Socialdemokratiet i Fredericias folketingskandidat, Jens Jonatan Steen, havde tirsdag aften inviteret til debatmøde – og det var ikke en Hr. Hvem-som-helst der var aftenens debattør, nej det var tidligere Statsminister Poul Nyrup Rasmussen, der gæstede Det Bruunske Pakhus til debat.

Fredericia AVISEN talte inden mødet med Poul Nyrup Rasmussen, der gav en forsmag på hvad aftenen skulle indeholde. Selv har Nyrup to helt store kæpheste: Psykisk sårbarhed og økonomisk grådighed. To ting der umiddelbart er langt fra hinanden, men hvis man spørger Poul, så er de tæt forbundet. Læs mere om det her.

Da vi trådte ind i Det Bruunske Pakhus virkede næsten som for småt, for der var stuvende fuldt. Dagens højdepunkt, Poul Nyrup Rasmussen, ankom meget punktligt – og som en ægte socialdemokrat var han hele vejen rundt for at hilse på de mange fremmødte.

Aftenen startede med en velkomst fra Jens Jonatan Steen, der fortalte om hans første møde med Poul Nyrup Rasmussen tilbage i 1998. Meget vand er løbet gennem åen siden, men Poul Nyrup er stadig den samme.

“Jeg håber, at Fredericia vil vise vejen til den nye tid vi skal til nu. Der er brug for det, og især på velfærdsområdet er der gevaldigt behov for forbedring”, lød det indledende fra Poul Nyrup Rasmussen.

Hvad vil det sige, at være et sårbart menneske i det moderne samfund?

Med den overskrift indledte den tidligere Statsminister sin fortælling. Poul Nyrup Rasmussen er manden bag headspace, der også har åbnet en afdeling her i Fredericia, og så er han manden, der gennem mange år har forsøgt at sætte psykisk sårbarhed blandt unge på dagsordenen.

“Det der er unikt for det her land, og det der skal være unikt for det her land er, at hver og en tæller. Længere er den ikke”, lød det fra Poul Nyrup Rasmussen.

“Jeg er enig i, at der er meget stærkt brug for flere ressourcer i børne- og ungepsykiatrien. Men der skal gøres meget mere for at tiltrække flere nye unge læger, til at vælge psykiatrien. Der er simpelthen ikke nok”, fortalte Poul Nyrup.

Poul er en helt eminent fortæller. På levende vis fortalte han om hvordan Socialdemokratiet har vundet mange vigtige kampe, men at man måske også har vundet så meget, at man har mere travlt med at passe på det, i stedet for at tænke på, at dem lige ved siden af stadig har brug for hjælp. Hans fortællerevne er fantastisk, på legende vis fik han publikum med, både med grin og tankevækkende informationer om hvordan det står til med de psykisk sårbare unge i Danmark.

“Fredericia. Det er en fornøjelse at være her, det er det simpelthen”, sagde Poul Nyrup Rasmussen, der desuden roste både Fredericia Byråd, Borgmester Jacob Bjerregaard og hele administrationen i Fredericia Kommune.

“Jeg betragter mig som et ekstremt privilligeret menneske, selvom jeg har mistet næsten alt: Min datter. Men jeg har fået meget, blandt andet min kone – og muligheden for at stå her. Jeg har fået en hel masse med”, sagde Poul Nyrup Rasmussen.

Efter en levende fortælling om headspace og de mange psykisk sårbare unge var det tid til spørgsmål, som Poul Nyrup velvilligt svarede på. Der er ingen tvivl om, at Poul både har en stor viden og en stor passion for emnet.

“Mange kampe er vundet, men der er også mange kampe forude? Hvordan får vi løst det til fremtiden?”, spurgte Folketingskandidat Jens Jonatan Steen, inden der blev stillet et yderligere spørgsmål fra salen:

“Det er et fantastisk arbejde med headspace, men jeg tænker også, som far til en psykisk syg datter, at vi er nødt til at gøre noget ved hvordan vi bygger vores uddannelsessystem og hele vores arbejdsmarked op. For det er en af de største grunde til, at der er vækst i antallet af psykisk sårbare unge. Jeg tror vi skal ned på en mindre klinge, at vi skal have mere ro på. Det skal vi også formidle til de unge. Vi kan lave alle de headspace vi vil, det vil aldrig løse problemet. Vi er nødt til at tage fat i de strukturelle problemer”.

