Ledig luksuriøs et-værelses-lejlighed i tagetagen på et højhus med terrasse og en fabelagtig udsigt over Kolding fjord. Sådan kunne boligannoncen lyde for at lokke lejere til Koldings tre nye vandrefalkekasser.

Men vandrefalke læser nok desværre ikke boligannoncer og er nogle kræsne størrelser, der ikke så nemt lader sig lokke. Det forhindrer dog ikke Kolding Kommune i at prøve – i tæt samarbejde med Lejerbo, DLG, Dansk Ornitologisk Forening og det beskyttede værksted Nordhøj.

’Vi ved, at der er et vandrefalkepar, der yngler ved Skærbækværket kun få kilometer fra Kolding i fugleflugt, så vi håber, at det kunne være en unge herfra, der kunne være interesseret i at flytte til Kolding. Vi satser jo i forvejen stort på ungdomsboliger, siger biolog Line Ankjær fra By- og Udviklingsforvaltningen med et smil.

Erfaringen fra andre steder viser, at det ofte tager et par år fra en redekasse er sat op til en vandrefalk flytter ind.

Duer på menuen

Vandrefalke vil kun bo højt til vejrs, og kræver frit fald under redekassens veranda. Udover en silo hos DLG på Kolding havn har boligforeningen Lejerbo sydøst for Kolding havn, lagt hus til en vandrefalkekasse.

Hos Lejerbo er kassen boltet forsvarligt fast i 13. sals højde, og her håber blokansvarlig Carsten Brun også, at lejerne får glæde af at se luftens Formel 1-racer lige uden for vinduerne. Men Lejerbos incitament til at deltage i projektet er primært et helt andet.

’Vi døjer rigtig meget med duer, der rent ud sagt sviner rigtig meget. Vi har forsøgt at skræmme dem væk på forskellig vis, men uden resultat. Hvis vi får en vandrefalk til at slå sig ned, regner vi med, at de vil hjælpe med at gøre arbejdet for os’, siger Carsten Brun.

Udover duer, står der bl.a. også hættemåger og kragefugle på vandrefalkens menukort, og de fortærer ca. én om dagen af disse arter. Skulle der komme unger i vandrefalkekasserne stiger foderbehovet yderligere.

Flere naturoplevelser i byen

’Projekt vandrefalk’ udspringer af Kolding Kommunes strategi om at skabe flere bynære naturoplevelser for borgerne.

’Det ville være en helt ekstraordinær oplevelse at se verdens hurtigste dyr på tæt hold. Men mindre kan også gøre det. I år har vi fx også søsat ’Vild Med Vilje’-konceptet, hvor vi vil fremelske en mere mangfoldig natur og større muligheder for oplevelser i udvalgte grønne områder,’, forklarer afdelingsleder i By- og Udviklingsforvaltningen Jakob Leonhard.