Både Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti er klar til at åbne de dele af landet hvor der ikke længere er et højt smittetryk. Blandt andet er man i Middelfart Kommune under 20 smittede pr. 100.000 indbyggere, et tal der tidligere i pandemi-forløbet har fungeret som nedre grænse.

Spørger man Niels Flemming Hansen (K) er der ingen tvivl: Danmark skal genåbnes i de områder hvor smitten er faldet drastisk – og på den måde sikre nogle af de trængte virksomheder ude omkring i landet. Det samme gør sig gældende for Kristian Thulesen Dahl, formand for Dansk Folkeparti, der er klar til at åbne en række brancher i de mindst ramte kommuner.

Siden d. 25. december har Danmark været helt lukket ned, kun de yngste skoleelever har fået lov at vende tilbage til deres normale hverdag. Ellers har detailhandlen og de liberale erhverv været lukket – og barer og caféer har måttet holde lukket endnu længere end det.

Kristian Thulesen Dahl. Foto: AVISEN

– Men spørgsmålet er, om der også er andre steder, hvor det kan være forsvarligt at justere nedlukningspolitikken, skriver Thulesen Dahl på sin facebookside.

– Vores erhvervsliv bløder i øjeblikket! Hver dag koster nedlukningen det danske samfund rigtig mange penge! Lad os nu få regnet på muligheden for at lave afgrænsede lommer af åbninger, så der – hvor smitterisikoen er mindst – kan komme gang i lidt mere normale forhold igen, lyder det fra partilederen.

Hos hans kollegaer i Venstre og Konservative er man på samme linje: Der er behov for en genåbning så mange steder som overhovedet muligt – og hellere i går end i morgen, lyder det fra Niels Flemming Hansen (K) i et interview til AVISEN.

Konservative: Det kan koste massiv butiksdød hvis ikke vi åbner op

De lave smittetal og en bekymring for butikkernes overlevelse driver Niels Flemming Hansen, medlem af Folketinget for Konservative. Niels Flemming kender alt til at drive forretning i detailhandlen – han er nemlig udover at være i Folketinget en del af Holst Sko, der lige nu har fire lukkede butikker.

Niels Flemming Hansen (C)

– Vi synes det er nødvendigt at åbne op nu, fordi vi har meget lave smittetal rundt omkring og langt under bekymringsgrænsen. Der er vi nødt til at se på, om vi kan tillade os, at holde dansk erhvervsliv som gidsler meget længere. Vi er nødt til at se på hvordan vi kan åbne op igen, siger Niels Flemming Hansen til AVISEN.

– Jeg kender ikke beløbet i kroner, men jeg må bare sige, at hvis vi ser på hvordan og hvorledes det har sat sig i detailhandlen alene, det er helt vildt hvor dyrt det her er. Regeringen har lavet et udspil hvor man kan låne penge. Det er fuldstændig sort, at man kan få lov at låne penge fra medio marts, men momsen skal betales til d. 1. Det giver kæmpe likviditetsproblemer, fortsætter han.

– Som udgangspunkt er det sådan, at der hvor smittetallene er lave er man nødt til at lukke op. Det var ikke noget problem at lukke hele Nordjylland ned, men nu hvor vi har mange områder i Danmark hvor smittetallet er lavt, så er det nødvendigt at åbne op. Der er bunker af konkurser på vej. Vi så at der i januar var en fordobling i antallet af konkurser. Jeg tror det regeringen glemmer er, at selvstændige har det som om de har et ekstra barn. Det er fuldstændig sort ikke at få åbnet op. Det gælder både indenfor erhverv og også på kulturområdet – alle steder, slår Niels Flemming Hansen fast.

Vil man ikke bare se en situation som ved den regionale nedlukning i december, hvor folk kører til de åbne byer og på den måde spreder smitten?

– Man kan have situationer hvor folk flytter sig over grænserne, der er det vigtigt at vi ser på hvordan man kan undgå det og hvad man kan gøre. Men det ændrer ikke på, at man skal gøre noget. Detailhandlen har været lukket ned siden jul, svarer Niels Flemming og fortsætter:

– De ligger inde med massive mængder af varer fra sidste efterår. Normalt vil en 18-20% af varerne solgt i julen kommer retur og blive byttet til andre vintervarer. Men nu bliver det forårsvarer – og lagrene på efterårsvarer bliver fyldt.

– Jeg har fået et svar fra den fungerende erhvervsminister, at man ikke vil se på en kompensation på deres varelagre på efterårsvarer. Så brænder de inde med varerne – og når de så skal købe varer til næste efterår, så er der ingen penge at købe for. Likviditetspresset er enormt derude lige nu. Så det vil være godt at se på hvordan man kan hjælpe virksomhederne gennem det enorme varelagre. Så må man også se på at folk kan stå i Bilka i hobetal – men ikke nede i byen, siger han.

– Det her kan give en enorm butiksdød, også i en by som Fredericia. Det er i forvejen et sted hvor folk ofte tager ud af byen, men vi er nødt til at italesætte, at folk skal handle lokalt. Det kan vi kun opfordre til, siger Niels Flemming Hansen, medlem af Folketinget for Konservative.

0 0 stemmer
Artikel Rating
Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer