Statsministeren har lukket det offentlige Danmark ned. Det stod klart efter et pressemøde onsdag aften. Det private Danmark ‘bør’ lukke ned, lyder det fra Statsministeren – og det har affødt stor debat i Danmark.

Alle offentligt ansatte er sendt hjem med løn, men de private skal selv finde ud af hvordan de håndterer den her situation. Ansvarligheden siger, at man burde lukke sin virksomhed ned og sende alle medarbejdere hjem. Alt arbejde der kan laves hjemmefra skal selvsagt det, men for restauranter, kulturinstitutioner og rejsebranchen er der ikke andet for end at fyre sine medarbejdere.

Flere forretninger i Fredericia har taget konsekvensen og sendt medarbejderne hjem. Men der er også de der holder åbent, fordi de ikke kan holde til at lukke. Blandt andet kunne vi her på Fredericia AVISEN bringe en historie med Klods Hans, der vælger at holde åbent på trods af anbefalinger fra Statsministeren. “Vi har ikke råd til at lukke i fjorten dage, eller hvor længe det varer”, fortalte Indehaver Kenneth Dahlmoes. Det har fået en her række mennesker til at ytre kritik af Klods Hans på Fredericia AVISEN’s facebookside. For han burde lukke, lyder det.

Men han har en virksomhed, der, ifølge ham selv må lukke og slukke, hvis han mister indtægt i 14 dage uden kompensation. Bankerne har fået lov at bruge den kontracykliske buffer, men den gør i praksis ingen forskel, forklarede Direktør for Kommunikation og Innovation hos Spar Nord, Ole Madsen, fredag til Fredericia AVISEN. Det er stadig kun de virksomheder der har en fremtid på den anden side der kan få hjælp. Er man lukningstruet nu, ja så er man nok lukket når Corona-krisen er ovre. 

I Tyskland har man valgt at give ubegrænsede lån til de tyske virksomheder. Alle virksomheder kan låne lige det beløb de har brug for. Det kunne være til lønninger til de medarbejdere, der ikke længere producerer en værdi for virksomheden, fordi de er tvunget hjem. Det er noget i den stil man efterspørger i Danmark. Man efterspørger en dækning. Men den kommer ikke. Ikke endnu, i hvert fald. 

Det bliver dyrt for Danmark. Rigtig dyrt. Vælger man at give lån til virksomhederne kan det afbøde nogle af konsekvenserne her og nu, men pengene skal jo betales tilbage igen. Og så er det jo altid sådan, at pengene skal findes et sted. I forvejen skal der bruges ekstra midler i sundhedsvæsnet, men der skal også findes penge til kompensation af virksomhederne. 

Vælger man omvendt ikke at kompensere, så tvinger man virksomheder til at holde åbent og dermed være potentielle smittespredere – ellers tvinger man dem til at gå konkurs, fyre medarbejdere og så videre. Så falder skatteindtægten og flere placeres på offentlig forsørgelse. Igen er der kun én gruppe til at betale: skatteborgerne.

Det er svært, men for mig at se er der kun én farbar løsning: Kompenser i en eller anden form, der kan mærkes i virksomhederne, for følgeomkostningerne af at lade være er enorme.

Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer