Politisk Samarbejde i Fredericia (Der består af de fem partier udenfor byrådet SF,  Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Miljø- og Velfærdslisten, der alle stillede op til byrådsvalget i november, men ikke fik en kandidat valgt ind) bød lørdag formiddag på kaffe og hjemmebagte rutebiler på Rådhuspladsen i Fredericia. Til gengæld ville de gerne have borgernes bud på, hvordan den kollektive trafik i Fredericia kan blive bedre. Alle partierne kom med deres bud og bød op til hyggelige samtaler.  Og det var ingen mindre end Peter Nørholm, der er kendt fra DR´s bagekonkurrence “Den store bagedyst” der bagte rutebilerne live.

Småt med liv ved åbningen af Politisk Samarbejdes arrangement (Foto: Claes Andersen)
Småt med liv ved åbningen af Politisk Samarbejdes arrangement (Foto: Claes Andersen)

Lørdag formiddag i Fredericia var bidende kold og blæsende og da Fredericia AVISENs udsendte ankom til arrangementet, der var programsat til kl. 10-12, for præcis klokken 10 var de deltagende partiers frivillige og kandidater stadig i gang med at arrangere det medbragte telt, som Liberal Alliance havde stillet til rådighed (og genbrugte fra kommunalvalget i november). Og enkelte kandidater var stadig i gang med at gentage kunsten at hænge valgplakater op i lygtepæle omkring det opstillede telt.

Lidt mere liv og snak op ad formiddagen (Foto: Claes Andersen)
Lidt mere liv og snak op ad formiddagen (Foto: Claes Andersen)

Det er et prisværdigt initiativ af de fem partier ikke blot af, de er i stand til at samarbejde SÅ meget på tværs af de traditionelle blokke i dansk politik, men ikke mindst at synliggøre, at politik i Fredericia er meget mere end det der sker bag oftest ret lukkede døre indenfor på Rådhuset og i Byrådssalen.

At de fleste der kom op snakkede med deltagerne i arrangementet enten var “venner af huset” eller blot fik lyst til en gratis kop kaffe og en friskbagt rutebil i det kolde vejr, betyder mindre, for de fremmødte politikere var mere end villige til at gå i dialog med borgerne.

Liberal Alliances lokalformand, Kim Østergaard havde ingen konkrete bud på en anderledes politik for den kollektive trafik i Fredericia, men betonede at partiets primære interesse var at sikre, at kommunen fik mest muligt for de penge, der bruges årligt på den kollektive trafik i Fredericia.

Og det virkede derfor mere som om at partiet brugte lørdagens arrangement som tidlig opvarmning til det kommende folketingsvalg og til at promovere deres folketingskandidat, John Rasmussen, der også var til stede ved arrangementet. John Rasmussen er uddannet biolog og var opstillet til byrådsvalget i Vejle ved KV17, men blev ikke valgt ind. Han er en af de 7 kandidater der p.t. er folketingskandidater i Sydjyllands Storkreds. I de kommende uger beslutter partiforeningerne i storkredsen hvem af disse der skal være partiets spidskandidat.

Det bedst forberedte parti til arrangementet var uden sidestykke Miljø- og Velfærdslisten, hvis byrådskandidat Jørn Henner havde medbragt flyers med partiets ønsker til en forbedret kollektiv trafik i Fredericia. I deres flyer hedder det bl.a. at partiet vil:

– udvide busnettet og gerne med mindre busser – så hele kommunen tilgodeses
– at busserne skal have flere afgange
– udvide afgangstiderne, så kommunen også hænger sammen om aftenen
– gøre det økonomisk attraktivt at anvende den kollektive trafik
– give mulighed for at få cykler med
– lade kommunen selv drive bybusnettet
– forbedre oversigten over busnettet og afgangstider
– oprette parkeringspladser uden for byen og oprette buslinjer, der kører bilisterne videre, så vi kan få gjort bymidten mere bilfri
– udvide og vedligeholde cykelstinettet
– oprette en egentlig busterminal for by- or regionalbusser

SFs politiker-bidrag til arrangementet var Lars Olesen, der var opstillet til KV17 og også er partiets lokale folketingskandidat var ganske klar i mælet m.h.t. partiets ønsker:

“I SF Fredericia er vi meget optaget af at gøre det nemmere og mere attraktivt at tage bussen videre ud i byen, når man kommer ind med toget. Vi skal have elektroniske infotavler med afgangstider og så skal vi have renoveret området ved terminalen, så vi kommer på niveau med vores nabobyer. Vi kan ikke være andet bekendt. Folk der pendler hertil med toget skal også vælge Fredericia til”

Det Konservative Folkepartis spidskandidat fra KV17, David Gulløv ønskede

“I samarbejde med chauffører og brugere vil vi forbedre køreplanerne, så de tilgodeser yderområder, uddannelse og foreningsliv. Bedre mulighed for at medbringe cykler, og tryghed ved stoppesteder.”

