Igen i år har det været muligt for skoleelever i Fredericia at melde sig til Videnskabsklubben – et gratis fritidstilbud, der har til formål at sprede begejstring for naturvidenskab blandt børn og unge.

Eleverne, der går i 4.-6. klasse, skal gennem syv uger grave sig ned i naturvidenskabens herlige nørdede verden, de skal arbejde som rigtige forskere og stifte bekendtskab med videnskabelige metoder, hypoteser og kritisk tænkning gennem stribevis af eksperimenter og forsøg.

I klubben bliver eleverne kaldt miniforskere. De bliver undervist af gymnasieelever, og undervisningen foregår på Fredericia Gymnasium én eftermiddag om ugen. Det er frivillige gymnasieelever, som har meldt sig til at undervise folkeskoleeleverne i enten primatologi, som er læren om menneskeaber og evolution, eller i biodiversitet, der handler om livets fascinerende kredsløb, og hvordan vi kan hjælpe til med at passe på det.

Mødet mellem de ældre og yngre elever uden for skolens rammer skaber et unikt læringsmiljø med plads til nysgerrighed, engagement og ægte glæde ved naturvidenskaben, fortæller Videnskabsklubbens administrerende direktør, Rikke Schmidt Kjærgaard.

»I Videnskabsklubben vil vi gøre naturvidenskab til en naturlig og relevant del af børn og unges fritidsaktiviteter på linje med sport, musik og spejder. Det kræver ingen særlige forudsætninger at være miniforsker i Videnskabsklubben, og vi lægger vægt på, at det først og fremmest skal være sjovt at gå til videnskab. Det betyder massevis af leg og eksperimenter, der skal åbne børn og unges øjne for, hvor meget man kan med den naturvidenskabelige tankegang.«

»Det vigtigste for Videnskabsklubbens unikke faglige fællesskab er, at vores miniforskere bliver undervist af ældre elever og elever fra gymnasiet, der er drevet af lyst til at dele deres begejstring for naturfag med andre. Det er vores håb, at det stærke mentornetværk i Videnskabsklubben kan være med til at inspirere miniforskerne i deres videre færd gennem uddannelsessystemet og livet generelt,« siger Rikke Schmidt Kjærgaard, som selv er tidligere topforsker. Hun startede Videnskabsklubben i regi af Det Unge Akademi under Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab.

To af eleverne, der går i Videnskabsklubben i Fredericia, er Liva Dahlmoes og Ibi Nygaard Christensen, der til dagligt går på Erritsø Fællesskole afd. Krosager i 6. klasse, 

»Vi havde aftalt, at vi skulle have forskellige fritidsinteresser at gå til. Ibis mor skrev til min mor, at hun ville gå til forskning, og så ville jeg med, da det lød sjovt,« siger Liva.

Begge piger synes, at det er spændende og har planer om efter endt folkeskole at gå på Gymnasiet eller HTX, og i den forbindelse har det været brugbart med Videnskabsklubben, som Liva og Ibi kan bruge i biologi-undervisningen i skolen.

»Vi har lært en masse om biodiversitet,« siger Ibi og bliver suppleret af Liva:

»Vi kan svare på flere spørgsmål end vi kunne før, at vi startede her. Så på den måde er det godt at gå her.« 

Både Liva og Ibi har fritidsinteresser som ridning, springgymnastik og  videnskabsfaglige ting, men der er kommet en ny øjenåbner med Videnskabsklubben.

»Jeg kan godt lide dyr, men natur var jeg ikke så vild med inden, at vi startede her,« siger Liva.

Forløbene i Videnskabsklubben er udviklet af nogle af Danmarks dygtigste forskere og baserer sig på den nyeste forskning inden for hvert emne. Undervisningen i både primatologi og biodiversitet kører hver tirsdag fra kl. 16.00 til 17.30, og begge forløb finder sted på Fredericia Gymnasium.

Det er muligt at komme til at følge en undervisningsgang efter aftale med Videnskabsklubben, og alle børn har givet godkendelse til, at der bliver taget billeder af dem.

Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer