I går fik Københavns Zoo besøg af de to pandaer Xing Er og Mao Suni ZOO, de skal bo her i 15 år og er en gave til Danmark fra Kina. Hvad er op og ned i denne sag?

Da jeg første gang hørte om, at Københavns Zoo skulle have pandaer, blev jeg glad. Jeg elsker zoologiske haver og har stor tillid til, at vi i Danmark har ordnede forhold og behandler dyrene ordenligt.

Pandaen er et fascinerende dyr, den er næsten umulig ikke at elske. Den er ikke særlig udbredt, ja faktisk kun i 1.500-3.500 meters højde i de kinesiske tågeskove. Området kan afgrænses til 5.900 kvadratkilometer i de kinesiske provinser Sichuan, Gansu og Shanzi.

Det er nok, derfor vi elsker den, fordi vi ikke ser den så tit og den er så nuttet. Den er af flere gange blevet børnenes favorit, sidst i filmene, Kung Fu Panda, og så har den været afbildet som varemærke for WWF Verdensnaturfonden. Det skal siges, at jeg elsker pandaer, hver gang der har været et sjovt Youtubeklip med en panda, der nyser, sover eller bliver forskrækket, griner jeg altid mere end ved andre dyr. En af grundende til, at pandaen er blevet så elsket, er også, at den ikke jæger andre dyr og er brutal, den sidder oftest på sin flade numse og spiser bambus.

Men en ting er pandaen i naturen, hvor den bruger cirka 15 timer på at spise. Der er ikke ret megen næring i bambus, så en voksen panda er nødt til at spise mellem 15 og 20 kg om dagen for at overleve. Det kræver noget af en indsats at overleve alene på kosten. Den har også enormt svært ved at formere sig, da hanner og hunner lever hver for sig, og pandaen faktisk kun har mellem 1-3 dage at finde sammen om året for at parre sig. Det er som om at pandaen har fået en straf for at være skabt så nuttet, at den både skal bøvle med spise og yngleproblemer.

Jeg har selv kun set pandaer i zoologiske haver og der er de ligeså søde. Men hvorfor synes jeg så, at det er en dårlig ide, at vi i går fik to pandaer?

Vi lever i en verden, hvor hver krone vendes i vores samfund og der har ikke været så meget skjult omkring de to pandaer, der kommer i dag, men de koster kassen, også er de kun til låns. Danmark har Xing Er og Mao Suni ZOO i 15 år og det skal koste 6.5 millioner om året, det er en regning alene på 97,5 millioner, man kan kalde det en slags leasing.

Udover de næsten 100 millioner, så er der blevet bygget et pandahus til 150 millioner. Så dette pandaeventyr koster hele en kvart milliard. Dertil kommer, at der venter dyrepasserne en svær opgave i at sørge for at pandaerne får deres kost og at se frem i mod, at det skulle blive til familieforøgelse er nærmest udelukket. Selv i naturen er det svært.

Jeg synes personligt, at de 250 millioner kunne været givet godt ud andre steder og skulle man se på økonomien i Københavns Zoo, så har de et snit på cirka 2 millioner i overskud om året. Hvis det ikke ændrer sig i løbet af de 15 år så har de et panda underskud på 220 millioner kroner.

Det er ikke, fordi jeg synes, at pandaen ikke skal være her, det er mere økonomien i det og tankerne bag pandadiplomatiet, der bekymrer mig.

Pandaerne kommer – DR har lavet en programserie, hvor pandadiplomatiet bliver gennemgået. Se serien her

Pandadiplomati

Og hvad er der så med de pandaer og diplomati? Jo, kineserne har gennem de sidste 50 år brugt de nuttede dyr i stormagtspolitik, og som politiske venskabsbudbringere, hvem kan blive vred på en panda? Også Statsminister Lars Løkke Rasmussen er forelsket. “Hvor er de nuttede”, og så bliver man populær, når man får to pandaer til Danmark. Det er som skrevet også prisværdigt, og jeg elsker selv de nuttede dyr, men det kan virke mærkeligt, hvis de afføder, at danske politikere nu ikke længere taler om Tibet, menneskerettigheder og andre forhold, som vi som det lille vestlige land, vi er, har gjort. Måske under beskyttelses af endnu en stormagt: USA. Netop i USA, var det også den daværende præsident Richard Nixon, der er i 1972 pludselig kunne ses med det kinesiske kommunistpartis leder, Formand Mao Zedong. Og så var der skabt et nyt venskab og en ny kort verdensalliance under Den Kolde Krig.

Nå, men trods disse politiske forhold, og det berømte Pandadiplomati, synes jeg stadig, at det er forkert.

https://trinity.dk/event/asparges-hvidvinsaften-2019/
Kom og nyd en skøn wine dinner i magiske rammer. Klik her.