Fredericia AVISEN besøger Redning Danmark Fredericia A/S på Pjedstedvej, hvor vi møder medejer Aleks Frank, som er del af det familiær foretagende. Jeg kan høre en populær dansktop sang i ørerne, da jeg skal se på en Scania V8.

Jeg ankommer lidt afsides i Pjedsted, men der er bestemt nok at se på, da jeg ruller ind på gårdspladsen hos Redning Danmark Fredericia. Det er lige noget for en nørd for mig, de røde redningskøretøjer skiller sig ud i landskabet som ellers kun byder på marker.

Modellen til højre er en ældre model af den nye og mere miljørigtige Scania de lige har fået. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Aleks byder på en kop kaffe og vi taler om, hvilke opgaver det er, der løses, og hvordan man kommer videre efter nogle af de grimme ulykker de kommer ud til med deres redningskøretøjer.

“Perioden lige nu er der hvor landmændene har høstet og rabatterne er bløde, derfor er der mange fritrækninger af køretøjer. Man skal holde sig fra rabatten lige nu, men snart kommer den glatte og mørke tid, så er det vigtigt at køre hjemmefra i god tid, afise sine ruder og køre efter forholdene”, siger Aleks.

Som barn var jeg vild med Unimog fra Mercedes Benz, sådan en holder der i garagen. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Hvordan sætter de opgaver sig, som I kommer ud til?

“De fleste mennesker vi kommer ud til er jo helt vildt glade, de har måske motorstop eller på andre måder brug for hjælp, det giver en god følelse at hjælpe. Der er selvfølgelig også de forfærdelige ulykker med personskade, der er det vigtigt at tale med sine kollegaer om det man oplever, ellers kan man ikke gå med sådan nogle ting”, siger Aleks.

Aleks kom ind i branchen, fordi det ligesom lå i arven, i dag er det også et familiefortagende, Aleks kører hovedsagligt de tunge køretøjer som lastbiler og unimog. Aleks har været redder i 30 år og det er altså ikke hverdag, at der kommer nye biler i den størrelse. Den nyeste er fra 2012, men der er kommet nye miljøregler om byzoner, så for at kunne lave redning de steder, skal der en mere miljørigtig Scania til.

Spotter en nyere Unimog i garagen. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Vi går over i en hal, hvor der er værksted, der holder det nye vidunder, der er en del ting, som de selv monterer her i Pjedsted. Rummene i bilen skal være som de gerne selv vil have det. Det er en vild oplevelse at se et redningskøretøj helt uden ridser, funklende ren, for Aleks er det “bare” et værktøj.

Aleks kører bilen ud til photo. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

“Det er en bjærgningsbil, til at bugsere og bjerge lastbiler og busser. Vi har en bum bagpå som vi løfter lastbilerne og busserne op på. Den kan tage en fuld lastet tre-aksels lastbil, men den kan også slæbe en hænger med. Det er en Scania V8 med 650 hestekræfter, den koster knap godt tre millioner”, siger Aleks.

Selvom det er femte gang, at Aleks drejer nøglen i en ny lastbil, så kan han ikke lade være med at trække på smilebåndet, da jeg spørger om det er fed følelse at køre en ny lastbil.

Klar til næste tur. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Jeg forlader gårdspladsen igen og når til Fredericia uden at få brug for Redning Danmark.

https://www.fredericiavin.dk/