Til kommunalvalget i Fredericia er der 87 kandidater. I en lille portrætserie sætter vi fokus på et par af kandidaterne. Den anden kandidat vi bringer et portræt af, er nr. 1 for Alternativet, Søren Haastrup.

Søren Haastrup er 40 år gammel og er født i Hjørring. Livet har bragt Søren til Læsø, Djursland og Aalborg, inden han for 4 år siden rykkede til Fredericia – en by han er meget glad for at bo i. Søren er en af de mange fredericianere, der pendler til arbejde. Søren arbejder på specielafdelingen på en skole i Esbjerg.

Søren fik stillet spørgsmålet: Hvorfor stiller du op til byrådet?

“Jeg har altid været interesseret i politik, men har aldrig haft følelsen af at føle mig hjemme i et parti. Det var derfor først, da Alternativet opstod, at jeg begyndte at være mere politisk aktiv”

Han fortsætter:

“Jeg stiller op fordi, der er nogle områder, hvor jeg synes vi kan gøre det langt bedre. Jeg vil gerne tage et politisk ansvar og få gjort noget ved det, så jeg ikke bare står ved siden af og peger fingre”

Søren Haastrup mener at hans utraditionelle og alternative ideer og løsningsmodeller kan være en fordel for ham. “De kan virke utopiske i øjeblikket, men når man arbejder sig ind på dem, så er de i den grad realistiske. Det drejer sig om politisk mod. Det har jeg” lyder det fra Haastrup.

Når Alternativet er på gaden i valgkampen, hæfter han sig først og fremmest ved, at alle kandidaterne, uagtet parti, har en stor kærlighed til Fredericia. Han oplever en stor respekt for forskellige holdning og meninger. Noget han er glad for: “vi er tidligere blevet kaldt et cirkusparti, fyldt med klovne, men det er ikke det billede vi oplever når vi er ude. Vi bliver mødt med stor interesse, og jeg tror at Fredericianerne har opdaget, at vi faktisk er et parti med en masse fornuftigt på hjertet”.

Søren Haastrup har haft det ikoniske Å med på kampagne
Foto: Privat

Alle kandidaterne i denne portrætserie fik til opgave at udvælge lige netop de 3 vigtigste mærkesager. Søren Haastrup fra Alternativet har udvalgt følgende tre:

Kontrolparadigmet skal afløses af gensidig tillid

“Der skal ske store ændringer på beskæftigelsesområdet. Jeg ønsker, at vi forsøger os med kontanthjælp uden modkrav, for derigennem at spare millioner på kontrolarbejde. Endvidere skal vi sætte de faglærte fri:

 • Sagsbehandlerne sættes fri fra det kontrolhelvede, vi har sat dem i, så de kan bruge deres kompetencer til at hjælpe borgerne.
 • Sætte skolerne fri, så de selv kan tilrettelægge elevernes hverdag. Det skal ikke bestemmes fra et byråd.
 • Vi skal sætte institutionerne fri. Pædagogerne skal bruge tiden med børnene og ikke på administrativt arbejde”

Ny politisk kultur

“Jeg ønsker mere åbenhed, gennemsigtighed og borgerindragelse. Jeg vil et aktivt demokrati, så det kræver et højere informationsniveau og mere borgerindragelse”

Bedre folkeskole

“Vi skal investere mere i vores folkeskoler. Klassekvotienten skal ned, og vi skal have både lærere og pædagoger tilknyttet den enkelte klasse. Der skal fokuseres på trivsel – uden trivsel, ingen læring

Sidst, men ikke mindst, skal kandidaterne prøve kræfter med en simpel ja/nej-runde på 5 spørgsmål. Haastrup klarede næsten kun at svare ja eller nej.

 • Kommunens ældre skal have bedre forhold?
  • “Ja”
 • Kommuneskatten skal sænkes?
  • “Nej”
 • Der skal fokuseres mere på affaldssortering?
  • “Ja”
 • Der skal investeres mere i kultur?
  • “Hmm – natur er også kultur, og det skal investere mere i”
 • Kommunen skal gøre mere for at tiltrække virksomheder?
  • “Ja, der virksomheder der skaber jobs til Fredericianerne, og tager et socialt ansvar”

Følg med på Fredericia Avisen for flere portrætter af de lokale kandidater.