Forside Fredericia På fluetur i Trelde: En prægtig, gylden flue

På fluetur i Trelde: En prægtig, gylden flue

DEL
Pragtsvirrefluen er ikke en gedehams, men én af Danmarks flotteste og sjældneste svirrefluer, knyttet til gamle træer. Den er i Jylland kun fundet i Treldeskovene. Foto: Karsten Thomsen.

Karsten Thomsen er gymnasielærer i Horsens og har fotograferet fluer i sin fritid gennem en årrække. Han har forsket i træbotanik og tidligere formand for naturforeningen Verdens Skove, der arbejder for at fremme vild og artsrig natur med gamle træer, både i Danmark og i andre lande. De seneste to somre har han bl.a. besøgt Treldeskovene i søgen efter sjældne insekter. Artiklen her her er den tredje af en række om Treldeskovenes ukendte naturskatte.

Af Karsten Thomsen

Pragtsvirrefluen beskrives på artsportalen Fugleognatur.dk som én af de suverænt smukkeste danske svirrefluearter. Den hedder på latin Calliprobola, som betyder ”prægtig”.

Det er en farvestrålende art, der ikke som andre svirrefluer ofte træffes på blomster. Alligevel er den til at få øje på. Den er stor som en gedehams og både lyder og ser ud som en gylden gedehams, når den kommer flyvende i solskin og sætter sig.

Ligheden er ikke tilfældig, for store fluer er eftertragtet bytte for fugle, så mange store svirrefluer har gennem evolution udviklet lighed med bier og hvepse for at undgå at blive ædt. Dette fænomen hvor et harmløst dyr i udseende efterligner et farligt eller giftigt dyr, kaldes mimicry.

Hvordan finder man den?

Pragtsvirrefluen kan træffes på varme dage i maj og juni i skovlysninger i Treldeskovene, helt fra byen og ud til næsset. Til gengæld er den i hele Jylland kun kendt fra denne skov, samt fra nogle få steder på Sjælland.

Den er især knyttet til lysninger, hvor der er gamle løvtræer. Den kan leve i naturligt væltede bøgestammer og deres hule stubbe i naturskove med bøg, eg og ask. Larven lever i rødderne af bøgestubbe under nedbrydning og i hule bøgestammer. De voksne sidder på solbeskinnede bøgestubbe, sjældnere på solbeskinnede blade eller på jorden ved siden af bøgestammer. Hannerne kan ses svirrende omkring bøgestubbe.

Den smukke flue har ingen nære slægtninge i hele Europa. Den har i Danmark sin nordligste udbredelse, og er af Europarådet udpeget som indikatorart for bevaringsværdige naturskove.