Fredericia AVISEN har været forbi Social- og Sundhedsskolen, hvor vi prøvede det nye virtual reality på skolen, hvor eleverne blandt andet får muligheden for at opleve, hvordan det er have demens.

Videnscenter for Velfærdsteknologi Vestdanmark har sammen med CadPeople og Teknologisk Institut udarbejdet et nyt virtual reality-værktøj, der kan gøre overgangen fra skolebænk til praktik nemmere for landets SOSU-elever.

Virtual reality-lejligheden ViVA er udviklet af Videnscenter for Velfærdsteknologi Vestdanmark i samarbejde med CadPeople og Teknologisk Institut. Målet har siden Videnscentrets opstart i april 2018 været at lave et undervisningsværktøj, som kan styrke SOSU-elevernes faglighed i et virkelighedstro miljø. Resultatet er ViVA, som er en læringsplatform, hvor sundhedsfaglige elever kan se sundhedsfaglige undervisningsfilm, træne faglige færdigheder, udforske velfærdsteknologier eller opleve hverdagen med Alzheimers demens gennem virtual reality.

I samarbejde med Tanja og Thomas, der er ansat på Social- og Sundhedsskolen, der dækker Fredericia, Vejle og Horsens, prøvede vi ViVA.

Efter en demonstration af Thomas blev det min tur. Thomas havde fortalt, at eleverne ikke blev tvunget til at tage brillerne på og prøve ViVA, da nogle har fået klaustrofobi og lignende af det, men på skulle brillerne.

Toilettet i ViVA-lejligheden.

Efter at have vænnet mig til at gå rundt i lejligheden var det tid til at vælge en kategori. Jeg valgte, at jeg gerne ville være en dement, og blev derfor en ældre kvinde, som skulle forskellige ting i reality-lejligheden.

En af opgaverne var, at jeg skulle gå ud på toilettet for at redde håret, men inden da oplevede jeg en ting ved at være dement. Pludselig var der et hul-lignende noget foran mig – eller rettere – det så sådan ud. For i virkeligheden var der slet ikke noget, men en tendens for demente er, at man pludselig kan føle det sådan.

Da jeg havde fundet vej ud til toilettet skulle jeg samle børsten op, men da jeg kiggede mig i spejlet kunne jeg pludselig se en mand, og det er endnu en ting, som demensramte kan opleve. Jeg kunne ikke se den kvinde, som jeg styrede og der var kun en mand foran mig. Først efter nogen tid kom kvinden frem igen, og så var det ellers tid til at redde håret og ud i stuen for at gøre klar til datteren ville komme på besøg.

Undertegnede, da jeg prøvede ViVA.

På reolen stod to billeder, hvor det ene var af datteren Hanne. Jeg valgte den, der så yngst ud, men det var forkert. Og netop det er endnu en ting, som man kan opleve med demensramte, da de ikke altid kan huske, hvordan folk ser ud.

Efter at have prøvet ViVA-lejligheden i ca. ti minutter var det tid til at gøre status med Thomas, der straks spurgte om jeg var okay og det var jeg i dén grad. Jeg var blevet helt “høj” af at have haft sådan en wow-oplevelse, og jeg kunne forestille mig, at det er et meget anvendeligt værktøj til at klæde skolens elever på til at komme ud i det virkelige liv.

www.eventc.dk

Skriv et svar