I en serie bringer vi på Fredericia AVISEN portrætter af de forskellige politiske partier i Danmark. Målet er at afdække grundlag, udvikling og nutiden for de danske partier. Det første parti var Socialdemokratiet. Denne gang er turen kommet til alfabetets andet bogstav: B, bedre kendt som Radikale Venstre. 

Radikale Venstre har ikke vundet nogen mandater i Fredericia Byråd, men når det kommer til national politik, er Radikale Venstre en markant spiller, der flere gange har haft de afgørende mandater.

Bredt funderet parti

1905 var det første år for Radikale Venstre som parti. En forsamling i Odense grundlagde partiet, vedtægterne og partiprogrammet. En af hovedmændene bag var Carl Theodor Zahle, der siden skulle få stor betydning i dansk politik.

De første partiprogrammer fra Radikale Venstre byggede på antimilitarisme, lige valgret, bedre uddannelse og bedre forhold for husmænd og dårligt stillede i byerne. Der var altså allerede fra start en fod plantet solidt på begge sider af den politiske midte.

Som ideologi har man i Radikale Venstre placeret sig i midten, men en socialliberal ideologi. Som resten af Radikale Venstre, har den socialliberale ideologi rødder i begge lejre. Den økonomiske tankegang har rod i den liberale ideologi, hvor værdipolitikken og socialpolitikken har rod i den socialistiske ideologi.

Carl Theodor Zahle, tidligere konseilspræsident i Danmark. Radikale Venstre.
Foto: Holger Damgaard
Afgørende mandater

Placeringen i midten har gennem tiden gavnet partiet og givet dem afgørende stemmer til store aftaler i Folketinget. Partiet har mange gange siddet med de afgørende mandater, når de store aftaler skulle landes. Partiet har ikke haft nogen problemer med baglandet ved at lave aftaler med begge sider, fordi de har deres socialliberale baggrund.

Når det kommer til regeringsdannelser har Radikale Venstre også haft stor magt gennem tiden. Som tungen på vægtskålen har de stort set altid kunnet bestemme om det var de røde eller de blå der skulle have magten.

2001 skulle dog blive et nedturens år for partiet. En VKO-regeringen kunne dannes, uden Radikale Venstre havde nogen magt. Herefter har Radikale Venstre kun haft de afgørende stemmer i perioden 2011-2015, hvor de var i regering med Socialdemokratiet.

Regeringer

Partiet gik hurtigt til tops indenfor dansk politik. Allerede i 1909 kunne man sidde med regeringsmagten. Her var det grundlægger Carl Theodor Zahle der var konseilspræsident – eller regeringschef. I perioden fra 1909-1910 og igen fra 1913-1920 kunne han sætte sig i spidsen for en regering med Socialdemokratiet som støtteparti.

Thorvald Stauning skulle også få en stor rolle for partiet. Ikke fordi han blev medlem, men fordi han var Statsminister i perioden fra 1924-1940. Dog var de radikale ikke med fra starten, men trådte først ind i regeringen i 1929.

Anderledes efter krigen

Efter 2. Verdenskrig indtog Radikale Venstre en lidt mere fri rolle som støtteparti til Socialdemokratiet. Man var ikke i regering i perioden efter, da man gik ind for en dansk neutralitet under den kolde krig, hvor Socialdemokraterne ville en anden linje for Danmark.

Fra 1993-2001 kunne man dog igen finde Radikale Venstre i en regering. Denne gang var det under ledelse af den socialdemokratiske Poul Nyrup Rasmussen.

Selvom Thorvald Stauning ikke var medlem af Radikale Venstre, spillede han en stor rolle for partiet.
Foto: Erik Refner
Hvordan ser fremtiden ud for Radikale Venstre?

 Fremtiden er ofte svær at spå – og for de radikale er den om muligt endnu sværere. Det første jeg noterer mig, er den flugt flere markante skikkelser gennem tiden har taget. Simon Emil Ammitzbøll-Bille og Anders Samuelsen er blot to eksempler på markante navne i dansk politik, der har søgt andre veje end Radikale Venstre.

Simon Emil Ammitzbøll-Bille og Anders Samuelsen er blot to af de markante skikkelser der har forladt partiet.
Foto: Ólafur Gestsson
Et farvel til Margrethe Vestager

Det er også værd at tænke over, om Radikale Venstre har udspillet deres rolle i dansk politik. Margrethe Vestager var en af de stærkeste politiske ledere nogensinde i dansk politik. Selvom hun ikke havde det største mandattal, var hun den leder der fik først flest punkter fra principprogrammet i gennem i hendes til som regeringspartner med Helle Thorning-Schmidt. Der synes at være efterladt et stort tomrum, som bliver meget svært at udfylde.

Tidligere formand for Radikale Venstre, Margrethe Vestager
Er Morten Østergaard manden der kan gøre det umulige muligt?

Morten Østergaard har fået til opgave at fylde skoene ud efter Margrethe Vestager. Hvordan er det så gået? Umiddelbart har han gjort et forsøg, men der er langt til det niveau Vestager lagde for dagen. Der synes at mange noget stålsathed, noget karisma og noget stædighed. Morten Østergaard virker en kende vattet i forhold til Vestager – men det er måske også urimeligt at sammenligne ham med en af de største ledere gennem tiden?

Hvis man sætter Østergaard op mod hans nuværende lederkollegaer i Folketinget, fremstår han anderledes positivt. Han tør fastholde sin politiske position – også selvom de andre partier flytter sig. Radikale Venstre har den seneste tid stået fast på deres holdninger omkring flygtninge, hvor mange andre partier har skiftet holdning. Det skal han have cadeau for. Det kræver noget af den stædighed og stålsathed, som jeg efterlyste i sammenligningen med Margrethe Vestager.

Morten Østergaard, Radikale Venstre
Nuværende formand for Radikale Venstre, Morten Østergaard

Om Morten Østergaard kan løfte Radikale Venstre til de høje niveau de tidligere har haft, og give dem de afgørende mandater må tiden vise. Personligt tror jeg, at Radikale Venstre har udspillet deres rolle i dansk politik.

Hvad tænker du? Har Radikale Venstre en fremtid i dansk politik, eller har de udspillet deres rolle? Giv din mening til kende herunder.