Af Susanne Eilersen, MF for DF, Lunddalvej 3, 7000 Fredericia og Karina Lorentzen, spidskandidat for SF, Sindalvej 4, 6000 Kolding.

På Kvindernes Internationale Kampdag handler det om ligestilling. Her mener vi i SF og DF, at vi bør gøre op med det kønsopdelte arbejdsmarked – og det starter med, hvilken uddannelse, vi vælger. På en lang række uddannelser er der en stor overvægt af enten kvinder eller mænd – en undersøgelse fra Undervisningsministeriet viser, at det ene køn udgør mere end 80 procent af eleverne på halvdelen af uddannelserne.

Foto: Folketingskandidat for SF, Karina Lorentzen,

Hvad er konsekvenserne af det? Ja, først og fremmest kommer der til at mangle nogle perspektiver på faget. Vi ved eksempelvis at de virksomheder, der har en bred repræsentation af kvinder i bestyrelserne, får et bedre økonomisk resultat. Mon ikke noget lignende gør sig gældende, hvis også en medarbejderstab balancerer kønsmæssigt?

Men dernæst indskrænker det også muligheden for at ansætte medarbejdere, hvis man kun kan vælge blandt det ene køn. Lige nu truer manglen på både chauffører og SOSU-assistenter, og for begge erhverv er der tale om en kønsmæssig ubalance. Således er kun en procent af nyuddannede vejgodschauffører kvinder, mens SOSU-uddannelserne har været bedre til at rekruttere mænd, så andelen mange steder et godt stykke over de 10 procent – og nogle steder endda tæt på 20 procent.

Hvad kan vi så gøre? Først og fremmest skal vi alle holde op med at tale om fag som kvinde- eller mandefag, så vi på forhånd skærer det ene køn væk. Dernæst bør arbejdsgiverne se nærmere på de barrierer, der for det ”andet køn”. For chaufførerne skræmmer de lange arbejdsdage kvinderne væk, mens den udbredte brug af deltid på plejeområdet kan være en stopklods for både mænd og kvinder. Vi har alle et ansvar for at hjælpe hinanden med at sænke barriererne.      

www.eventc.dk
Skal du med til nogle fede koncerter? Klik her og se mere.