Husk solbrillerne i sommervejret – og vælg de rigtige. Solens UV-stråler kan nemlig skade øjnene, hvis du helt glemmer solbrillerne eller hvis du ikke vælger de rigtige. Beskyt også børnenes øjne, som er ekstra udsatte, lyder anbefalingen fra Louis Nielsen

Solcreme, solhat, shorts – og solbriller.

Husk også solbrillerne, når kufferten pakkes til sommerferie i Danmark eller udlandet. Uanset hvor sommerferien går hen, er det vigtigt at beskytte øjnene i sommervejret. Sådan lyder anbefalingen fra chefoptiker Michael Biegala hos Louis Nielsen Fredericia. Solens UV-stråler kan nemlig forårsage varige skader på øjnene, hvis de ikke bliver beskyttet af solbriller i den skarpe sommersol.

Chefoptiker Michael Biegala minder om at huske solbrillerne i sommersolen og giver 4 råd til at vælge de rigtige solbriller.

Længerevarende eksponering af sollys kan blandt andet forårsage tidlig udvikling af grå stær og makula degeneration (forkalkning i øjet), som kan nedsætte synsevnen og i værste fald føre til blindhed.

– Med solbriller behøver vi ikke at knibe øjnene sammen i sommersolen og få ondt i hovedet. Det er selvfølgelig dejligt. Men derudover har solbrillerne en anden meget vigtig funktion. De kan stoppe solens farlige UV-stråler, som kan forårsage grå stær, og derfor er det vigtigt at huske solbrillerne uanset om man nyder sommersolen i Danmark eller i udlandet, fortæller Michael Biegala og fortsætter.

– Syd på er solen skarpere end i Danmark, og derfor er solbriller vigtige, men selv på en halvskyet sommerdag i Danmark, hvor solen kun kigger frem af og til, anbefaler vi brug af solbriller.

Vælg solbriller med UV-beskyttelse
Det er imidlertid ikke ligegyldigt, hvilke solbriller du køber. Michael Biegala pointerer, at mange tror, at alle solbriller automatisk beskytter mod solens farlige UV-stråler, men det er ikke tilfældet.

– De fleste solbriller i Danmark har UV-beskyttelse, men det er ikke nødvendigvis tilfældet, hvis man køber solbriller i andre lande på ferien eller online, fortæller Michael Biegala, som også oplever, at folk tror, at mørke glas er ensbetydende med indbygget UV-beskyttelse.

– Jeg har nogle gange kunder, der kommer ind og vil have solbriller med mørke glas fordi de tror, det betyder, at der er UV-beskyttelse i. Men sådan er det ikke. Man kan sagtens købe solbriller med mørke glas uden UV-beskyttelse, men det anbefaler vi ikke. Derfor har vi UV-beskyttelse i alle vores solbrilleglas, uanset om de er mørke eller ej. Alle vores solbriller er desuden CE-mærkede, fortæller Michael Biegala.

CE-mærkningen er en garanti for, at solbrillerne har den anbefalede UV-beskyttelse, og det er denne mærkning, Michael Biegala anbefaler, at man går efter. Det vil fremgå på solbrillens stang, hvis den er CE-mærket.

– Med CE-mærkningen sikrer du, at solbrillerne lever op til kravet om UV-beskyttelse, så tjek det, inden du tager dine solbriller med på sommerferie eller står og skal købe nye, fortæller Michael Biegala.

Børns øjne er specielt udsatte
Michael Biegala påpeger, at det er ekstra vigtigt at beskytte børnenes øjne mod de skadelige UV-stråler, fordi børns pupiller er større og derfor mere udsatte for solens kraftige stråler.

– Børnenes øjne er specielt udsatte, fordi deres pupiller simpelthen er større end voksnes. Når pupillerne er store, vil flere UV-stråler ramme nethinden og linsen inde i øjet, og det er her strålerne kan gøre skade. Samtidig opholder børn mere udenfor end de voksne, og det betyder, at de er ekstra udsatte. Derfor er det vigtigt også at beskytte børnenes øjne, fortæller Michael Biegala.

4 tips til valg af solbriller

  1. Brug ikke kun solbriller i fuld sol, brug dem også på halvskyede dage, hvor solen kigger frem.
  2. Vælg solbriller med UV-beskyttelse, som stopper solens farlige stråler.
  3. Gå efter solbriller med CE-mærkning, som garanterer, at solbrillerne overholder kravet om UV-beskyttelse.
  4. Husk solbriller til børnene, hvis øjne er ekstra udsatte, fordi de har større pupiller og opholder sig udenfor i længere tid end voksne.

Kilde: Louis Nielsen

http://prinsenafegypten.dk