Den 1. juni 2016 overtog makkerparret Mads Täkker og Thomas Schmidt Jensen nøglerne til byens populære vin- og tapasbar, Perhaps. Et begivenhedsrigt år er allerede gået. Mads og Thomas er blevet fædre. De er blevet selvstændige. De tog en række sideveje i deres jagt på ”deres” Perhaps. Ingredienserne ”Mads” og ”Thomas” er tilsat undervejs på rejsen, der vækker glæde, men også tårer, sved, kram og mange timer.

Af Andreas Dyhrberg Andreassen

For et år siden sprang boblerne på Restaurant Perhaps i Fredericia. Mads Täkker og Thomas Schmidt Jensen havde netop overtaget nøglerne til byens populære tapas- og vinbar. Alt virkede som en drøm. Både drømme og smil var store. Makkerparret var inde i boblerne. De svævede rundt mellem gæsterne. Det var en glædesrus, der fik dem til at svæve.

Kokkene, der er gode venner, havde arbejdet sammen på Gram Slot og kort tid før overtagelsen af Perhaps var de kommet tilbage til byen. De fik så kort tid efter nøglerne til et livssporskifte. Et år efter har jeg lavet en aftale om at besøge dem igen et par dage før dagen, så jeg stiller cyklen og går ned ad af de tre trappetrin, og møder skydedørene, der åbner sig. For enden af langbordene sidder Mads og Thomas. Thomas har et sort forklæde på og Mads en hvid skjorte. Deres blik og hår stråler, stritter og står stærkt. Jeg sætter mig ned og spørger straks nysgerrigt:

Hvordan har det første år været?

”Helt ærligt, vi vidste ikke, hvad vi skulle forvente. Vi synes, at Perhaps var et super cool sted. Vi havde været i branchen i flere år, men det med at blive selvstændig var helt nyt for os”, fortæller Thomas.

”Jeg har faktisk lige haft 10 års jubilæum i branchen, og så endda her i butikken, det var da storartet”, indskyder Mads og drikker af sin kaffe.

For et år siden var begejstringen stor, da de to indehavere afholdt reception, men de anede ikke, hvad der ventede dem.

Mad ud af huset

”Der gik ikke mange dage, før vi begyndte at dreje. Det føltes som om, vi kørte rundt i en rundkørsel, rundt og rundt, vi troede, at vi skulle lige ud, men så endte vi med at tage en sidevej”, forstår du, hvad jeg mener, spørger Mads. ”Ja, det gør jeg”, svarer jeg.

Med til overtagelsen af Perhaps hørte også de bestillinger, som var afgivet. Heri fandt parret den første sidevej. ”Mad ud af huset”.

”Vi skulle levere til Simon Kvamms demokoncert i Det Bruunske Pakhus med EventC. Simon Kvamm skulle ud på sin ”Vandmandsturne”. Vi lavede sliders til 150 gæster og fem dage senere var vi ude af huset igen, da Fredericia Teater skulle bruge mad til forpremieren på ”STEAM”. Vi bevægede os til Tøjhuset. Det blev hurtigt vores måde at markedsføre os på,” siger Mads og kigger på Thomas.

”Vi overtog et eksisterende menukort, et koncept og en stil. Vi kørte videre, men da vi fik fødderne plantet på jorden, begyndte vi gradvist at finde Mads og Thomas frem i menukortet. Det har allerede været en spændende, men lang proces, som stadig er i gang”, siger Thomas.

Mads fortsætter: ”Vi havde nok forventet, at vi skulle lave gourmet-tapas, men vi kunne se på andendagen, hvordan sliders og de lidt ”lettere” retter eksploderede i bestillinger og opnåede gæsternes kærlighed. Sliders blev en stor del af vores forretning og vores frokostkort er gået den vej, men også vores rejer i persilleolie er meget efterspurgte, hvilket i grunden er sjovt. Det er rejer, persille og olie, men vi lytter til vores kunder og forstår, når der er noget, de vil have.”

Det betyder ikke, at køkkenet, der i løbet af året også er udvidet med kokkeelev Jacob Savas, går ned på stil, niveau, råvarer og smag. ”Vi sætter alle en stor ære i et godt håndværk og friskhed”. Det sker med kærlighed til kokkefaget. ”Vi kan ikke skrue ned for vores niveau, selvom noget måske bliver hverdag i vores køkken. Sådan er vi ikke. Niveauet skal være højt”, siger Thomas og fortæller om sine læreår, hvor det pludselig giver mere mening, hvad han lærte; selv den mad, man laver hver eneste dag, skal indeholde passion, gejst og lyst, så gæsterne bliver tilfredse.

Hvad er Perhaps så i dag?

”Det er et godt spørgsmål, for mens vi er blevet selvstændige og ikke mindst blevet fædre til Joshua og Birk er tiden fløjet af sted, men Perhaps er et skønt sted, som vi elsker. Ja, vi er glade for at gå på arbejde. Vi krammer hinanden jævnligt om morgenen, når vi møder. Vi ser stadig hinanden mere end vores kærester, så det skal også være sådan, at vi skal kunne lide stedet, siger Mads med et skarpt blik og fortsætter: ”Perhaps er blevet et sted, hvor man får en helaftensoplevelse med alt fra tapas, vin, cocktails til kaffe. Vi har fået tingene til at passe bedre sammen, og har nået et niveau i kunnen, der er stedet og omgivelser værdige”, siger Mads og drikker lidt af sin Schweppes Lemon.

Cocktails er in

Thomas har åbnet en Ramlösa med citrus. Han griner, da Mads fortæller om kram og stedet, men fortæller enigt, ”at Perhaps er et godt sted, en restaurant, som de begge sammen med gæster og medarbejdere er med til at forme og gøre til, hvad den er.

