AVISEN er draget til Middelfart via bil for at tale med en passioneret middelfarter, der elsker bæltet og naturen. Vi skal mødes med Peter Storm – det lokale byrådsmedlem, og lokalhistorisk begavede menneske. Han tager os med på en rejse gennem historien, krige, kærlighed og nutidens samlingspunkt; Naturpark Lillebælt i dette interview. 

Peter Storm arbejdede i årtier i Fredericia Kommune, og cyklede hver dag over Den Gamle Lillebæltsbro, og det var først der, at han indså det fællesskab, der er mellem byerne; Middelfart og Fredericia. Inden så han og familien mest mod Odense, når de skulle på tur. 

»Først og fremmest, så er jeg glad for, at man fejrer sådan en fødseldag. Det er godt, at man har fødselsdagen, så kan man tale om, hvordan broen blev født. Det synes jeg er sjovt. Jeg blev selv “født” i Middelfart, da jeg kom til byen i 1972. Dengang var de to broer bygget over Lillebælt. De var hver for sig imponerende, men jeg husker, at jeg synes, at den nye bro var den flotteste og smukkeste, men efterhånden som jeg er faldet til, synes jeg, at de to broer sammen er rigtige fede,« indleder Peter Storm.

Kan du sige lidt om drillerier mellem de to “folk”?

»Ja, det kan jeg godt. Da jeg kom til Middelfart tog vi hellere til Odense. Det var det nemmeste, selvom Fredericia og Jylland lå lige derovre, så tog vi aldrig derover. Men så fik jeg arbejde i Fredericia, hvor jeg cyklede frem og tilbage over Den Gamle Lillebæltsbro. Jeg oplevede, hvor forbundne vi var geografisk,« fortæller Peter Storm og fortsætter:

»Bæltet er enormt smukt. Det, som i øvrigt, er meget karakterisk er, at bæltet er det smalleste farvand i riget overhovedet. Det er også derfor, at broerne er bygget her. Derudover er vi forbundet med hele Norden. Nord for Strib kommer Kattegat, og ved Assens får man adgang til Østersøen. Det får mig til at tænke på dengang, hvor man ikke havde biltrafikken, dengang hvor man sejlede. Der var vi vikinger. Jeg siger for sjovt, at når vikingerne fra Norge ville ned og handle med os eller plyndre os, så sagde de helt sikkert, at man skulle sejle mellem landene – der gav adgang til Lübeck. Det var jo her. Så man kan sige, at vi blev bundet sammen fra Norge til bæltet og videre ud i verden, men så ændrede tiden sig jo.«

»I det hele taget har Lillebælt også været gunstig for den danske nation, når vi er blevet angrebet syd fra af fjender, så kunne man trække sig i sikkerhed på Fyn, så vi har også været forenet. Vi har tidligt i historien hjulpet hinanden på kryds og tværs, så der ligger en stor portion historie bag, hvor vi er i dag. Bæltet er Dannevirke nummer to, når man ser på krigstider,« fortæller Peter Storm og kommer ind på de moderne historiske perspektiver:

»Middelfart er vokset op omkring færgetrafikken til Jylland. Den gik jo frem og tilbage mellem området her og Snoghøj. Vi skal faktisk ikke længere tilbage end 18tallet før, at det var hovedvejen gennem riget, når man kom og skulle videre. Det er jo vildt at tænke på, når man i dag ser tusindevis af biler pulse frem og tilbage, men indtil Jernbanen kom, var det via færgefarten til Strib. Det var hovedvejen gennem riget.«

»I dag gør det jo ikke noget, at man kan stå her ved Gammel Havn i Middelfart, selvom jeg er meget lokalpatriotisk, så elsker jeg at kigge over til Jylland og se kysten. Broerne forbinder jo de to lande, som jeg siger. Det er meget smukt. Vi er gode venner i vore dage – og broerne har hjulpet os til det,« fortæller Peter Storm. 

Se meget mere i interviewet her og mærk begejstringen, når Peter Storm fortæller. 

Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer