikre, at et nyt medlem af Folketinget kommer ind og indgår i Folketingets daglige arbejde i de forskellige udvalg, noget en minister ikke har mulighed for. Men det er langtfra sikkert, at de træder ud – men hvis de gør, ja så kan Fredericia alligevel få en stemme på Christiansborg.

https://www.6juli.dk/