”Jeg er også blevet lidt af en cocktailnørd, det havde jeg aldrig forestillet mig. Det er sgu en videnskab og endnu en sidevej, som vi slet ikke havde forventet, skulle blive så populær”, mener Thomas. ”Vi har lært en del og fået forståelsen af, hvor populært, det er i Fredericia. Det er sjovt at gå i baren efter timerne i køkkenet. I gamle dage var cocktails noget, jeg drak i en fart, i dag er det sukker, syre, alkohol mixet med følelser og det at få cocktailen til at ligne en million,” fortæller Thomas.

Mads indskyder: ”Jeg troede, at gin og tonic var; ja gin og tonic, men også her, er der mange udgaver og holdninger. Det er meget subjektivt, hvad vores gæster kan lide. Vi har jo alle forskellige smagsløg. Det nye sort er gin med agurk og peber, men gin kan bruges til meget andet – og det gør det sjovt og udfordrende. Vi leger med råvarerne og skaber noget vores gæster kan lide.

Hvad med vinen?

Vi har mange glade vinelskere, men her er der ikke noget, der skiller sig ud. Vi sælger bredt fra vores menukort, men det er ikke på samme måde som cocktails, hvor mange vælger at få en før og efter maden, men vi sælger naturligvis glædeligt hele repertoiret.”

Glade gæster og specialarrangementer

I forbindelse med mit interview med Mads og Thomas valgte jeg også at spørge en række af stedets gæster, der bruger Perhaps til forskellige formål. Den første, som jeg tog kontakt til var Teaterchef Søren Møller. Han holder meget af Perhaps og fortæller:

”Perhaps er et vigtigt og eksklusivt urbant åndehul i en dejlig provinsby, hvor man kan holde både eksklusive businessarrangementer og nyde et glas vin og tapas privat. Stedet gør Fredericia bedre og til en større by. Jeg er lykkelig for at det findes, både som privatperson og teaterchef.”

Det kunne Salgs- og Eventmanager, Randi Wael fra FC Fredericia bakke op om:

”Lige fra Mads og Thomas trådte ind i køkkenet med maden til vores VIP-arrangement i thansen.dk Lounge var der smil på læben, de er to friske unge fyre, der har styr på sagerne og smilet var endnu større, da vores samarbejdspartnere havde smagt og spist maden. Kvaliteten var fantastisk, udvalget af mad ramte spot on – vi kan altid fornemme, når maden rammer plet og det er ret vigtig for os, at vores madsamarbejdspartner sætter sig ind, hvilket arrangement og personer, de skal levere mad til. Det må man sige lykkedes til fulde. Så det er en fornøjelse, at vi har forlænget vores samarbejde og de skal levere maden igen til en efterårskamp.”

En anden stamgæst er advokat Mads Thejl Hansen, der fortalte på telefonen:

“Perhaps er ikke en traditionel fredericiansk restauration, men et ambitiøst foretagende, der emmer af storby, når Mads og Thomas virkelig ruller sig ud. På Perhaps er der ingen alderskrav, men noget for enhver smag, i gode omgivelser. Perhaps giver byen en ekstra dimension. Det er dejligt at se, at Mads og Thomas har fået gang i butikken.”

Da kokkereringsfolkene blev inviteret til koncert

Et af de andre steder, hvor Perhaps arbejder med udvikle oplevelser er via deres arrangementer. De har gennem det forløbne år haft besøg af lokale vinhandlere, sommeliers, standup-komikkere, sangere, kunstnere og holdt mindeværdige privatfester. De arrangementer giver muligheder for at præstere noget andet.

”Vi kan skræddersy vores produkter og virkelig folde vores vinger ud. Vi kan lege madnørder og arbejde kreativt. Det elsker vi. Privatfester er også gode, fordi stemningen ofte stiger til magiske dimensioner – og maden her om det er gourmethotdogs til natmad med hjemmelavet chiliketchup eller om det er braiseret svinekæbe altid er en fornøjelse at præsentere for gæsterne.” fortæller Thomas.

Begge har også lavet mad til Simon Kvamm og Mads Langer, indenfor det første år – og det kan de faktisk godt lide.

”Det er da fedt at lave mad til nogle musikere og sangere, som elsker deres fag – og som altid gør det bedste for at performe, så publikum bliver tryllebundet. Simon Kvamm blev endda så tilfreds, at han inviterede os med til koncerten. Sådan et par ”kokkeregeringsfolk” skulle da opleve hans koncert. Vi kom med backstage og fuldendte en fantastisk aften,” fortæller Mads og peger over på ”Wall of Fame”, hvor autograferne og billederne af de to sangere hænger.

Fødselsdag og bryllup på Perhaps

Der er ikke kun Perhaps, der kan fejre år. Kokkeeleven Jacob Savas er også fyldt 17 år, så smilene er store, da han fortæller, at hans mor kigger forbi med en kage. Jeg spørger Mads og Thomas, hvad der er på tegnebrættet i år to:

”Der er meget i støbeskeen. Vi har mange ideer, som vi vil arbejde med skridt for skridt. F.eks. specialarrangementer, som vin, rom, portvin, gin, whisky-smagninger, små events, tænk-ud-af-boksen-aktiviteter med plads til mangfoldighed og en anderledes hverdag, modeshows, herreaften og bare mere os, men vi tager som sagt tidligere et skridt ad gangen og så må vi se. Nå ja, så skal Thomas også giftes med Ida i sensommeren – men det er jo sæson tre,” slutter makkerparret med et kæmpe smil. Vi sætter os til bordet. Jacob Savas har lavet tre sliders til os.

Velbekomme og tillykke til Perhaps.