Den 16. november 2021 skal fredericianerne stemme de kommende byrådspolitikere ind til fire års bystyre.

Havde man spurgt om udfaldet for et par år siden, ville forventningen uden tvivl have været endnu en overbevisende sejr til Jacob Bjerregaard og socialdemokraterne. Men det sidste år har været et af de mest usædvanlige i nyere, dansk lokalpolitik.

Fredericia har ramt de negative overskrifter på et landspolitisk plan. Først gik Fredericias stolthed, teatret, konkurs på den mest spektakulære måde. På trods af massive milliontilskud kunne økonomien ikke hænge sammen, og efter gentagne efterbevillinger faldt korthuset fra hinanden på et opsigtsvækkende og kort forløb. Dernæst trak Jacob Bjerregaard sig uventet fra borgmesterposten og meddelte samtidig, at der måske ville komme noget dårlig omtale om hans person.

Steen Wrist, daværende politiske ordfører for socialdemokraterne i Fredericia, blev valgt til at løfte den tungeste opgave man kan forestille sig. Få dage senere befandt han sig allerede i stormen, hvor han ikke bare skulle finde sine ben at stå på med den chokerende og uventede position som borgmester, men også skulle forholde sig til en sand shitstorm rettet mod Fredericia Kommune og hele forvaltningen. Og få uger senere blev kommunaldirektøren hjemsendt. Overskrifterne fortsatte, uge efter uge. Da han nåede marts måned, måtte Wrist gå ud til en samlet dansk presse og forklare sig ud af en advokatundersøgelse og en serie af problemer i forvaltningen.

Som en del af det pressemøde lagde man sig ud med det fredericianske erhvervsliv, da der blev rejst tvivl om byforum og andre parter, der uretmæssigt følte sig hængt ud. Først da man nåede sommer, var situationen stabiliseret nogenlunde.

I mellemtiden havde de borgerlige partier arbejdet ihærdigt med deres valgkamp, hvor den store svækkelse af Socialdemokratiet blev udnyttet til at skabe opmærksomhed om de borgerlige mærkesager.

I befolkningen spores der en generel utilfredshed med det sidste års afsløringer. Ikke mindst da man i slutningen af august 2021 måtte konstatere, at der havde været en overdådigt overforbrug i kommunens kronjuvel, havneselskabet, og atter måtte igangsætte en advokatundersøgelse. Socialdemokraterne har brugt det meste af 2021 på at være i defensiven. De første tre måneder af 2021 var man praktisk talt ude af stand til at sige et ord om sagerne, på grund af tavshedspligt og advokatundersøgelse. Samtidig var det også svært at finde en passende forklaring på mediehistorierne.

Den klassiske, socialdemokratiske fortælling om Fredericia er gået i stå. Hvor man normalt havde brugt tiden i et valgår på at fremhæve succeserne, måtte man acceptere at befinde sig på øretævernes holdeplads.

Omvendt har både Venstre, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti gang på gang kunne fremhæve, at der er et absolut, socialdemokratisk flertal i Fredericia. Og ganske vist har socialdemokraternes gruppeformand, Søren Larsen, gentagne gange været træt af argumentet, fordi der har været arbejdet med et bredt flertal blandt alle partier i byrådet. Men oppositionens evne til at bruge skandalesagerne som ekstraordinær medvind på cykelstien kan ses.

Blå blok har dog et problem. Det er ikke lykkedes at blive enig om en fælles borgmesterkandidat. Selvom der er meget røgslør over de foreløbige udmeldinger, så er kendsgerningen den, at uenigheden om borgmesterposten styrker socialdemokraterne. Derfor er det ikke nogen sikker ting, at et blåt flertal betyder en blå borgmester. På trods af gentagne spørgsmål om hvem der vil pege på hvem, så er der ingen entydig kandidat i blå blok.

Peder Tind fra Venstre har lagt sig op på en blød, borgerlig profil, hvor de varme hænder og rummeligheden har været en fast del af hans budskab de sidste år. Susanne Eilersen fra Dansk Folkeparti har med den stabile, politiske erfaring og politiske tæft, valgt også at smide sig selv ind i hatten med navne borgmesterposten. Tommy Rachlitz Nielsen fra Det Konservative Folkeparti, har holdt på sin tro på et byråd med deltagelse fra hans parti, men har valgt ikke at pege på en bestemt kandidat fra blå blok. Karsten Byrgesen fra Nye Borgerlige har endnu ikke meldt ud, hvem der peges på.

Hos Socialdemokratiet er der derimod ingen slinger i valsen. Den socialdemokratiske gruppe er tilfredse med Steen Wrists ledelsesstil, og virker oprigtig glade for at han har taget skraldet. Selvom nervøsiteten er stor og den forventede tilbagegang kan koste flere socialdemokrater deres byrådspladser, har man forenet sig i at tage et sejt træk i den sidste fase af valgkampen. Men bagved indsatsen er der også en uoverskuelig, politisk situation i vente, når stemmerne tælles op. For man kan gå fra et absolut flertal, hvor man selv kunne sætte holdet, til en væsentlig reduktion og dermed tilsvarende indflydelse i byrådet.

Socialdemokraterne vil sandsynligvis arbejde på at fastholde de resultater og den indflydelse de har haft i Fredericia Kommune de sidste to valgperioder. Det skal derfor blive spændende at se, om de er villige til at indgå kompromis-aftaler med en eventuel blå borgmester, hvis flertallet tipper over til blå blok. I den sidste ende har partiet meget på spil i byen, hvor de også er stærkt repræsenteret i forvaltningen og blandt kommunens medarbejdere.

Fremfor alt venter der måske fredericianerne en ny politisk virkelighed. Den brede enighed har måske snart set sine sidste dage. En af Jacob Bjerregaards spidskompetencer var at få mange med om bord i aftalerne. Men det var også lettere, når man sad med et solidt flertal.

Steen Wrist kan ende med et mudret byråd, selv hvis han formår at redde socialdemokraterne i Fredericia fra vælgerafstraffelse på grund af skandalerne.

Derfor bliver det en sand gyser den 16. november. Ikke blot hvordan stemmerne fordeler sig, men også at se hvem der formår at lave aftaler med hvem. Sjældent har Fredericia set en så uklar politisk situation, og sjældent har der været så meget at reparere i de kommende 4 år. For byen er inde i en enorm erhvervsmæssig og kulturel udvikling, der kan gå i stå, hvis det ikke lykkes at få stabiliseret den politiske situation i byen.