Omtrent samme holdning havde Radikale Venstres byråds- og folketingskandidat, Nanna Dreyer Nørholm, som udtrykte partiets ønsker til en forbedret kollektiv trafik med nogle illustrative eksempler:

“Radikale Venstre mener at en af de vigtigste opgaver for den offentlige trafik er at gøre det nemt for børn og unge at komme på uddannelse. Derfor er der brug for at bussernes afgangstider fra landsbyerne tilpasses mødetiderne på de store uddannelsessteder. I dag skal man stå på på bussen kl 6:42 i Skærbæk for at møde kl 8:05 på gymnasiet. Det giver 83 minutters transport. Til sammenligning tager det kun 59 minutter at komme til Århus fra Fredericia med tog.”

Og

“Måske skal der i virkeligheden ikke så meget til for at gøre en forskel for de unge; nogle ændrede afgangstider og/eller ekstra busser der går direkte til uddannelsesstederne. Jeg tænker at deleøkonomiske samkørselsordninger som f,eks. GoMore måske også ville kunne være en del af løsningen. Det vil dog kræve at ordningerne blev promoveret noget mere”

Peter Nørholm fra Den store bagedyst i gang med at producere rutebiler til Politisk Samarbejde (Foto: Politisk Samarbejde)
Peter Nørholm fra Den store bagedyst i gang med at producere rutebiler til Politisk Samarbejde (Foto: Politisk Samarbejde)

Og fru Nørholm havde sørme fået sin bedre halvdel, Peter til at stå for live-bagning af rutebiler til arrangementet og nogle læsere vil måske vide at han er tidligere deltager i DR1s populære “Den store bagedyst”. Og næsten i bedste bagedyst-drama-stil gik der kuk i den første bagning, da den medbragte kombiovn var blevet sat på mikrobølge og ikke varmluft da det første hold rutebiler skulle bages. Men hurtigt blev nye og lækre portioner produceret i en lind strøm til glæde for alle der prøvede dem. Og Fredericia AVISENs udsendte syntes også godt om bagværket og lykkedes med at få lokket opskriften ud af hr. Nørholm, og den skal vores læsere da også ha:

Opskrift på Peters rutebiler

500 g flormelis
3 spsk kakao
2 æggehvider (mellemstore)

Ingredienserne blandes sammen til en fast masse.
Form små aflange stykker (ca 1x 3cm) og læg dem på en bageplade med god afstand. Tryk et rillet mønster i kagerne med en gaffel, der dyppes i flormelis ind i mellem, så dejen ikke hænger fast.

Bages ca. 15 min ved 150 grader ved varmluft.

Lokalpolitisk vurdering af arrangementet

Hvis man lige ser bort fra de skønne rutebiler er det svært at få øje på at “Politisk Samarbejde” vitterlig er en størrelse man skal regne med i den politiske debat i Fredericia for den umiddelbare vurdering af arrangementet er at når 3 af 5 partier var repræsenteret af folketingskandidater, kan det nemt få forehavendet til at se ud som tidlige forberedelser  for synliggørelse forud for det kommende folketingsvalg. Og når blot eet af partierne havde ulejliget sig med at have noget materiale på tryk med som man kunne få med sig hjem udover den gode kaffe og de dejlige rutebiler er det lidt synd for de der havde forventninger til at få noget mere substantielt og ikke mindst lokalpolitisk med hjem. En række taler eller oplæg kunne måske have reddet dagen set med de farvede lokalpolitiske briller. Men mange gode samtaler omkring teltet blev det dog alligevel til, hvilket gør at man udefra må betragte arrangementet som en succes.

https://jutlander.dk/om-jutlander-bank/om-os/afdelinger/fredericia