Tænker du nogensinde over, hvordan din yndlingsost har fået sin smag? Den gode smag kan du blandt andre takke Hans Erik Andersen for. Han har været ostemager i 36 år og har igennem årene testet smagen og kvaliteten af millioner af oste. De sidste 19 år har han kastet sin kærlighed mod udviklingen af nye Arla-oste på Taulov Mejeri, som han netop har repræsenteret ved International Food Contest.

Vi danskere spiser i gennemsnit 16 kg ost om året. Men hvor ofte stopper du op ved køledisken og overvejer, hvem der har udviklet smagen og udseendet på din favoritost? Måske det er Hans Erik Andersen.

Tusindevis af lækre oste på Taulov Mejeri (Foto: Thomas Lægaard / Fredericia AVISEN)

For selvom Arla er Danmarks største fødevarevirksomhed, er osteproduktionen langt fra automatiseret til en række maskiner på et lager. Tværtimod møder en flok passionerede ostemagere dagligt ind på Arlas mejerier for at udvikle, passe, testsmage og forbedre kvaliteten af vores ostemadder. En af disse passionerede ostemagere er Hans Erik Andersen.

Hans Erik Andersen kom i lære som ostemager i år 1983 og er trukket i sin hvide ostemagerkittel hver dag siden da. De sidste 19 år har han haft sin faste gang på Taulov Mejeri ved Fredericia.

”Jeg har lavet ost hele livet, og det er et fantastisk alsidigt arbejde,” siger han, mens han går rundt blandt mejeriets tårnhøje hylder fyldt med tusindvis af oste.

(Foto: Thomas Lægaard / Fredericia AVISEN)

For med jobbet som ostemager følger mange forskellige opgaver. Deriblandt opgaven med at præsentere udvalgte oste til det årlige International Food Contest, som han netop har vundet 11 medaljer med hjem fra. Derudover testsmager og kvalitetstjekker han de 200 tons Arla-oste, som Taulov Mejeri producerer hver eneste dag. Regnes de 200 tons ost i skiver, svarer det til mere end 13 millioner ostemadder – om dagen. Heldigvis påtager Hans Erik Andersen med stor glæde opgaven med at testsmage mejeriets produkter.

”Jeg synes, det er en rigtig sjov opgave at gå rundt og testsmage vores oste. Og så er det vigtigt for mig at være med til at sikre, at vores produkter er i højeste kvalitet,” siger Hans Erik Andersen.

Hans Erik Andersen opfylder danskernes osteønsker

Udover at testsmage og kvalitetstjekke mejeriets store osteproduktion, er Hans Erik Andersen også en del af den særlige gruppe af ostemagere, der opfinder nye opskrifter, eller recepter, som det hedder på fagsprog, til Arlas sortiment. På den måde er han dagligt med til at opfylde danskernes osteønsker.

Hans Erik Andersen, Ostemager Arla(Foto: Thomas Lægaard / Fredericia AVISEN)

På besøg hos ostemageren

Ostemager Hans Erik Andersen fra Arlas Taulov Mejeri viser os rundt på det lokale mejeri. Der bliver lavet massevis af oste, men det er de gule oste, der er i centrum på mejeriet.

“Taulov er et moderne toptrimmet mejeri fra start til slut. Vi er meget effektive, og på flere områder er vi automatiseret. Vi indvejer 2,2 millioner kilo mælk på de dage, hvor vi vejer mest ind,” fortæller Hans Erik Andersen.

Se film fra det imponerende mejeri her, hvor Hans Erik Andersen også fortæller om processerne på mejeriet.

“Jeg kom fra en lille landejendom i Sønderjylland, og jeg synes ikke, at jeg ville rykke køerne i patterne. I stedet for kom jeg i lære på et lille mejeri med gammeldags ostekar og blev uddannet tekniker, så kom jeg på Holsted Mejeri, hvor jeg havde mange forskellige opgaver. Jeg fik en god indsigt i at leve Danbooste,” fortæller Hans Erik Andersen og fortsætter:

“De forskellige metoder giver forskellige smage. Jeg har kunnet bruge min brede uddannelse godt hos Arla i Taulov også. Vi kan ikke lave en bedre ost end de data, vi får fyldt ind i recepterne, så det er vigtigt, hvordan vi fodrer systemerne med data,” fortæller Ostemageren blandt andet i filmen. Find også ud af, hvilken ost, der er Hans Erik Andersens favorit blandt de gule oste.

https://www.facebook.com/Fredericiavinhandel/

SKRIV EN KOMMENTAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her