Har du bemærket de grønne skilte med numre på, som står på strandene? De er værd at lægge mærke til, for det er redningsnummerskilte, som skal hjælpe med at få ambulancen hurtigt frem, hvis der sker en alvorlig ulykke.

Redningsnummerskiltene står rundt i landet på strande samt ved søer, åer og andre steder med vand, hvor man kan komme i nød. Skiltenes numre og placering er registreret hos 1-1-2, som dermed kan se, hvor de skal sende hjælpen hen, hvis de fx får et alarmopkald fra en strand, fortæller Anders Myrhøj, chef for drift og sekretariat i TrygFonden Kystlivredning:

  • Der er mange mennesker på strandene i løbet af sommeren, og det er ikke nødvendigvis alle, der er lokalkendte. Så hvis der sker en ulykke, hvor der er brug for en ambulance, kan det være vanskeligt at forklare 1-1-2, hvor man præcist befinder sig. Men hvis man oplyser nummeret på skiltet, kan 1-1-2 hurtigt se, hvor hjælpen skal sendes hen, og på den måde sparer man kostbare minutter, siger Anders Myrhøj, og fortsætter:

  • Sker der ulykker på strandene i badesæsonen, hvor der er livreddere til stede, kan de slå alarm og guide ambulancen frem. Men vi har over 7.000 kilometer kyststrækninger i Danmark, og strandene bruges hele året til mange forskellige aktiviteter. Der kan også ske ulykker, mens man går en tur eller flyver med drage om efteråret, så det er en god idé, at lægge mærke til det grønne skilt, når man kommer til stranden eller andre steder med vand. Det er ligesom med nødudgangen i et fly, som man automatisk orienterer sig om, når man har sat sig i flysædet.

Skiltene får hjælpen hurtigere frem
For alarmcentralerne har skiltene en vigtig betydning, fortæller Steen Herlev, leder for 1-1-2 sekretariatet:

  • Når der sker alvorlige ulykker ved vandet, er skiltene en stor hjælp for os. Det er ikke altid, at vidner til ulykken kan give os præcise oplysninger om, hvor de befinder sig, og det er frustrerende for både vidnerne til ulykken og personen på alarmcentralen. Det er her, at synlige redningsnummerskilte kan gøre en forskel, og skiltene har i flere tilfælde hjulpet os til at være hurtigere fremme ved ulykken. Dermed kan de være med til at redde liv, fortæller Steen Herlev

Det er en donation fra TrygFonden til Rigspolitiet i 2010, der har igangsat opsætningen af redningsnummerskiltene. Det er den enkelte kommune, der skal sørge for at sætte skiltene op.

Her kan du finde redningsnummerskiltene
Se hvor redningsnummerskiltene er placeret: http://www.respektforvand.dk/Ved-vandet/Danmarkskort-med-livreddere