I en ny serie tager vi med pulsen på Fredericias arbejdsmarked sammen med Social- og Beskæftigelsesudvalgsformand Peder Tind (V) en gang om måneden. I denne første artikel introducerer Peder Tind os for sine betragtninger af det arbejde, som han og byrådet satte i søen i 2017.

I januar raser debatten blandt nogle politikere og borgere om kommunens rolle på arbejdsmarkedet, Jobcentret, samarbejdet med en lægerådgiver, misbrug og meget andet. Peder Tind skal forholde sig til det hele. Han er en åbensindet politiker, så selvom det kan give sociale klø, så svarer han online i tråde på Facebook, noget de færreste politikere gør af fri vilje, når de presses.

Det er hans indgangsvinkel til sit hverv som udvalgsformand. Han kommenterer aldrig på personsager, men tager henvendelserne seriøst. Han står på mål på gode såvel som hårde beslutninger, men tager også imod, når vreden spreder sig. Vi har spurgt udvalgsformanden om, hvordan han ser Fredericia lige nu.

”Fredericia er inde i en god fortælling, hvor byen faktisk blomstrer og gør det godt. Vi oplever vækst, og virksomheder flytter til Fredericia. Vi ser også, at udsatte målgrupper bliver inkluderet i fællesskabet, men når det er sagt, så er der stadig meget arbejde at foretage sig endnu. Det er en klar opgave for os som politikere; at arbejde for, at alle kommer med,” indleder Peder Tind med et alvors blik og fortsætter:

”Vores opgave er at sætte en klar retning for, hvor vi skal en. Jeg synes, at jeg gennem min tid som udvalgsformand har deltaget i en god debat, hvor mange emner har været med til at sætte en retning, og ikke mindst få retningen implementeret i kommunen. Retningen har mange ansigter, og det er komplekst. Som politiker er jeg sat i verden for at tage et fælles ansvar. Jeg brænder for de politiske løsninger, hvor vi i fællesskabet tager ansvar og træffer beslutninger. Et samfund, der inkluderer mennesker, men også skaber nye fælleskaber.”

Peder Tind (V) underskriver samarbejdsaftalen med varmestuen på vegne af Fredericia Kommune (Foto: Fredericia AVISEN)

Hvorfor blev du politiker?

”Godt spørgsmål. Jeg blev politiker for at skabe det bedst mulige samfund, også for dem, der ikke er en del af fællesskabet – eller måske ikke føler, at de er det,” siger Peder Tind og fortæller om det tema, som han arbejder meget med i disse dage:

”Hvis vi ser på arbejdsmarkedet og vores Jobcenter, så satte vi mange skibe i søen, da vi startede arbejdet i 2017. Der er mange vigtige skibe heriblandt, og jeg tror på, at vi kommer til at se resultaterne snart. Retningen for mig er et menneskeligt Jobcenter, hvor vi møder borgerne i øjenhøjde, og tager udgangspunkt i deres drøm. Alle skal i arbejde så længe, at det er muligt, og de kan tage et arbejde, dette er også sagt velvidende, at alle ikke kan arbejde på fuldtid. Vi skal skabe det rummelige arbejdsmarked, som vi har talt om i mange år”.

Retningen for mig er et menneskeligt Jobcenter, hvor vi møder borgerne i øjenhøjde

Hvordan?

”Det er vi i gang med, som jeg sagde har vi sat mange retninger og mange skibe i søen. 2019 bød eksempelvis også på flere fleksjob end 2018. Det er et mål for os for eksempel at sikre dem, der kan være på arbejdsmarkedet på nedsat tid. Vi har også foretaget nogle store skift og tocifrede millionprioriteringer, vi gennemfører langt flere samtaler og så laver vi virksomhedsrettede tilbud. Personligt er jeg stor tilhænger af at bruge det, vi ved, der virker og ikke mindst at skrue op for det,” fortæller Tind og fortsætter:

”Vi skal også skabe stærke relationer mellem virksomheder og borgere. Vi skal give borgerne mulighed for at komme tilbage på arbejdsmarkedet. Hvis en borger har været på kontanthjælp i 10 år, så hører jeg tit, at den borger får vi aldrig tilbage på arbejdsmarkedet igen. Men jeg ved, at et arbejde er en identitet, og det betyder noget at være en del af et arbejdsfælleskab, så vi må aldrig stoppe med at kæmpe for dem. Jeg vil faktisk sige det sådan: Jeg vil ikke stoppe med at kæmpe for en borgers drøm.”

