Egentlig betyder populus folkeslag eller befolkning. Derfor betød populisme oprindelig folkelig, men over tid har indholdet ændret sig, så populisme betyder simpelt eller tarveligt.

De senere år i Danmark har vi fået nogle politiske partier, der kan betegnes som populistiske, det drejer sig om Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige og Stram Kurs. Det er partier, der ikke egentlig har nogen ideologi, de har i stedet en pragmatisk indgang til politik. Dog er hovedsagen for dem alle, at de forsøger at leve af at nedgøre mennesker fra andre kulturer. Mennesker, der hovedsageligt kommer på grund af uro i hjemlandet eller fordi Danmark har brug for dem.

Pragmatisk betyder i denne sammenhæng det, der bedst kan betale sig i øjeblikket. Dermed bestemmer man sig fra situation til situation, hvilket måske giver forklaringen på, at man egentlig aldrig kan regne med disse partier, da de altid vil vælge, det, de mener, er bedst for deres egen omdømme i øjeblikket. Hvis vi retter om imod f.eks. Polen og Ungarn, så arbejdes der på at reducere retssamfundet og ligeledes reducere antallet med indflydelse på den politik, der føres. Præsidenterne forsøger at få en lovændring, så de kan blive siddende i mange år.

Et populistisk parti vil som regel påstå, at de er demokratisk og ja, de er demokratisk valgt. Det betyder dog ikke, at de som sådan vil demokratiet. Vi ser det ofte i deres egen organisering, der næsten altid er topstyret, hvor det almindelige medlem ikke har nogen indflydelse. Det eneste, et medlem kan, er at støtte op om partiet ved at være medlem. Hvis det enkelte medlem er uenig og giver udtryk derfor, så kan vedkommende blot finde et andet sted at være, da man ikke er egentlig interesseret i at drøfte problemerne og holdningerne. På den måde er disse partier heller ikke demokratiske. Selv om demokratiet jo netop bygger på meningsudveksling med henblik på en fælles forståelse. Herved undergraver partierne den demokratisk forståelse. Ofte består ledelsen af en intellektuel fra den højere middelklasse, og vælgerne er i hovedsagen uoplyste, uuddannede og fra landet, men ikke kun!

Håbet er at kunne annimere til at stemme på demokratisk indstillede partier som: Venstre, Socialistisk Folkeparti, Konservative, Kristen Demokraterne, Radikale Venstre, Socialdemokratiet og Alternativet, der alle er opbygget på en bred samfundsforståelse, der selvfølgelig er forskellig. Hvert parti har sin retning, men ingen af dem retter sig imod en bestemt befolkningsgruppe. De retter sig imod befolkningen som helhed.Optagetheden er af, at Fredericia Kommune får mulighed for at fåen bredt demokratisk sammensat kommunalbestyrelse uden dominans eller populisme, så alle synspunkter bliver hørt og taget hensyn til.

Fredericia Kommune kan blive en foregangskommune, som andre forsøger at leve op til.

Jens Jørn Pedersen – Fredericia

Følg
Notikation om
guest
4 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest bedømte
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Andreas
Andreas
3 måneder siden

Hej Jens Jørgen Pedersen
Bare til ren opklaring:
Anser du ikke Enhedslisten, som værende et demokratisk funderet parti?

Anonnym
Anonnym
3 måneder siden

Hej Andreas
Beklager jo, det gør jeg absolut.
Det har jeg også bekræftet i anden sammenhæng. Enhedslisten er blevet glemt. Undskyld!
Jens Jørn

Anonnym
Anonnym
3 måneder siden

Undskyld, jeg har overset eller glemt i skyndingen.
Jeg opfatter helt sikkert Enhedslisten som et demokratisk funderet parti.
MVH
Jens Jørn Pedersen

Andreas
Andreas
3 måneder siden

Du behøver ikke undskylde. Jeg blev bare overrasket over udeladelsen. Tak for opklaringen.