Tidligere næstformand i Socialdemokratiet i Fredericia, Mads Warming, stillede spørgsmål til, hvordan man kan hjælpe de pårørende, for de har det også ofte svært.

I kronologisk rækkefølge tog Poul fat i spørgsmålene, og pointerede med det samme, at der er fart på den lokale folketingskandidat. “Socialdemokrater skal vide hvilken vej man skal. Der må jeg sige, at det med dig Jens er tydeligt hvor vi skal hen”, lød ordene fra Poul Nyrup Rasmussen.

“Det er meget vigtigt, at vi bliver ved med at tænke i psykiatrien. Vi skal tale om det, og vi skal prioritere det. På den måde skaber vi mere opmærksomhed, og så kommer der også flere lægestuderende”, fortsatte han.

“Jeg kan føle dig, jeg kan mærke dig – og jeg hører dig. Jeg har været det samme sted, som du er nu”, indledte Poul sit svar til faderen til en ung psykisk sårbar pige. “Der skal ske nogle værdiskred her – og så skal der virkelig indføres en god ramme om de faglige uddannelser. Jeg vil også indføre et fag for alle lærere, et fag der omhandler menneskekundskab”, fortsatte han.

“Det at være pårørende til et barn eller en teenager er hårdt. Det der typisk sker er, at man får skyldfølelse. At jeg også kunne have gjort noget anderledes. Det er et enormt pres for mange, så derfor mener jeg, at der skal mere information og hjælp til pårørende. Der kan også forebygges for den svære situation som man står i”, svarede Poul til Mads Warming.

Tidligere Borgmester i Fredericia, Uffe Steiner Jensen, greb også chancen, og fik stillet et spørgsmål til hans partifælle. “Vi mangler headspace på mange områder, vi skal have det organiseret og vi skal have civilsamfundet til at være en del af fremtidens velfærdssystem. Det er det her et vigtigt bevis på”, lød det fra Uffe Steiner Jensen.

Den store klinge: Grådigheden

Under et lettere tidspres, fordi hans hjertebarn omkring de psykisk sårbare unge medfødte flere vigtige spørgsmål, kom turen til aftenens andet emne, der omhandler den stigende grådighed i verden.

“De sociale medier. Jeg kalder dem de sociale ekkokamre. Det er et prik på skuldren mange gange om dagen, de unge bliver målt. Vi voksne, der er de sociale medier en fristelse til kun at lytte til dem de er enige med”, indledte Poul Nyrup Rasmussen.

“Demokratiet kan kun fungere, hvis pengene følger demokratiets regler. Det er desværre ikke tilfældet lige nu”, lød det fortsat.

Derfra gav Poul, fortsat med hans levende fortæller-stil, et indblik i hvordan det står til med økonomien rundt om i verden, herunder hvordan det har kostet Socialdemokratiet regeringsmagten i mange lande, fordi de har taget arbejdshandskerne på og lavet nødvendige besparelser.

Poul Nyrup Rasmussen har netop afsluttet en rapport med de Europæiske Socialdemokrater, hvor han har været i formandsskabet. Det er en rapport der giver opfordringer til hvor man kan tage fat, hvis der skal laves et bæredygtigt europa ud fra en socialdemokratisk synsvinkel.

Med en hurtig fortælling, så nåede Poul næsten i mål til tiden. Derfra kom der spørgsmål – og igen lagde Jens Jonatan Steen fra land: “Vi har levet i en tid i så mange år, hvor mange har haft svært ved at forudse hvor galt det kan gå. Derfor er det også svært at forestille sig, hvad der skal til for at undgå det. Vi er nødt til at holde fast i, at det vi tror er umuligt, det må vi holde fast i. Hvad skal der til for, at vi får et marked der er tjener og ikke herre?”.

“Vi skal passe godt på dem vi har, de folk der har dyb indsigt. Jeg tror på, at man kan skære ting fra, så det bliver mere overskueligt og mere demokratisk”, lød svaret fra den tidligere Statsminister.

Det hele blev afsluttet med en sang, og her valgte Poul Nyrup Rasmussen sangen “Kæden”, der passede lige i tråd med aftenen.