I Fredericia ligger graviditets- og scanningsklinikken Jordemoder.dk, det er netop her, at folketingskandidat og byrådsmedlem Tobias Jørgensen (V), sammen med regionsrådspolitiker Henriette Schlesinger (V) mødtes med indehaver af Jordemoder.dk Birgit Thalwitzer.

“Jeg har gennem mit samarbejde med Henriette, hørt meget omkring fødeklinikker, og efter at have sat mig lidt mere ind i hvad fødeklinikker kan tilbyde regionens kommende gravide og fødende, så kunne jeg ikke andet end takke ja, til et møde med Birgit, der er varm fortaler for fødeklinikker “, fortæller Tobias Jørgensen

Birgit Thalwitzer er indehaver af jordemoderklinikker, og ikke fødeklinikker, da Region Syddanmark ikke har prioriteret disse endnu, men i Region Sjælland fungerer det virkeligt godt.

“Fødeklinikkerne i Region Sjælland giver de kommende familier en fantastisk mulighed for at vælge, på lige fod med det frie sygehusvalg”, siger Birgit Thalwitzer og fortsætter:

“En fødeklinik kan udover at være et naturligt tilvalg for de enkelte forældre, også fungere som en buffer, der kan aflaste de store specialafdelinger i situationer med spidsbelastning, når der er rigtig mange fødsler. Det foreligger der også gode erfaringer med fra Region Sjælland”.

Flere og flere jordemødre forlader faktisk jobbet, og søger nye udfordringer. Henriette Schlesinger og Tobias Jørgensen er efter mødet på Jordemoder.dk ikke i tvivl om, at private fødeklinikker ville kunne være en del af løsningen til at stoppe denne flugt.

“Der er nogle andre forudsætninger, når man arbejder på en privat fødeklinik”, siger Henriette og følger op:

“Der er i langt højere grad tid til at bruge sin faglighed og sunde fornuft, det giver både større selvtilfredsstillelse for den enkelte jordemoder, og jeg er sikker på, at det også skaber en rigtig stor tryghed ved den fødende, når hun kan mærke, at der er tid til hende”.

“Jeg har selv tre skønne børn derhjemme, de er alle kommet til verden på Kolding Sygehus, og det har været tre vidt forskellige oplevelser, alle tre gode for Tina (Tobias’ hustru red.) og jeg har heldigvis sunde og velfungerende børn. Dog oplevede vi i særdeleshed den ene gang, hvordan der kan være travlt på fødegangen, og her ville muligheden for at vælge en privat fødeklinik have været kærkommen, selvom det nok i sidste ende ville være Tina, der havde truffet den beslutning”, slutter Tobias af med et glimt i øjet. Efter et par gode timer i Birgits selskab, takkede de to politikere af og især Tobias var blevet væsentligt klogere.

Hvad overraskede jer mest ved dagens møde?

“Altså jeg har kendt Birgit i et stykke tid, og gik selv til valg på, at der skal etableres fødeklinikker i Region Syddanmark, så jeg ved ikke, om jeg er blevet specielt overrasket, men jeg er rigtig glad for, at Tobias tog så positivt imod informationen på mødet”, siger en smilende Henriette.

“Jeg er bare rigtig glad for at have været med her i dag, og jeg blev nok mest overrasket over hvor let det egentlig vil være at etablere et ikke kun regionalt, men nationalt netværk af fødeklinikker. Det håber jeg på, at jeg fremadrettet kan blive en del af”.

Så hvis du kommer i folketinget, så vil du kæmpe for at der kan åbnes flere fødeklinikker lig dem på Sjælland?


“Ja uden tvivl”, afslutter Tobias.