Hvor det meste af Danmark er gået mere eller mindre i stå i sommerferien, er der travlhed på paskontoret på Fredericia Bibliotek. Bag skranken sidder Jeanette og Lissie, der hjælper med pas, kørekort og gode turistråd.

Når du træder ind på Fredericia Bibliotek, svinger til venstre op mod bøgerne mødes du af to store smil. Det er Lissie og Jeanette der forsøger at svare på alt mellem himmel og jord.

Lissie er turistguide, der især de sidste par dage har haft meget travlt med to krydstogtskibe og 5.-6. juli. Spørgsmålene er mange, alt fra hvad en taxa til Legoland koster, til hvor man kan finde ting med Landsoldaten på. Magneterne er også et kæmpe hit, især hos amerikanerne. “De må have meget store køleskabe, med alle de magneter”, lyder det med et grin.

Hos Jeanette kan man få hjælp til alt fra kørekort til pas – og der er travlt her i sommerferien, hvor pasforlængelser, midlertidige pas og internationale kørekort bliver bestilt.

“Der kommer rigtig mange forbi hernede i sidste øjeblik for at få lavet pas, men heldigvis er der jo mange muligheder for at komme på ferie alligevel”, fortæller Jeanette og fortsætter:

“Vi har flere forskellige muligheder for at få lavet et pas til ferien. Hvis det er under tre måneder siden at det er udløbet, så kan man få det forlænget i syv måneder – og det er helt gratis. Vi kan også lave et haste-pas, det tager en 3-5 dage normalt, og det koster heller ikke ekstra. Den sidste mulighed er, hvis det er her og nu man skal afsted, så kan vi lave et provisorisk pas”.

“Man skal dog holde sig for øje, at det ikke er alle lande der tager imod folk med et forlænget eller midlertidigt pas, men det kan man tjekke på Udenrigsministeriets hjemmeside. Men det skal lige siges, at vi endnu ikke har oplevet nogen der har haft problemer”, forklarer Jeanette.

Det er ikke kun pas der bliver ordnet i sommerferien hos Jeanette og hendes kollegaer. Også internationale kørekort, og pas til børn med dobbelt statsborgerskab går stærkt.

“Der er mange der kommer med dobbelt statsborgerskab, især amerikanere, der når de besøger Danmark i sommerferien kommer forbi og får lavet et pas til børnene”, fortæller Jeanette Kjær Christiansen og fortsætter:

“Men vi får også lavet mange internationale kørekort til folk der skal køre bil i udlandet, for der gælder det almindelige EU-kørekort jo ikke. Vi laver også mange billeder til officielle ID-kort, for folk der ikke har pas eller kørekort”, fortæller Jeanette.

Vi lader de to komme tilbage til arbejdet, der står allerede flere i kø og venter på hjælpen.

https://fairbillet.dk/Store/Basket/BuyTicket?EventId=249&TicketCategoryId=845d