Forside Danmark Pendlerliv: Kør 50 km og få huset til under halv pris

Pendlerliv: Kør 50 km og få huset til under halv pris

DEL
Arkivfoto: Home

Opgørelse: De fleste boligkøbere er parate til at pendle op til 50 km – og kører man ud fra Odense, er der op til 1,2 mio. kr. spare på boligbudgettet

I en afstemning på Boligsiden.dk svarer over halvdelen, at de er villige til at køre 50 kilometer eller mere fra deres bolig til arbejdspladsen.Den fleksibilitet giver råd til meget mere bolig end i landets største byer, viser en beregning fra ejendomsmæglerkæden Home.Hvis et ungt par vælger at køre de ca. 40 km fra Odense til Assens, så koster huset i Assens typisk mindre end halvdelen af et tilsvarende i Odense. I snit 1 mio. kr. opgjort for kommunen i stedet for næsten 2,2 mio. kr. i Odense kommune. Altså en gennemsnitlig besparelse på næsten 1,2 mio. kr. (*) I Bogense (Nordfyns kommune) og Faaborg-Midtfyn, er besparelsen næsten lige så stor, mens der i Svendborg og Middelfart kommuner er ca. 500.000-700.000 kr. at spare. (se tabel)

I Home Assens har man over de seneste par år mødt et stigende antal yngre købere fra Odense, og begrundelsen er ofte økonomien, bekræfter ejendomsmægler Kasper Vorre.

“Dem, der søger ud til os, oplever at kunne få meget mere hus for deres penge,” siger den lokale home-mægler.

“Der er også nogle af dem på boligjagt her, der gerne vil bo billigere for at opnå større frihed for familien ved ikke at være bundet op på en stram boligøkonomi og et krav om to indkomster,” fortæller Kasper Vorre, der understreger at priserne inden for kommunen varierer betydeligt.

Også hos Home i Svendborg møder ejendomsmægler og indehaver Mark Kirk Mahler flere odenseanere på boligjagt.

“De fleste tilflyttere kommer fra Odense. De rykker til Svendborg for at få råd til et bedre hus eller for at få bedre beliggenhed, end deres budget rækker til Odense,” fortæller Mark Kirk Mahler.

“De tiltrækkes også af herlighedsværdien ved Svendborg – som sundet og naturen, der er helt tæt på i Svendborg, samt gode skoler og et aktivt lokalsamfund og kulturliv,” uddyber han.

En del af tilflytterne fortsætter med at arbejde i Odense, men flere finder hen ad vejen job lokalt, er hans indtryk.

4.500 billigere hver måned
Hvis man ser på forskellen i den månedlige ydelse på et 30-årigt fastforrentet realkreditlån med afdrag, er det hver måned ca. 4.500 kr. til ca. 2.000 kr.billigere efter skat for familien at rykke ca. 50 km ud på Fyn fra Odense, viser en beregning fra Home på Realkreditdanmark.dk (**)Det er altså store summer, man kan spare, men for nogle familier er det også en ren nødvendighed at rykke ud fra de største byer, hvor de høje boligpriser kræver en høj indtægt, som mange ikke kan honorere, påpeger Home.Men én ting er økonomien, noget andet er at få hverdagen til at hænge sammen, hvis begge forældre for eksempel skal pendle til jobs i Odense.”Det kan tage en halv til en hel time hver vej, og det er selvfølgelig tid, der går fra familielivet,” siger Henrik Hauthorn Jensen, der er boligmarkedsanalytiker i Home.

Der er også omkostninger forbundet med at pendle. Ifølge Bilpriser.dk, skal man regne med en udgift på knap 2.100 kr. om måneden til en mikrobil med 20.000 km kørsel om året.

Der er også forskel i udgifterne til institutionsplads, kommuneskat, grundskyld og varmeudgifter fra kommune til kommune, påpeger Home.

“Der er mange faktorer i regnestykket, men for mange unge boligkøbere, især hvis de skal købe bolig for første gang, er det enkelt; de er tvunget til at rykke ud fra de største byer for overhovedet at få råd til at købe et hus, hvor de kan få de rammer om familielivet, de drømmer om,” fastslår Henrik Hauthorn Jensen fra Home.

Også omkring Aalborg og Aarhus er der penge at spare for boligkøbere, der vil køre op til 50 km fra deres bolig til arbejde. Men besparelsen er klart størst omkring København.

Hvis et ungt par med et barn fravælger København og i stedet køber et gennemsnithus på 140 kvm i Lejre kommune, så koster familiens hus lige godt 1,9 mio. kr. i stedet for over 5,3 mio. kr. i Københavns kommune. Altså en besparelse på over 3,4 mio. kr.

*marts 2019
** ult. april 2019 

FAKTA 1:

Så langt vil boligkøberne pendle:
35 % vil pendle op til 50 km dagligt – 15 % faktisk helt op til 100 km og 4 % endnu længere.

Afstemningen er foretaget blandt brugerne på Boligsiden.dk i perioden fra 6. februar til 14. februar. I alt er der afgivet 1.097 svar til spørgsmålet: Hvor langt er du villig til at køre til arbejde fra din bolig?https://bolignyheder.boligsiden.dk/2019/03/lang-afstand-til-jobbet-skraemmer-ikke-boligkoeberne/

FAKTA 2:

Besparelse ved at flytte 50 km fra landets største byer – sammenligning af skat, grundskyld og vuggestueudgift

http://www.lecture.dk/moms-dining/
Annonce
DEL