En lang række populære plejeprodukter på det danske marked, for eksempel barberskum, cremer og mascara, indeholder fluorstoffer, der blandt andet mistænkes for at være kræftfremkaldende og årsag til nedsat fertilitet.

Det viser en undersøgelse fra Forbrugerrådet Tænk Kemi, skriver Søndagsavisen.

De ni forskellige fluorstoffer er fundet i 50 produkter – blandt andet fra Gillette, Garnier, L’Oréal, Maybelline, Gosh og Raunsborg.

”Det er overraskende at se, at de her fluorstoffer også dukker op i plejeprodukter. Vi ved, at den her gruppe stoffer er problematiske for miljøet og også kan være det for sundheden. Vi opfordrer producenterne til at lade forsigtigheden råde og tage fluorstofferne helt ud,” siger Stine Müller, projektleder i Forbrugerrådet Tænk Kemi, til Søndagsavisen.

De mange fluorstoffer er ikke ulovlige på det danske marked, men der er indført vejledende grænseværdier for brugen af dem i fødevareemballage. Det skete, blandt andet fordi en række studier har vist, at de mest kendte fluorstoffer sættes i forbindelse med uønskede aborter og fertilitetsproblemer, ligesom de mistænkes for at være kræftfremkaldende.

”Det er meget bekymrende, at vi anvender stoffer, der er svært nedbrydelige. De ophobes i dyr, fødevarer og i os selv, og studier har vist, at de er sundhedsskadelige. Man bør lynhurtigt få dem væk fra markedet. Det bør ikke accepteres,” siger Eva Cecilie Bonefeld-Jørgensen, der er professor ved Institut for Folkesundhed på Aalborg Universitet.

At der også findes fluorstoffer i kosmetik- og plejeprodukter, kommer bag på Miljøstyrelsen, der generelt kalder fluorstoffer noget skidt.

I kosmetikproducenternes brancheforening, SPT, mener man dog, at forbrugerne kan være helt trygge ved produkterne.

”Der er tale om lovlige ingredienser, der er helt sikre for både sundheden og miljøet. I de små mængder, de må anvendes, giver det ingen faglig mening at vurdere farligheden i forbrugerprodukter ved kun at læse ingredienslisten,” siger Gurpreet Kaur Rehal, civilingeniør i SPT, til magasinet Forbrugerrådet Tænk.