I en serie bringer vi på Fredericia AVISEN portrætter af de forskellige politiske partier i Danmark. Målet er at afdække grundlag, udvikling og nutiden for de danske partier. Det første parti vi starter med er også kendt under Liste A. Socialdemokratiet har en lang historie, men også en lang udviklingsproces.

Socialdemokratiet er altid øverst på stemmesedlen, når der stemmes til Folketings-, Regionsråds-, byråds- og Europaparlamentsvalg. Partibogstavet A har sikret, at det traditionsrige parti altid ligger i toppen af stemmesedlen. Men er de altid på toppen?

Louis Pio, Harald Brix og Paul Geleff

Ovenstående tre er hovedmændene bag dannelsen af Socialdemokratiet. Partiet blev den gang stiftet som en afdeling af Første Internationale, der var den internationale forening for arbejdere. Årstallet var 1871, og de første år blev partiet drevet som en samlet arbejderbevægelse.

Socialdemokratiets grundlægger, Louis Pio.
Arkivfoto.
Politisk parti og fagbevægelse

Året 1878 blev et skelsættende år for de unge Socialdemokrati. Her valgte man at dele arbejderbevægelsen op i et politisk parti og en fagbevægelse. Dog inkorporerede man et tæt samarbejde, hvor repræsentanter fra begge afdelinger var tæt forbundne med ledelsen i den anden afdeling.

Fagbevægelsen, som de fleste ser dem til 1. Maj.
Foto: Lars Møller
Socialistisk ideologi

Som et arbejderparti bygger Socialdemokratiet på den socialistiske ideologi, hvor princippet om, at de tungeste skuldrer der skal bære det tungeste læs, vejer højt. De politiske mål har altid været, at fremme arbejdernes vilkår, og støtte de svageste i samfundet.

På en højre/venstre-skala har Socialdemokratiet altid befundet sig til venstre. Gennem tiden har man som parti flyttet sig i en mere højreorienteret retning.

Især de senere år har Socialdemokratiet fået mange hug i medierne for, at være ude af trit med deres ideologi. Partiet har bevæget sig ind på en central midterplacering, hvor modstanderne fra Venstre også er at finde. Man har også bevæget sig mod Dansk Folkeparti på den værdipolitiske placering, hvor deres nyeste udlændingeudspil sagtens kunne være noget Dansk Folkeparti er kommet med.

Socialdemokratiets nyeste udspil.
Foto: Mads Claus Rasmussen
Livet i Folketinget for Socialdemokratiet

1884 var årstallet for de første socialdemokraters indtræden i Folketinget. Siden da har de været på et par rutsjebaneture i det politiske spil. Thorvald Stauning tog med sit ”Stauning eller kaos” danskerne med storm, og opnåede det hidtil største valg for Socialdemokratiet i 1935. Siden har vælgertilslutningen været let faldende, med enkelte undtagelser. Det dårligste valg i nyere tid kom i 2011, men her lykkedes det – på trods af det dårlige resultat – Helle Thorning-Schmidt at vinde regeringsmagten.

Ved det seneste valg i 2015 opnåede Socialdemokratiet en position som Folketingets største parti, men måtte overlade regeringsmagten til Venstre.

Helle Thorning-Schmidt vandt regeringsmagten i 2011.
Hvor er de på vej hen?

Som beskrevet ovenfor, har Socialdemokratiet bevæget sig fra venstrefløjen og tættere og tættere ind mod midten. De senere år har man ligeledes bevæget sig på den værdipolitiske placering, hvor man har taget bestik af den kaotiske flygtningesituation der er i verden lige nu. ”Realistisk og retfærdigt” var titlen på det føromtalte udlændigeudspil, der for alvor rykkede på Socialdemokratiets værdipolitiske placering.

Det der skal måles for Socialdemokratiet, når et nyt valg skal stå er, om danskerne er klar til den forandring Socialdemokratiet har gennemgået. For uanset hvor meget de slår på, at det er en nødvendighed med action nu, så skal vælgerne være klar. De seneste meningsmålinger viser fremgang og regeringsmagt til Socialdemokratiet, så noget tyder på, at vælgerne er klar.

Er Mette Frederiksen formanden der kan give Socialdemokratiet magten tilbage?

Er Mette Frederiksen den rette for Socialdemokratiet?
Arkivfoto
Hvordan definerer de sig selv?

Vi har spurgt en række medlemmer af Socialdemokratiet om, hvordan de ser deres eget parti.

Byrådskandidat ved kommunalvalget i 2017, Charlotte Høgedal sagde således:

”For mig er Socialdemokratiet fællesskab, solidaritet og rummelighed. Jeg er “gammeldags” socialdemokrat så af og til synes jeg politikken afviger fra mine værdier, derfor er det vigtigt for mig at være aktivt medlem af partiet. Det giver mig en mulighed for at råbe op hvis jeg synes politikken ryger af sporet”

”For mig er socialdemokratiet fællesskab, solidaritet og sammenhold. Vi tager hånd om den svage og vi kæmper for retfærdighed og ligestilling. Alt sammen med respekt for den enkelte” lyder det fra Bente Gertz, medlem af Regionsrådet i Region Syddanmark.

Bente Gertz, Regionsrådsmedlem i Region Syddanmark, Socialdemokratiet.

Medlem i Socialdemokratiet Fredericia, Hanne Imer Pedersen sagde således til Fredericia AVISEN:

”Jeg tror grundlæggende på, at hver for sig kan vi meget, sammen kan vi mere. Vi skal hjælpe, hvor der er behov for hjælp. Den enkelte skal tage ansvar både for sig selv og for samfundet.
Lige mulighed for adgang til undervisning og sundhed er vigtige elementer i et velfærdssamfund.
For mig er de ideologiske værdier som fællesskab, lighed og demokrati vigtige og lig med A.” 

Den sidste vi fangede var Dorthe Fallesen Frimann:

”For mig er partiet, mindre ulighed, store muligheder for en enkelte, velfærd, solidaritet og større sammenhængskraft plus sammenhold. Alt det der i vores samfund er kerneværdier, er socialdemokratiske grundpiller”

Men hvordan ser du Socialdemokratiet? Giv din mening til kende i kommentarsporet herunder.