Bevaringsfonden for Fæstningsbyen Fredericia har fået en venlig donation fra A.P. Møller Fonden, penge der bliver brugt til at forskønne bybilledet i Fredericia, ved at tage bygningerne tilbage til deres oprindelige udseende.

Solen skinnede over Fredericia, da Fredericia AVISENs ferieredaktion var på gåtur gennem vores dejlige by. Der er liv i byen, Fredericia er i sandhed en transformeret by.

Vi har mange gange tidligere skrevet om Bevaringsfondens arbejde, men i disse tider begynder flere af bygningerne at være færdige. Vi gik en tur op ad Prinsessegade, hvor et meget unik og karakteristisk hus fangede vores blik. Nærmere bestemt er vi kommet til Prinsessegade 22.

Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Et flot bindingsværk, blå vinduer og en blå dør der er næsten umulig ikke at lægge mærke til. Der bliver gjort noget ved husene i Fredericia.

Jørgen Seerup er arkitekt i Fredericia Kommune, og er også manden der holder nøje øje med hvordan arbejdet med bygningerne, der har fået støtte af Bevaringsfonden for Fæstningsbyen Fredericia.

“Det er helt rigtigt, at de lige er blevet færdige med Prinsessegade 22. Det har været et større arbejde, men også et arbejde der har været spændende at følge”, fortæller Jørgen Seerup.

Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

“Det er et af de sjældne bindingsværkshuse vi har i Fredericias midtby, så det i sig selv er meget unikt. Vi ved ikke hvor gammelt huset er, men vi ved at det i tidernes morgen har været en del af apotekergården, til det apotek der lå hvor Jutlander Bank ligger nu”, forklarer Jørgen og fortsætter:

“Der er renoveret meget på huset, men det hele er gjort i den gamle ånd, og langt hen ad vejen også med gammeldags værktøj og materialer. Vinduerne er blevet renoveret og malet med linolie, ligesom dengang, og bindingsværket er restaureret og derefter behandlet med trætjære. Det er altsammen i tråd med de oprindelige metoder, og så er det også meget miljøvenligt, da der ikke er nogle kemikalier indblandet”.

“En sjov historie omkring huset er også, at man har skiftet murværket mellem bindingsværket ét felt af gangen, og når man har pillet stenene ud, så er de blevet nummereret. På den måde har alle sten fået den præcis samme plads igen, det er lidt sjovt”, siger Jørgen Seerup, Arkitekt ved Fredericia Kommune.

Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Når der skal renoveres og restaureres bygninger, så kræver det også tegninger og planer fra en arkitekt. Restaureringen af Prinsessegade 22 er tegnet af Billund/Hansen, og der har været et samarbejde som Jørgen Seerup kun har ros til overs for.

“Jeg er meget imponeret over det arbejde der er kommet fra Billund/Hansen, det er faktisk meget eksemplarisk arbejde de har leveret. Tegningerne og planerne er super flotte, og så har de været gode til at følge op. Det er dejligt at opleve, at de også ser en stor glæde i at bringe de gamle huse tilbage”, siger Jørgen Seerup.

Fakta om Bevaringsfonden for Fæstningsbyen Fredericia

I alt er der en pulje på 65 millioner kroner, der er doneret af A.P. Møller Fonden. En pulje der bliver brugt til at give støtte til facaderenoveringer på bevaringsværdige huse, således at de kommer tilbage i den originale stil. Støtteprocenten ligger på omkring 45%, så de 65 millioner kroner resulterer altså i en total investering på omkring 150 millioner kroner alene på facaderne, og dertil kommer de indvendige renoveringer, som ejerne selv står for.

https://www.ibc.dk/eud-business/