Står din by under vand i 2034? det kan blive konsekvensen, hvis vandstanden bliver ved med at stige på grund af klimaforandringerne.

Den globale temperatur har aldrig været højere, islaget på verdenshavene har aldrig været lavere, og verdenshavene oplever vedvarende vandstigninger og stigende havtemperaturer. Det står foruroligende til med klimaet i verden og Danmark kan ikke se sig fri for også at opleve problemerne.

– Vores udfordring i Danmark er, at vi har en meget lang kystlinje. Og havspejlsstigninger (højere vandstand i havene, red.) sammenholdt med flere og måske mere intense storme er noget af det, der kommer til at presse rigtig mange af vores kyster og vores byer. Og så bliver vi ramt oven i og bagfra – kan man sige – af mere intenst nedbør og en større nedbørsmængde. Særligt i vinterperioden. Danmark får et problem med vand. Og nok i virkeligheden for meget af det fra mange sider, har Professor Jørgen E. Olesen der er forsker i klima, miljø og fødevarer på Aarhus Universitet tidligere fortalt til DR Nyheder.

Vejle skal tage sig i agt
En ny rapport fra EU’s Miljøagentur, EEA, konkluderer at klimaforandringerne og det mere ekstremt vejr allerede er et faktum. De danske byer skal derfor tage sig i agt for de stigende vandstande.

”Land- og havtemperaturerne er steget, nedbørsmønstrene har ændret sig, så våde regioner får mere nedbør især om vinteren – og tørre regioner får mindre nedbør især om sommeren. Havisen skrumper, gletsjerne har fået mindre volumen, og snedækket er blevet mindre. Samtidig er havniveauet steget, og de klimarelaterede ekstremer som hedebølger, kraftig nedbør og tørke er steget i hyppighed og intensitet mange steder i Europa”, lyder det i rapporten.

Klimaet skal tilbage på dagsordenen
Klimaet vedkommer os alle sammen og vi kan alle sammen gøre små og store tiltag i vores dagligdag til gavn for klimaet. Denne problematik sætter energi- og telekoncernen SE fokus på med en ny kampagne #WTFgørvimedklimaet, hvor komiker Magnus Millang sammen med sin bror Emil undersøger, hvor galt det står til med klimaet i Danmark.

– Klimaet er noget som man på den ene eller anden måde skal tage stilling til. Om man vil gøre noget ved det, eller ikke tror en skid på det, så er det at tage stilling. Jeg er bekymret, og det er irriterer mig faktisk. Er det fordi jeg er bange for at dø, eller irriterer det mig bare, at jeg er nødt til at forholde mig til det? Er det overhovedet muligt at leve normalt og samtidig gøre noget ved miljøet? siger Magnus Millang om indgangen til filmprojektet.