Peder Tind foran Jobcentret. (Foto: Thomas Lægaard/ Fredericia AVISEN)

Når du stadig skal besvare mange spørgsmål og deltage i et væld af debatter, går det så den rigtige vej?

”Ja, det synes jeg. Jeg ved, at vi tager nogle tæsk, og nogle beslutninger kan være upopulære, særligt fordi alle borgere også er individuelle, hvorfor der ikke nødvendigvis findes nogle generelle løsninger, man kan trække ned over hovedet på dem. Så møder vi borgerne i en dialog, og mere som mennesker end borgere. Vi skal også hjælpe de mennesker og grupper, der er sårbare,” siger Tind og uddyber:

”Det tager lang tid. Vi kommer ikke til at se forandringer over natten – og jeg tør også godt lægge hovedet på blokken og sige, at det aldrig bliver perfekt. Der vil ske fejl, men vi skal lære af dem, og blive klogere. Jeg synes, at det værdibaserede og strategiske er sat, og jeg tror, at vi vil se mange gode resultater. Jeg forventer mig også meget af Code Of Care, strategi for udsathed og andre projekter. Flere borgere har det bedre, færre er hjemløse og vi har sat en ny kurs. Jeg vil gerne stå på mål for et personligt Jobcenter, hvor vi anerkender, at alle kan blive udsat i livet, ingen kan undgå at få brug for hjælp af andre. Vi skal yde hjælpen til de mennesker, der får brug for den. Jeg er stor tilhænger af, at vi bliver gode til at yde en stærk kerneydelse. Det er borgernes liv, vi arbejder med. Det betyder også, at man ikke skal opleve at blive kastebold mellem projekter, eller skifte sagsbehandler fem gange i et forløb.”

Er reglerne for Christiansborg gået for vidt?

”Det er et svært spørgsmål. Loven er kompleks, det erkender jeg, men der er en forenklingsreform på vej. Vi skal overholde loven, men der er skabt for mange regler, og det bliver komplekst i den verden, vi lever i, hvor mennesker har unikke problemstillingerne. Derfor vil jeg også sige til de mennesker, der har været i et forløb eller er i et forløb, at de har min fulde respekt,” svarer Tind og slutter:

”Jeg forstår de mange kritiske røster, fordi vi er i gang med en turnaround, en genopbygningsfase og en periode, hvor vi omstiller os. Der vil være bump på vejen, der vil opstå sårbare situationer, så vi skal være varsomme. Jeg ser også frem til det tredje borgermøde i rækken lige om lidt. Jeg bruger generelt meget tid på at tale med borgerne, som enten henvender sig direkte til mig eller ytrer sig andre steder. Det er vigtigt, at vi er tæt på. Jeg er også sikker på, at vi er på vej i den rigtige retning, samt at resultaterne vil vise sig.”

Følg
Notikation om
guest
1 Kommentar
Ældste
Nyeste Mest bedømte
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Benny Jensen
Benny Jensen
8 måneder siden

Det kan godt være at folk står i kø… Eller de få der oplever den hårde linje fra jo jobcentret… Jeg har lige været gennem et forløb der… Og det et par gange mere… Men jeg er altid blevet behandlet pænt… Det handler nok mere om den opførsel man selv kommer med… Mødte jeg en der var aggressiv ville jeg også gå i forsvars posion og bruge de magtmidler jeg havde for at få den aggressive person stækket… Så nej… Det er ikke altid jobcentreret der er den skyldige…