Fredericia AVISEN besøger Randalhave Sø på en solskinsrig dag, hvor tusindvis af dunhammere fjernes, så der er plads til overfladevand og dyreliv.

Sidste år, da vi besøgte søen var den lagt fra overbegroet af dunhammere, men det har taget overhånd og nu skal søen renses og reguleres. En stor gravko med larvefødder er parkeret ude i søen og den er omkredset af et laveligende mudderlandskab.

Randalhave sø
Foto: Thomas Lægaard – Fredericia AVISEN

Dunhammerne er skyld i, at vandspejlet/dybden som normalt er på en meter er næsten ikke eksisterende i dag. Det har haft konsekvenser for dyrelivet med de mange dunhammere, et svanepar med syv svaneunger er blevet reduceret til svanemor  og en svaneunge, der svømmer på lidt plads blandt dunhammerne i det lavtliggende vand. Dyrelivet vil få bedre betingelser og vilkår ved rensningen, men det er ikke hovedformålet, det er en side gevinst. I søen klækkes Svælgbremsen og det kan være en hoved årsag til rådyrene er forsvundet fra søen, dem håber René Christensen som er entrepriseleder ved Forstas. Det er Forstas, der udfører reguleringen og rensningen, men det er  Fredericia Spildevand og Energi A/S som står bag rensningen.

Randalhave sø
Foto: Thomas Lægaard – Fredericia AVISEN

René Christensen forklarer om rensningen, mens en interesserede Kaj Petersen kommer forbi, i dag som hundelufter, det glæder hundelufteren, at der ryddes op i søen. “Der er fundet mange sjove ting i søen, der er cykler, scootere og pengebokse”, siger René og fortsætter, “fra i morgen af går vi også igang med reguleringen af træerne, så man kan komme rundt om hele søen igen”.

Randalhave sø
Foto: Thomas Lægaard – Fredericia AVISEN

Dunhammerene har nærmest overtaget søen og det er en af grundene til at vandspejlet er sænket, det skal nu tilbage til den oprindelige og naturlige vandløb. 

Fredericia AVISEN taler med Jakob Rasmussen, som er afdelingschef ved Fredericia Spildevand, han fortæller, at arbejdet fortsætter cirka to uger endnu. Så er der er rig lejlighed for fredericianerene at komme ud og se de et særsyn af mudder og dunhammere.

“Vi er i gang med en oprensning af vores regnvandsbassin, det er en opgave hvor vi skal genoprette den stuvningsvolume som egentlig skal være til rådighed. Lige nu er vandet drænet væk, så bliver der taget nogle prøver ud. Vi har taget forureningsprøver af det jord her eller mudder, som man nu kan kalde det forud, men vi har behov for nogle flere, inden vi for alvor begynder at køre det væk. Vi vil være sikre på, at det ikke er forurenet, før vi kører væk”, siger Jakob Rasmussen.

Randalhave sø
Foto: Thomas Lægaard – Fredericia AVISEN

“Vi genskaber sådan set den oprindelige funktion i det her regnvandsbassin,” siger Jakob Rasmussen.

Det er en speciel oplevelse at se søen sådan her og selvom det er en et regnvandsbassin har skaller allerede fundet sin egen vej til Randalhave Sø.

Randalhave sø
Foto: Thomas Lægaard – Fredericia AVISEN

Vi glæder os til at se Randalhave Sø i sin oprindelige form igen.

Annonce