Brug stærke passwords, hav en effektiv backup og sørg for at have opdateret jeres IT-systemer med den seneste software, blandt andet antivirus.

Sådan lyder en række af rådene i en ny folder, som er særligt målrettet virksomheder, der transporterer gods på landevejene, og hvor rådene kan være en inspiration for andre brancher.

Folderen fokuserer på, hvad selskaberne aktivt kan gøre for at forebygge fx hackerangreb. Og materialet er kommet i stand i et samarbejde mellem Syd- og Sønderjyllands Politi samt en række aktører, der bredt dækker branchen for transport af vejgods: DTL, ITD, Danske Speditører, DI Transport, Dansk Erhverv, ATL Transportens Arbejdsgivere, fagforbundet 3F m.fl.

Rammer ikke kun de andre

Vicepolitiinspektør Chr. Østergård, der er leder af Syd- og Sønderjyllands Politis Forebyggelsessektion, understreger, at politiet og organisationerne er gået sammen om tiltaget, fordi virksomheder inden for transport af vejgods kan være i hackernes søgelys.

– Både generelt, og i Syd- og Sønderjylland, er vores erhvervsliv kendetegnet ved, at vi har mange små- og mellemstore virksomheder. De har et stort fokus på at håndtere deres kunder professionelt og yde god service. Og så kan det være nærliggende at tænke: Hackere? De går nok efter de store selskaber og ikke os. Men det er ingenlunde tilfældet, forklarer Chr. Østergård.

Han peger på, at hackerne og andre IT-kriminelle over en bred kam søger at trænge ind i selskabers IT-systemer, og de kriminelle benytter sig af de muligheder, de har, uanset om det er store eller små virksomheder.

– I mange virksomheder tjekker man naturligvis, om man låser efter sig ved fyraftenstid. Men er der også nogen, der holder øje med, om der står en digital bagdør åben? Lykkes det IT-kriminelle at ødelægge data om kunder, ordrer og betalinger, kan det tage lang tid at genopbygge systemerne, og imens risikerer man, at kunderne siver væk. Så det er i alles interesse at være godt rustet mod denne type kriminalitet, pointerer Chr. Østergård.

Tæt samarbejde om forebyggelse

Syd- og Sønderjyllands Politi og blandt andet transportbranchen har tidligere gjort meget for at oplyse virksomhederne om sikring, blandt andet ved hjælp af en opdateret sikringsmanual, der udkom i 2020.

I tilgift har parterne også gjort en betydelig indsats for at sætte ind over for tyverier fra lastbiler, hvor kriminelle rekognoscerer ved at skære hul i presenningerne. Denne kriminalitet er heldigvis mindsket væsentligt.

Tiltaget er en lokal optakt til et landsdækkende webinar, der afholdes af DI den 24. august, hvor politiet og transportorganisationerne netop fokuserer på, hvordan virksomhederne i branchen kan gøre det bøvlet at være IT-kriminel.

Folderen kommer med gode råd, både når det gælder umiddelbare tiltag og de mere langsigtede beslutninger.

Faktaboks: De 10 råd

 • Hold dine IT-systemer opdaterede
  – IT-kriminelle ved, hvor hullerne er i de ældre systemer
 • Installer en sikkerhedspakke
  – Det kan fx være firewall, spamfilter og antivirus
 • Udnyt, at moderne browsere advarer om problemer
  – Det kan være irriterende at modtage advarslerne, men lad være med at slå dem fra
 • Benyt sikkerhed på det trådløse net
  – Krypter dit netværk
 • Brug stærke passwords
  – Brug mindst 12 tegn, som er en blanding af tal, symboler samt store og små bogstaver
 • Brug sund fornuft på nettet
  – Reager med det samme, hvis noget virker mistænkeligt
 • Hav en effektiv backupstrategi
  – Hvor hurtigt kan du gendanne dine data?
 • Søg hjælp hos eksperter
 • Ingen bør bruge administratorrettigheder i hverdagen
  – Letsindig brug af administratorrettigheder kan give kriminelle let adgang til IT-systemerne
 • Beskyt mail og domæner
  – Brug fx altid digital signatur