Karsten Thomsen er gymnasielærer i Horsens og har fotograferet fluer i sin fritid gennem en årrække. Han har forsket i træbotanik og tidligere formand for naturforeningen Verdens Skove, der arbejder for at fremme vild og artsrig natur med gamle træer, både i Danmark og i andre lande. De seneste to somre har han bl.a. besøgt Treldeskovene i søgen efter sjældne insekter. Artiklen her her er den femte af en række om Treldeskovenes ukendte naturskatte.

Af Karsten Thomsen

Denne pelsklædte flue ville de færreste lægge mærke til, da talløse fluearter er sorte eller grå. Den er imidlertid ganske speciel og meget sjælden. Sort Pragtvåbenflue tilhører en familie, der efter fluestandard er meget lille, kun 37 arter i Danmark. Billedet er taget den hidtil eneste gang, arten er observeret i Jylland, i Trelde Skov.

Våbenfluer bliver let forvekslet med svirrefluer, da mange er iøjnefaldende solskinsdyr med flotte farver, enten metalglinsende eller med gule eller hvide striber på sort baggrund. Mange har også bløde hår, kan stå svirrende i luften, og søger blomster ligesom svirrefluer.

Sort Pragtvåbenflue har ikke stærke farver, men er dog én af de fire største arter, vi har, så den overses ikke så let endda.  To lignende og nære slægtninge, Gulbåndet Pragtvåbenflue og Bleg Pragtvåbenflue, kan begge træffes bynært ved Fredericia – begge har foruden sort også markante gule tegninger. Alle de flotte pragtvåbenfluer er som voksne vilde med blomsterende skærmplanter, så det er ofte her, de kan ses.

Treldeskovene passer godt

Men den sorte er kun truffet ved Treldenæs, og det har nok at gøre med, at den lægger sine æg i lav, fugtig vegetation nær kysten, hvor der er lidt saltsprøjt fra havet. Larven lever således i små damme, hvor vandet er lidt brakt. Her er det specielle naturmiljø i Treldeskovene det eneste, der har passende levested til den sorte blomsterelsker.

Navnet våbenflue skyldes, at alle familiens arter har to drabelige, bagudvendte torne på den halvmåneformede plade, der sidder midt på fluernes overside.