Under vores besøg på Starbucks i storcentret i Polen taler vi med flere der sidder og nyder kaffe, belgiske vafler og moderne former for the. Flere af de unge ønsker ikke at medvirke på kameraet, men fortæller til Fredericia AVISEN at de ikke stemmer til Europaparlamentet, fordi de har nok i Polen. 28-årige Marcin Kosakowski er dog en undtagelse.

Den 28-årige Marcin arbejder til dagligt som modelspotter er på arbejde da Fredericia AVISEN kommer forbi. Han sidder og kigger rundt for at spotte kønne unge mennesker. Vores indgang til ham består i sætningen: “Taler du engelsk og har du lyst til at være med i en artikel om EP-valget?”. Marcin er først tøvende og tror han skal være en slags ekspert, men da Chefredaktøren fortæller, at det blot er hans syn på unionen, vil han gerne medvirke.

“Jeg er glad for EU, og jeg ser EU som et projekt der samler nationerne. Jeg frygter dog de nationale strømninger jeg mærker i mit eget hjemland. Det føles som om, at man ikke både kan elske sit hjemland og holde af Europa. For mig er det mest skræmmende, at særligt den unge gruppe ikke ønsker at stemme til valget”, fortæller Marcin og fortsætter:

“Jeg har selv været på ferie i flere europæiske lande, blandt andet England, Italien, Tyskland og Irland. Her har jeg nydt at møde andre kulturer, men i bund og grund var det samlende hele, at jeg var sammen med andre unge mennesker. Den ånd ser jeg hellere leve videre, også i Polen”.

Hvorfor tror du, at nogle er skeptiske overfor EU?

“For det første tror jeg desværre at flygtninge- og immigrationskriserne fylder for meget i debatten. Det fjerner fokus fra de muligheder som hele Europa har. Jeg håber på, at det bliver anderledes, men det er også til dels politikernes skyld. De er for langt fra befolkningens hverdag. Dertil kommer, at EU er stort og komplekst”, forklarer Marcin Kosakowski.

Marcin udstråler et internationalt look, taler flydende engelsk og nyder en kop to-go kaffe imens han med musik i ørerne tjekker nyheder på telefonen, når han ikke spotter kommende modeller. Hans sidste kommentar er en opfordring til andre unge i Europa:

“Stem og vær med til at styrke demokratiet. Det må vi aldrig tage for givet, det siger historien også”.

https://fairbillet.dk/Store/Basket/BuyTicket?EventId=292&TicketCategoryId=986
Annonce