Covid-19 har givet demokratiet åndedrætsbesvær. Er den kritiske offentlighed på vej i respirator eller udgør de europæiske værdier en effektiv vaccine? Hvor er EU på vej hen og er befolkningerne med?

Når nogen råber “fare” rykker vi sammen, retter ind og samles om vores leder i en overlevelses-strategi, der har virket i tusinder af år.

Den fare, der har ramt os nu, er en sundhedsmæssig risiko, og den har ramt hele verden. Den er usynlig, udefinerbar, men farlig, og kan ikke bekæmpes med flitsbue og økse, men med mundbind, afstand, karantæne og – forhåbentlig snart – vacciner.

Stillet over for truslen har regeringer i EU valgt at redde menneskeliv frem for at beskytte de rettigheder, borgerne langsomt har kæmpet sig til siden Oplysningstiden. Udgangsforbud, forbud mod bryllup og barnedåb, restriktioner på hvor mange, man må invitere ind i sit eget, private hjem, krav om at sende en sms til myndighederne før man forlader sit hjem for at gå til lægen eller følge børn i skole er virkelighed lige nu rundt om i Europa. Og forsamlingsforbud, der besværliggør demonstrationer.

Alt sammen er det tiltag, vi ville have dømt umulige for bare et år siden. Men det skete, endda med en høj grad af opbakning fra befolkningen.

På et tidspunkt er corona tæmmet. Vender demokratiet så tilbage? EU holder øje med, om medlemsstaternes corona-tiltag er proportionale, men er det nok? Vil vi, når corona-situationen ikke længere er så farlig, have de samme demokratiske rettigheder, som vi havde før? I hele EU? Er de europæiske værdier, som nedfældet i EU-traktatens artikel 2, så robuste og fastforankrede, at de kan overleve selv en epidemi? Hvad kan EU gøre for at fastholde de demokratiske værdier, hvor er EU på vej hen og hvordan kommer befolkningen med? Disse spørgsmål danner udgangspunkt for en online debat mellem Marlene Wind, professor i statskundskab og leder af Center for Europæisk Politik på Københavns Universitet, og Bjarke Møller, tidligere chefredaktør for Mandag Morgen og forhenværende direktør i Tænketanken Europa.

Debatten er arrangeret af Demokrati i Europa Oplysningsforbundet (DEO), og den foregår online tirsdag den 8. december 2020, 14.00-15.30.

Arrangementet er gratis, men det er nødvendigt at tilmelde sig. Det kan du gøre her. Så modtager du et link i løbet af tirsdag formiddag. Med det kan du logge på mødet fra din computer/tablet.

Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer